Ο κεντρώος υποψήφιος εξουδετέρωσε πλήρως τους σοσιαλιστές του Ολάντ
και τον φθαρμένο από τα σκάνδαλα Φιγιόν - Για πρώτη φορά κανένας από
τους δύο υποψηφίους που πέρασαν στον δεύτερο γύρο δεν προέρχεται από τα
παραδοσιακά κόμματα
H «τρελή» άνοδος ενός αρχάριου της γαλλικής πολιτικής σκηνής, του Εμμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά λαίλαπα που ενσαρκώνει η Μαρίν Λεπέν
έχουν προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη καθώς μετά την Αυστρία,
σειρά είχαν οι Γάλλοι πολίτες που γύρισαν την πλάτη στα δύο παραδοσιακά
κόμματα, τους Σοσιαλιστές και την Κεντροδεξιά.Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στη Γαλλία, τα τελικά αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών διαμορφώνονται ως εξής: Εμανουέλ Μακρόν 23,75%, Μαρίν Λεπεν 21,53%, Φρανσουά Φιγιόν 19,91%, Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64%. και Μπενουά Αμόν 6,35%.
Η ιστορική ήττα των Σοσιαλιστών με τον υποψήφιο του κόμματος Μπενουά Αμόν, να χρεώνεται την αποτυχία του Ολάντ αποσπώντας το ντροπιαστικό ποσοστό του 6,5% και τον αποκλεισμό από τον δεύτερο γύρο της Κεντροδεξιάς με τον ηγέτη της Φρανσουά Φιγιόν, να αποσπά σχεδόν το 20%, ήταν ένα γερό μάθημα για τη γηραιά ήπειρο που πασχίζει να μείνει ενωμένη ενώ η Ακροδεξιά αποκτά όλο και περισσότερους ένθερμους υποστηρικτές.
Με τις δημοσκοπήσεις να επιβεβαιώνονται, Μακρόν και Λεπέν περνούν στον δεύτερο γύρο την ώρα που έχουν ήδη παγιωθεί οι συμμαχίες. Ο Μακρόν κατεβαίνει στον δεύτερο γύρο των εκλογών έχοντας την στήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην της Αριστεράς του Ζαν Λικ Μελανσόν. Σοσιαλιστές και Κεντροδεξιά ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν τον ανεξάρτητο υποψήφιο στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Την ίδια ώρα, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς κάλεσε τους Γάλλους να ψηφίσουν κατά συνείδηση αποφεύγοντας επιμελώς να στηρίξει τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο.
Στο κόμμα των Σοσιαλιστών όπως και στο κόμμα της Κεντροδεξιάς - των Ρεπουμπλικανών - έχουν αρχίσει οι γκρίνιες με τα πρωτοκλασάτα στελέχη να ζητούν την απομάκρυνση των ηγετών τους. Μπενουά Αμόν και Φρανσουά Φιγιόν μετρούν μέρες στο αξίωμά τους αφού χρεώνονται εξολοκλήρου την αποτυχία στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν οφείλεται στις εξής παραμέτρους: ήταν μία ψήφος διαμαρτυρίας προς τα δύο παραδοσιακά κόμματα, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της Μαρίν Λεπέν. Όμως ο Μακρόν ήταν το άφθαρτο πρόσωπο, που δεν είχε πολιτικό παρελθόν χωρίς σκάνδαλα να τον βαραίνουν και πάνω απ΄όλα, ένας νέος ηλικιακά πολιτικός, ο οποίος είχε με το μέρος του τις αγορές αλλά και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα "Die Welt", ο Μακρόν κέρδισε την εμπιστοσύνη των Γάλλων γιατί εφάρμοσε τις μεθόδους Ομπάμα. Είχε όμως και την στήριξή του... Για το γερμανικό περιοδικό " Spiegel" , η Γαλλία ψήφισε όπως ποτέ άλλοτε μέχρι τώρα: «Για πρώτη στην ιστορία της πέμπτης γαλλικής Δημοκρατίας, συνέβη κάτι που ήταν αδιανόητο», επισημαίνει πολιτικός σχολιαστής. «Όσοι πιστεύουν ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι περίπατος για τον Μακρόν, πρέπει να προσέξουν. Η Μαρίν Λεπέν αύξησε την δύναμή της σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τις προηγούμενες εκλογές, έκανε το παν για να συμβεί αυτό, έκανε το κόμμα της πιο επαγγελματικό, το μετέτρεψε σε μεγάλη πολιτική δύναμη με ενεργό ρόλο σε ολόκληρη την Ευρώπη» συμπληρώνει.
Εδώ βεβαίως έπαιξε ρόλο το «νούμερο τρία» της γαλλικής Ακροδεξιάς, η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν που ενσαρκώνει το νέο αίμα του κόμματος με απόψεις σκληροπυρηνικές όπως αυτές του πατριάρχη της γαλλικής Ακροδεξιάς, Ζαν Μαρί Λεπέν. Παρά τα σκάνδαλα που αμαυρώνουν το ακροδεξιό "Εθνικό Μέτωπο", η Μαρίν κατάφερε να πείσει τους Γάλλους ψηφοφόρους ότι το κόμμα της έχει φιλελεύθερες αλλά και υπερσυντηρητικές απόψεις.
Τα προγράμματα των δύο υποψηφίων: Μακρόν-Λεπέν
Ο ένθερμος υποστηρικτής της Ευρώπης, θα καταργήσει τις ανισότητες στο γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα, θα πουλήσει τα κυβερνητικά μερίδια σε μεγάλες επιχειρήσεις και θα μειώσει τον αριθμό των κοινοβουλευτικών και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου. Αυτές είναι οι προτεραιότητες του κεντρώου υποψηφίου για τις γαλλικές εκλογές Εμανουέλ Μακρόν, όπως τις παρουσίασε στο πρόγραμμά του.Διεκδικώντας την ψήφο των Γάλλων ως ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος, ο πρώην υπουργός Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ, κερδίζει στις δημοσκοπήσεις την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί τον Μάιο.
Το οικονομικό του σχέδιο περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές, μείωση των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα και υψηλότερες επενδύσεις, δήλωσε πως σκοπός του είναι να εξομαλύνει τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και εκείνων στον ιδιωτικό τομέα, διατηρώντας ωστόσο το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62.
Αντίθετα με την άρνηση προηγούμενων γαλλικών κυβερνήσεων να δεσμευθούν σε μια αμερικανικής έμπνευσης πολιτική «θετικών διακρίσεων», ο Μακρόν επισήμανε επίσης πως θα δώσει στις εταιρίες που προσλαμβάνουν ανθρώπους από 200 καθορισμένες υποβαθμισμένες συνοικίες μπόνους 15.000 ευρώ για περίοδο τριών χρόνων. Θα μειώσει επίσης τον αριθμό των μαθημάτων για την απόκτηση του μπακαλορεά, μιας εξέτασης για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια που δημιουργήθηκε από τον Ναπολέοντα αλλά η διοργάνωσή της κοστίζει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ τοχρόνο.
Τέλος έχει δεσμευτεί ότι θα αυξήσει τα επιδόματα αναπηρίας και γήρατος κατά 100 ευρώ τον μήνα και θα τιμωρεί τους εργοδότες που χρησιμοποιούν υπερβολικά μεγάλο αριθμό βραχυπρόθεσμων συμβολαίων.
Από τα βασικά σημεία του προεκλογικού προγράμματος της Μαρίν Λεπέν, αντίθετα, ξεχωρίζουν η έξοδος από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η εκλογική της πλατφόρμα περιλαμβάνει 144 «δεσμεύσεις», εκ των οποίων η αποχώρηση της Γαλλίας από την Ευρωζώνη, η φορολόγηση των συμβάσεων εργασίας ξένων εργαζομένων, η μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και η αύξηση διαφόρων επιδομάτων, καθώς και η μείωση της φορολογίας στις μικρές επιχειρήσεις και της φορολογίας εισοδήματος.
Στο «μανιφέστο» της περιλαμβάνεται η ισχύς μόνον για τους Γάλλους ορισμένων δικαιωμάτων που αυτή τη στιγμή ισχύουν για όλους του κατοίκους της Γαλλίας, όπως η δωρεάν Παιδεία, η πρόσληψη 15.000 αστυνομικών, η κατασκευή περισσότερων φυλακών, ο περιορισμός της μετανάστευσης και η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ.
«Στόχος του προγράμματος είναι πρώτα απ’ όλα να δοθεί στη Γαλλία η ελευθερία της και να δοθεί φωνή στους ανθρώπους», δήλωσε η Λεπέν, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά της.
Η Λεπέν δηλώνει πως αν εκλεγεί, θα επιζητήσει αμέσως ανατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να γίνει μια πολύ χαλαρή συνεργασία κρατών χωρίς ενιαίο νόμισμα και χωρίς Σένγκεν, και, αν οι εταίροι στην ΕΕ το αρνηθούν, τότε θα ζητήσει δημοψήφισμα για αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ.
Πάντως, από το εκλογικό της πρόγραμμα λείπουν μακροοικονομικές λεπτομέρειες, δεν δίνονται στόχοι για το δημόσιο έλλειμμα ή το χρέος, και δεν εξηγεί πώς θα εξισορροπήσει την αύξηση των επιδομάτων με ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας.
ΠΗΓΗ protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου