Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Ρόδος: Φωτιά σε εξέλιξη κοντά στο Φράγμα Απολακκιάς - Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Απολακκιάς και Ιστρίου(Βίντεο)

Από το rodiaki

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα επιχείρηση της Πυροσβεστικής Yπηρεσίας Ρόδου, για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε κοντά στο Φράγμα της Απολακκιάς και μαίνεται ανεξέλεκτη.
Πιο συγκεκριμένα η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή ανάμεσα στο μοναστήρι του Ασώματου και στο Φράγμα της Απολακκιάς και κατευθύνεται προς Σιάννα.
Ήδη οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού βρίσκονται επί ποδός, για να αντιμετωπίσουν τη νέα πυρκαγιά που ξέσπασε στο νησί μας και απειλεί να κάψει έναν ακόμη "πνεύμονα" οξυγόνου στη Νότια Ρόδο. Στο σημείο σπεύδουν επανδρωμένα οχήματα της ΠΥΡ, εθελοντικές ομάδες, οχήματα του Δήμου  Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.






Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της "Ροδιακής" έχει ζητηθεί και η συνδρομή εναέριων μέσων κατάσβεσης ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πυρκαγιά, καθώς στο σημείο πνέουν άνεμοι έως και 7 μποφόρ, με συνέπεια να δυσκολεύει το έργο πυροσβεστών. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες έχουν απογειωθεί από την Σάμο δύο αεροπλάνα τύπου Κάναντερ για να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Επίσης από αέρος θα επιχειρήσει και το πυροσβεστικό ελικόπτερο που εδρεύει στη Ρόδο.
Από την πρώτη στιγμή στο σημείο βρίσκεται οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Αγαπητός Πάλλας και Γιώργος Πόκκιας, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Ευστρατίου, ενώ στο σημείο κατευθύνεται και ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Κόκκινος.
Οι αρμόδιες αρχές έχουν καταστρώσει σχέδιο εκκένωσης της Απολλακιάς και δηλώνουν έτοιμες να το υλοποιήσεις σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο. Συν τοις άλλοις έχουν ζητηθεί από όσους κατοίκους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα να απομακρυνθούν από τον οικισμό.
Τέλος ο πρώην δήμαρχος Νότιας Ρόδου κ. Μανώλης Σαββής που βρίσκεται επίσης στο σημείο, σε δηλώσεις του στην "Ροδιακή", τόνισε ότι η φωτιά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη απ' όσα ο ίδιος αντιλαμβάνεται, χωρίς ωστόσο να είναι ειδικός, και θα πρέπει να υπάρξει άμεση και έγκαιρη υποστήριξη στις ήδη υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο, για να μπορέσει να περιοριστεί το μέτωπο της πυρκαγιάς.
Ώρα 13:30
Μιλώντας πριν από λίγη ώρα στην "Ροδιακή" ο αντιδήμαχος Γιώργος Πόκκιας επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει η μερική εκκένωση της Απολακκιάς, κυρίως για λόγους ασφαλείας και οι πολίτες μεταφέρονται στην Κατταβιά. Στην ουσία στο χωριό θα παραμείνουν μόνο οι άνδρες κάτοικοι που βοηθούν εθελοντικά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με τον κ. Πόκκια η φωτιά είναι πιο επικίνδυνη απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ από το πρωί ο ίδιος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη σε προγραμματισμένο ταξίδι και δεσμεύτηκε ότι θα σταλούν περισσότερα εναέρια μέσα για ενίσχυση αυτών που ήδη επιχειρούν στην περιοχή.
Ώρα 15:00
Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Κάναντερ, τέσσερα ελικόπτερα και ένα πεζοπόρο τμήμα 20 ανδρών αναμένονται στη Ρόδο από την Αθήνα. Στόχος να προλάβουν να ελέγξουν την φωτιά πριν από την δύση του ηλίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πάντως πως αύριο το πρωί θα φτάσουν στην Ρόδο και πυροσβεστικά οχήματα από την Αθήνα.
Ώρα 15:15
Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το πρωί στην Απολακκιά. Ωστόσο τα μέτωπα φαίνεται πως πληθαίνουν όσο περνάει η ώρα και πλέον σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, υφίσταται σοβαρός κίνδυνος τόσο για την Αρνίθα, όσο και για την Παναγία Σκιαδενή. Αυτή την ώρα, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν από αέρος δύο Κάναντερ και δύο ελικόπτερα, ενώ επιπλέον αναμένονται και δύο Super Puma.
Ώρα 15:35
Το μέτωπο προς την Παναγία Σκιαδενή έχει περιοριστεί, ωστόσο άλλαξε η φορά του ανέμου και η φωτιά κατευθύνεται και προς την Ίστριο, δημιουργώντας ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα για τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού.  Σύμφωνα με δήλωση στην "Ροδιακή" του προέδρου της Ιστρίου Βασίλη Βουκκή, οι πύρινες "γλώσσες" κυκλώνουν και την Ίστριο με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα λεπτά η εκκένωση του οικισμού.
Ώρα 16:00
Χάρτης της Ρόδου που συνέλεξε ο αναγνώστης της "Ροδιακής" Γιάννης Δραβίλας από το πρόγραμμα Modis της NASA, στon οποίo αποτυπώνονται τα δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα στη Νότια Ρόδο.



Ώρα 16:45
Συνεχίζονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της φωτιάς. Δείτε χαρακτηριστικό βίντεο του Γιώργου Μηνατσή από την παραλία της Λάρδου, όπου μόλις λίγα μέτρα από την ακτή ανεφοδιάζονται με νερό τα Κάναντερ.



Ώρα 17:00
«Ψήγματα» αισιοδοξίας για πρώτη φορά στο μέτωπο της φωτιάς. Ο αέρας έχει καταλαγιάσει γεγονός που βοηθάει τις πυροσβεστικές δυνάμεις να «μαζέψουν» τα μέτωπα.
Αυτή την ώρα η εικόνα που υπάρχει είναι η προσπάθεια να περιοριστεί το μέτωπο προς την Αρνίθα, αλλά και να συγκρατηθεί το μέτωπο προς Σιάννα και Μονόλιθο που πάει να ξεφύγει. Από εκεί και πέρα μικρότερες δυνάμεις προσπαθούν να σβήσουν μικρότερες εστίες φωτιάς, όπως για παράδειγμα εντός της Απολακκιάς.
Ώρα 17:15
Ενθαρυντικά τα μηνύματα και στην Ίστριο, στην οποία νωρίτερα είχε γίνει προληπτική εκκένωση. Πυροσβεστικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν προς την πλευρά του οικισμού με αποτέλεσμα η φωτιά να σταματήσει δύο χιλιόμετρα περίπου μακριά από το χωριό και πλέον να καίει μόνο χαμηλή βλάστηση, ενώ η ατμόσφαιρα έχει "μαλακώσει" και δεν είναι αποπνικτική όπως πριν.
Ώρα 17:30
Ξεκίνησε και βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη στην Προφύλια η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της πυρκαγιάς, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και άλλων φορέων. Αναμένεται να γίνει εκτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης, αλλά και το πώς θα κινηθούν από εδώ και έπειτα. Στο πλαίσιο αυτό όπως έγινε γνωστό έφτασε πριν από λίγη ώρα στη Ρόδο και μια ομάδα της ΕΜΑΚ η οποία κατευθύνεται άμεσα στο σημείο για να υποστηρίξει τις προσπάθειες, αλλά και ενδεχομένως να ξεκουράσει και κάποιους από τους πυροσβέστες που επιχειρούν από το πρωί.
Ώρα 18:30
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν από αρμόδια στελέχη για την κατάσταση της πυρκαγιάς, φαίνεται να υπάρχει μια μικρή βελτίωση και στα δύο μέτωπα, τόσο προς Ίστριο, όσο και στην περιοχή του Φράγματος της Απολακκιάς προς Μονόλιθο. Ωστόσο εντείνονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων πριν πέσει το φως της ημέρας, καθώς υπάρχει αρκετή δουλειά ακόμη που πρέπει να γίνει ώστε να θεωρηθεί ότι έχουν ελεγχθεί τα πύρινα μέτωπα.
Ώρα 20:20
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τα μέτωπα της φωτιάς στη Νότια Ρόδο, καθώς όπως φαίνεται οι προσπάθειες επίγειων και εναέριων μέσων έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς.
Τα μέτωπα τόσο προς την Ίστριο, όσο και προς την Μονόλιθο και τα Σιάννα είναι πλέον ελεγχόμενα σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν από λίγο μιλώντας στην «Ροδιακή» ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την Πολιτική Προστασίας, Αγαπητός Πάλλας.
Σε αυτό βοηθάει το γεγονός ότι έχουν κοπάσει οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν νωρίτερα στην περιοχή.
Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη θα συνεχίσουν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας να επιχειρούν από αέρος, ενώ τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, οι εθελοντικές ομάδες, απλοί πολίτες και βαρέα οχήματα  θα συνεχίσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας να δίνουν μάχη με τις «πύρινες γλώσσες» μέχρι να υπάρξει πλήρης έλεγχος της πυρκαγιάς.
Σε ό,τι αφορά την έκταση που έκαψε η φωτιά, ο αντιδήμαρχος Αγαπητός Πάλλας εξήγησε μιλώντας στην «Ροδιακή» ότι «πρόκειται για μια πολύ δύσκολη περίπτωση φωτιάς για την Ρόδο. Η πυρκαγιά έκαιγε σε μεγάλη έκταση και με μεγάλη ταχύτητα γεγονός που έκανε δύσκολη την αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Περιοχές από την Απολακκιά, έως το Σκιάδι και την Ίστριο βρέθηκαν σε πύρινο κλοιό.
Έχει καεί μια πολύ μεγάλη έκταση, αλλά όλα αυτά θα τα δούμε μετά την οριστική κατάσβεση της φωτιάς.

Συνεχής ενημέρωση...





































































Δείτε μερικές ακόμη φωτογραφίες του Μιχάλη Μπαλάσκα από το μέτωπο της πυρκαγιάς:




















* Βίντεο: Μιχάλης Μπαλάσκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου