Λευκωσία: Απέρριψε τις επικρίσεις ότι μπορεί να είναι πρόωρη μία νέα σύνοδος για το Κυπριακό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι καταβάλλει προσπάθεια για να εξαλειφθεί κάθε πρόσχημα από οποιαδήποτε πλευρά, ώστε να φανούν οι πραγματικές προθέσεις.

«Δεν αποτελεί μια σύνοδος σε επίπεδο υπουργών (των εγγυητριών δυνάμεων) την τελική φάση, αλλά τη συντήρηση αυτού που έχει ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη», επισήμανε σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εορτασμών για τον Άγιο Μάρωνα.
Εξήγησε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί «ζωντανός ο διάλογος» και να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις, όταν, όπως σημείωσε, «ξεπεραστεί και το πρόβλημα που προσχηματικά προβάλλεται αυτήν τη στιγμή για το δημοψήφισμα στην Τουρκία».

Σε ερώτηση, ποιες ήταν οι αντιδράσεις, που έλαβε από την επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ για το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι «όπως αναφέρεται και στην επιστολή, δεν είναι θέμα που αφορά μια χώρα, αλλά το σύνολο των χωρών της ΕΕ και θεωρώ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να διαπραγματεύεται εκ μέρους των υπολοίπων ή να δημιουργεί προηγούμενα, τα οποία πιθανότατα να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην ΕΕ».

«Αυτό που έχω εισπράξει», πρόσθεσε, «είναι η απόλυτη κατανόηση των Ευρωπαίων εταίρων και βεβαίως των θεσμών».

Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερωθούν οι αρχηγοί των κομμάτων για τις μέχρι τώρα εξελίξεις.

Εξάλλου, στον χαιρετισμό του στον εορτασμό του Αγίου Μάρωνα, ο ΠτΔ ανέφερε ότι παραμένει ιδιαίτερα συγκρατημένος καθώς διακρίνει πως «υπάρχει μια τάση να δημιουργηθούν νέα δεδομένα και να τεθούν νέες προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που  αφορούν δυστυχώς τρίτους και όχι τα δικαιώματα των πολιτών αυτής της χώρας».

«Όπως πολλές φορές έχω επισημάνει προτεραιότητα μας ήταν και παραμένει μία συμφωνία η οποία θα διασφαλίζει το μέλλον όλων των κατοίκων του νησιού μας, μία συμφωνία η οποία θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες όλων και θα εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο σ’ ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από αυτή τη μορφή λύσης δεν θα αποκλίνουμε και θέλω να το επαναλάβω και να το υπογραμμίσω: ένα είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα και ο διάλογος και άλλο είναι τα θέματα αρχών που σε κανένα δεν επιτρέπεται να αποκλίνει» πρόσθετε ο Ν. Αναστασιάδης.

«Η δική μας προσπάθεια για ειρήνη δεν εξαντλείται στο τραπέζι του διακοινοτικού διαλόγου. Όπως καλά γνωρίζετε έχουμε αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών και με όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής, του Λιβάνου μη εξαιρουμένου, αντιθέτως,  ευρισκόμαστε σε στενή συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, προβλήματα και να αναδείξουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργεί η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ευρύτερη μας περιοχή. Είμαστε ανοικτοί – και θέλω να το τονίσω - για κάθε συνεργασία με όποιον σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των υπολοίπων και λειτουργεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε.

Προς Μαρωνίτες: «Συμμερίζομαι την αγωνία σας»

Τον απεριόριστο σεβασμό του προς τους Μαρωνίτες συμπατριώτες εξέφρασε ο ΠτΔ στον χαιρετισμό του εορτασμό του Αγίου Μάρωνα, στον Καθεδρικό Ναός Παναγία των Χαρίτων.

Σημείωσε ότι οι Μαρωνίτες αποτελούν μία κοινότητα ιστορικά και αρμονικά ενταγμένη στον κοινωνικό ιστό της χώρας μας, «που διαχρονικά προσφέρουν στην οικονομική και στην πολιτισμική ανάπτυξη και πολυμορφία της πατρίδας μας. Μία θρησκευτική κοινότητα που από το 1974 όπως και ολόκληρος ο κυπριακός λαός, βιώνει τις σκληρές επιπτώσεις της κατοχής και συμβάλλει με το δικό της τρόπο σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος».

Ο ίδιος ανέφερε ότι συμμερίζεται την αγωνία τους για επιβίωση και ότι βασική προϋπόθεση γι’ αυτήν, είναι η επιστροφή στα κατεχόμενα χωριά τους και τους διαβεβαίωσε στις υπό εξελίξει διαπραγματεύσεις αποτελεί για τον ίδιο προτεραιότητα η ικανοποίηση των δικαίων προσδοκιών τους.

«Η τύχη των δικών σας χωριών ήταν ένα από τα θέματα στα οποία δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση κατά την πρόσφατη συνάντηση στη Γενεύη, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων και κατάθεση χαρτών για εδαφικές αναπροσαρμογές, καθώς θεωρώ δίκαιο και απολύτως αιτιολογημένο το αίτημα σας για επιστροφή και των τεσσάρων μαρωνιτικών χωριών στους νόμιμους κατοίκους τους υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση» ανέφερε.

ΠΗΓΗ  philenews