Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Σύνοδος των Ορθόδoξων Εκκλησιών στα Χανιά - Βαρθολομαίος: Να διακηρύξουμε το μήνυμα της ενότητας στην ανθρωπότητα

«Ο κόσμος κλονίζεται από πολέμους, καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, κατάρρευση των οικονοικών συστημάτων, πρωτοφανή έξαρση και εξάπλωση της τρομοκρατίας και πρωτοφανή αλλοίωση των χαρακτηριστικών του ανθρώπου και της ηθικής», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης
Στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητας, με τους πολέμους, την παγκόσμια τρομοκρατία, την τεράστια προσφυγική κρίση και την πτώση των αξιών, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στις δηλώσεις του κατά την έναρξη της συνόδου των Ορθόδοξων Εκκλησιών, η οποία διεξάγεται στα Χανιά της Κρήτης.


Στις 18.30, με την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ολοκληρώθηκαν οι αφίξεις των Προκαθήμενων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στον Άγιο Τίτο, για τη δοξολογία, ενώ αρκετά νωρίτερα είχαν αφιχθεί οι αντιπροσωπείες τους.

Από τις 18.00 όλοι είχαν λάβει θέσεις και κόσμος είχε συγκεντρωθεί πίσω από τα κιγκλιδώματα που έχουν από νωρίς είχαν εγκατασταθεί στο πλαίσιο των αστυνομικών μέτρων, για να παρακολουθήσει.



Η άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη συνοδεύτηκε από χειροκροτήματα του κόσμου, και μάλιστα ο ίδιος πήγε προς το μέρος των πιστών, οι οποίοι του φίλησαν τα χέρια. Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι πιστοί και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, ο οποίος άλλωστε έχει γεννηθεί στην Αλικαρνασσό Ηρακλείου.

Η προσφώνηση από το δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό ξεκίνησε, ενώ στον Εσπερινό θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγχοροστατούντων των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Η προσφώνηση του Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου, το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016:
Παναγιώτατε Οικουμενικέ Πατριάρχα,
Μακαριώτατοι Προκαθήμενοι των Αγιωτάτων Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, με  τις Σεβαστές Συνοδείες Σας, εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
          Σας υποδεχόμεθα στην ιστορική πόλη του Ηρακλείου και στην Κρήτη, εδώ στην πλατεία του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου του Νησιού μας, με αισθήματα βαθυτάτου σεβασμού και τιμής.

          Σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας, εν μέσω απειραρίθμων δοκιμασιών, οικονομικών κρίσεων,  πολεμικών συρράξεων, εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι εξαναγκάζονται είτε βιαίως είτε λόγω εσχάτης πενίας, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Σε μία περίοδο εξάρσεως των εγωιστικών τάσεων και παθών του ανθρώπου, προβολής της ευμάρειας ως μοναδικού σκοπού του βίου, παραμερισμού της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνυπάρξεως, εμφανίσεως κάθε είδους φανατισμών, ακραίων αντιλήψεων και ποικίλων αδιεξόδων – έναντι όλων ετούτων η Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε, υπάρχει, και θα παραμείνει φάρος παρηγορίας, πηγή πνευματικότητας, οδός αγάπης, προσφοράς και αδελφοσύνης.

         Η Εκκλησία της Κρήτης, με τους ακατάλυτους προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως  δεσμούς,  με πνεύμα ενότητας, μετριοπάθειας, κοινωνικής ευαισθησίας, και αταλάντευτης χριστιανικής ευσέβειας, συνέβαλε και συμβάλλει καθοριστικά στην αδιάσπαστη συνοδοιπορία των Κρητών, συμφώνως πάντοτε με την Κρητική παράδοση και το πνεύμα των ανοιχτών οριζόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Υπό την αρμονική αυτή σύμπλευση, όλοι οι Κρήτες προχωρούμε, αντιμετωπίζοντας με θάρρος και καρτερία, τα ζητήματα της καθημερινότητας και τα μεγάλα γεγονότα του βίου.

        Πάντοτε ο χριστιανικός λόγος απευθύνεται στην καρδιά του ανθρώπου, προσκαλεί αυτόν, κατά την έκφραση του Αποστόλου Παύλου, να ενστερνισθεί: «όσο εστίν αληθή, όσα σεμνά, όσα δίκαια, όσα αγνά, όσα προσφιλή, όσα εύφημα» (Φιλιπ., 4:8), προς ένα κόσμο δικαιοσύνης, ελευθερίας, αλληλεγγύης και ειρήνης.

       Κατά τον 21ο αιώνα η Ορθόδοξη Εκκλησία καλείται να εκπληρώσει την αποστολή της εντός πολυπολιτισμικών κοινωνιών, συνεχώς μεταβαλλόμενων. Η απομόνωση και οι διαιρέσεις δεν αποτελούν λύσεις, ενέχουν μάλιστα τον κίνδυνο να τεθεί ο Λόγος του Ευαγγελίου στο περιθώριο. Και σε αυτό το νέο και δύσβατο περιβάλλον, η φιλάνθρωπος διάσταση του Χριστιανισμού, οφείλει να αποτελέσει σημείο εκκινήσεως, μαρτυρία και πράξη αγάπης.

      Από τη θέση αυτή, μπροστά στον Ιστορικό Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου, όπου προ ολίγων ημερών εορτάστηκε με λαμπρότητα η 50ή Επέτειος της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης, υποδεχόμεθα ως γεγονός μεγίστης ιστορικής σπουδαιότητας την πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αποδίδουμε συνάμα τα αισθήματα ευσεβείας, προσευχών και ελπίδων των συμπολιτών μας, την προσδοκία η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, να φέρει πλούσιους καρπούς, με επιτεύγματα ενότητας, συνεργασίας, προώθησης του διαλόγου,  μηνυμάτων αλληλεγγύης, και αναδείξεως των αυθεντικών πτυχών του Χριστιανισμού.

        Κορύφωση προετοιμασίας δεκαετιών η Σύνοδος που πραγματοποιείται στην Κρήτη, θα δώσει τη δυνατότητα να καταδειχθούν οι ακατάλυτες αξίες της πίστεως, του χρέους και της διευρυμένης αποστολής της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο.

      Σας απευθύνουμε εγκαρδίως το «Ως ευ παρέστητε», και προσβλέπομε όλοι μαζί στα αγαθά αποτελέσματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.



Ενωτικός ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κρήτη, όπου είπε "εδώ και 10 μέρες χτυπάει η καριδά της Ορθοδοξίας και είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων των ορθοδόξων".

Αναφέρθηκε στη σημασία της Αγίας Συνόδου, με δεδομένο ότι "ο κόσμος κλονίζεται από πολέμους, καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, κατάρρευση των οικονοικών συστημάτων, πρωτοφανή έξαρση και εξάπλωση της τρομοκρατίας και πρωτοφανή αλλοίωση των χαρακτηριστικών του ανθρώπου και της ηθικής" και τόνισε ότι το μήνυμα της ενότητας της ανθρωπότητας είναι το μόνο που ικανοποιεί τις ανθρώπινες καρδιές και "αυτό οφείλουμε να διακηρύξουμε μέσα από τη Σύνοδο, να ομολογήσουμε δηλαδή την Πίστη και να διαδηλώσουμε την ενότητα των ορθοδόξων".







Πηγή: www.cretalive.gr
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου