Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Κυπριακό: Δεκαήμερο εξελίξεων και παρασκηνιακών παρεμβάσεων- Εκπρόσωπος: Εντατικοποιείται η προετοιμασία της ε/κ πλευράς

Αθήνα: Δεκαήμερο καταιγιστικών εξελίξεων και παρασκηνιακών παρεμβάσεων αναμένεται στο Κυπριακό με την είσοδο του 2017. Συνεχίζεται και εντατικοποιείται η προετοιμασία της ελληνοκυπριακής πλευράς για τη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, οι οποίες διεξάγονται στο επίπεδο προ της μετάβασης, της φάσης από τις 9-11 Ιανουαρίου αλλά και της πλέον κρίσιμης φάσης της συζήτησης για την ασφάλεια, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως γράφει στα Νέα της Δευτέρας ο Άνθος Λυκαύγης, η κοινή εκτίμηση Αθήνας-Λευκωσίας (όπως προέκυψε από τη συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη) είναι για τον κίνδυνο να ναυαγήσει πριν καν πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κεντρικός άξονας των εναλλακτικών αποφάσεων στις οποίες κατέληξαν οι δύο πολιτικοί αποσκοπούν κυρίως στην αντιμετώπιση του ενδεχόμενου να χρεωθεί με την ευθύνη του αδιεξόδου η ελληνική πλευρά.

Η γενικότερη αίσθηση είναι ότι για τον Ερντογάν, η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη για ουσιαστικές υποχωρήσεις.

Την ίδια στιγμή επίσημα πλέον, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε Βρετανία και Ελλάδα ως συνεγγυήτριες, να εκπροσωπηθούν στη Γενεύη «στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο». Δηλαδή, με τους πολιτειακούς τους ηγέτες. Κάτι που προεξοφλεί οριστικά την παρουσία Ερντογάν.

Επομένως αναμένεται η απόφαση Αλέξη Τσίπρα και Τερίσα Μέι τις επόμενες ημέρες. Κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη αποφασιστικότερες εξελίξεις.

Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες παρεμβαίνουν αθόρυβα με δελεαστικές υποσχετικές όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις και κυρίως τις ενταξιακές προοπτικές.

Η Λευκωσία -με τη συναίνεση της Αθήνας - έχει ετοιμάσει «άτυπο πλαίσιο» για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις.

Με βάση το οποίο: α) η κύρια δύναμη των κατοχικών στρατευμάτων (περίπου το 75%) θα πρέπει να αποχωρήσει αμέσως μετά την υπογραφή συμφωνίας λύσης, β) δύναμη της τάξεως των 10.000 ανδρών του Αττίλα θα παραμείνει «για εύλογο χρόνο» περιορισμένο σε στρατηγική βάση κάπου στα εδάφη του «συνιστώντος τουρκοκυπριακού κρατιδίου». Χωρίς να προσδιορίζεται όμως επακριβώς χρονοδιάγραμμα πλήρους αποχώρησης.

Εκπρόσωπος: Εντατικοποιείται η προετοιμασία της ε/κ πλευράς

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της τελετής ανάληψης των καθηκόντων του νέου Δημάρχου Στροβόλου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, Ν. Χριστοδουλίδης είπε πως η προετοιμασία για τη Γενεύη συνεχίζεται και θα εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου, ημερομηνία αναχώρησης του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Γενεύη.

Όπως σημείωσε, η προετοιμασία διεξάγεται σε τρία επίπεδα: Το πρώτο επίπεδο αφορά, όπως είπε, τις πολύ σημαντικές συναντήσεις που θα γίνουν στη Λευκωσία μέχρι τη μετάβαση στη Γενεύη. Ο Ν. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα πως κατά τις συναντήσεις αυτές θα υπάρξει πρόοδος που θα βοηθήσει να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά τις συναντήσεις μεταξύ των ημερομηνιών 9-11 Ιανουαρίου, όταν θα συζητηθούν οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. “Είναι πολύ σημαντικό ότι θα γίνει η ανταλλαγή χαρτών, επιτέλους, στην ιστορία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό το στάδιο”, σημείωσε.

«Η τρίτη φάση και πιο καθοριστική αφορά τη συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων που θα ξεκινήσει με το συνέδριο για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου. Υπάρχει προετοιμασία από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας, συνεχής επαφή με την ελληνική Κυβέρνηση και με όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή τη διάσκεψη έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με την ηγεσία της ΕΕ αλλά και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε πως θα γίνουν επαφές και δια ζώσης αλλά και σε τηλεφωνικό επίπεδο τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Έλληνα Πρωθυπουργό αλλά και τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Σε ερώτηση αν τα πολιτικά κόμματα θα είναι κοινωνοί της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί στη Γενεύη, ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν θα είναι μόνο κοινωνοί, αλλά εξέφρασε την ελπίδα πως μέσα από το διάλογο στο Εθνικό Συμβούλιο θα υπάρξει κατάληξη σε κοινές αποφάσεις που θα επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν τον κοινό στόχο του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας.

Πηγή: news.in.gr/philenews/ ΚΥΠΕ
ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου