Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Τουλάχιστον 77 νεκροί από σεισμό 7,8 Ρίχτερ στον Ισημερινό(Βίντεο - Φωτο)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα μετά τον ισχυρότερο σεισμό που την έχει πλήξει εδώ και δεκαετίες
Τουλάχιστον 77 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Ισημερινό και 588 τραυματίστηκαν εξαιτίας του σεισμού 7,8 βαθμών ο οποίος έπληξε το βράδυ του Σαββάτου δυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος Χόρχε Γκλας και πρόσθεσε ότι οι αρχές κηρύσσουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

AdTech Ad

Ο Γκλας, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου εν τη απουσία του προέδρου Ραφαέλ Κορέα στο Βατικανό, επισήμανε ότι ο σεισμός αυτός ήταν ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί στον Ισημερινό από το 1979 και υπογράμμισε ότι "όλες οι δυνάμεις επιβολής του νόμου βρίσκονται σε κατάσταση υψίστου συναγερμού για να προστατεύσουν τη ζωή των συμπολιτών τους".



"Εκφράζουμε την απεριόριστη αγάπη μας στις οικογένειες των νεκρών", έγραψε στο Twitter o Κορέα, ενώ διέκοψε το ταξίδι του για να επιστρέψει στον Ισημερινό.
Εικόνες που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η κυβέρνηση της χώρας απεικονίζουν μια γέφυρα να έχει καταρρεύσει στην παραθαλάσσια πόλη Γκουαγιακίλ και έναν πύργο να έχει καταρρεύσει στο αεροδρόμιο της πόλης Μάντα.
Η κυβέρνηση σημείωσε ότι είναι πιθανόν να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών και ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό είναι "σημαντικές", ιδιαίτερα στις παραλιακές περιοχές στο δυτικό τμήμα της χώρας οι οποίες βρίσκονταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, όπως και η πόλη Γκουαγιακίλ.
Τμήματα της πρωτεύουσας δεν έχουν ηλεκτροδότηση ούτε τηλεφωνία, και πολλοί επικοινωνούν μόνο μέσω της εφαρμογής Whatsapp. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωση απεικονίζουν ρωγμές σε τείχους εμπορικών κέντρων.
 
«Ήμουν στο σπίτι μου κι έβλεπα μια ταινία κι όλα άρχισαν να κουνιούνται. Έτρεξα έξω στον δρόμο και δεν ξέρω τι θα γίνει τώρα», ανέφερε η Λορένα Κασάρες, 36 χρονών, εργαζόμενη σε μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών στο Κίτο.

Προειδοποίηση για τσουνάμι

Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανέφερε πως σεισμικά κύματα ύψους από 30 εκατοστά ως 1 μέτρο είναι πιθανό να πλήξουν τμήματα των ακτών του Ισημερινού. Οι αρχές του γειτονικού Περού εξέδωσαν προειδοποίηση για το βόρειο τμήμα της χώρας μετά τον σεισμό.
Ο σεισμός είχε επίκεντρο μια περιοχή λίγο έξω από τις ακτές και το εστιακό βάθος ήταν 19 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το USGS.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, οι δημοτικές αρχές της οποίας ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα στην πόλη και ότι αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, στις οποίες είχε διακοπεί μετά τον σεισμό.
Την ίδια ώρα στην πόλη Μάντα στην Μανάμπι η γενική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε το κλείσιμο του αεροδρομίου της πόλης λόγω των "σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν στον πύργο ελέγχου του".
Ο ισχυρός σεισμός στον Ισημερινό έγινε επίσης αισθητός στο δυτικό τμήμα της Κολομβίας, στην Κάλι, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου δεν προκλήθηκαν σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν τραυματισμοί ή ζημιές.
Επίσης στο Περού, ένας σεισμός 7,4 βαθμών συγκλόνισε το βόρειο τμήμα της χώρας την ίδια ώρα το Σάββατο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Περού (IGP). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και από τη χώρα αυτή, δεν υπάρχουν θύματα.
Ο ισχυρός αυτός σεισμός στον Ισημερινό σημειώνεται λίγο μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν από την Πέμπτη στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, όπου προκάλεσαν επίσης τον θάνατο τουλάχιστον 41 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου χιλίων.

Διακοπή λειτουργίας διυλιστηρίου

Οι αρχές διέκοψαν την λειτουργία του διυλιστηρίου Εσμεράλδας για προληπτικούς λόγους μετά τον σεισμό, δήλωσε στο Reuters ο Πέδρο Μεριθάλντε, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Petroecuador.
Η ενέργεια αυτή στο διυλιστήριο, δυνατότητας παραγωγής 110.000 βαρελιών την ημέρα, δεν έχει επηρεάσει την παραγωγή αργού στο μικρότερο αυτό μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), σύμφωνα με άλλους κρατικούς αξιωματούχους του πετρελαϊκού τομέα.

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στον Ειρηνικό

Σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών σημειώθηκε την Κυριακή νοτιοανατολικά της Τόνγκα, στον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με τον USGS.
Ο σεισμός σημειώθηκε 277 χιλιόμετρα νοτια-νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Τόνγκα Νουκουαλόφα σε βάθος 66 χιλιομέτρων σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).
ΠΗΓΗ news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου