Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Τι χρωστάει το ελληνικό κράτος στους Βορειοηπειρώτες για τους οποίους αδιαφορεί

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού


Οι Χειμαρριώτες αγωνίζονται μόνοι τους απέναντι στην προσπάθεια του αλβανικού κράτους για αρπαγή της γης τους. Το ελληνικό κράτος αδιαφορεί για την τύχη τους ξεχνώντας τι τους χρωστάει. Ας δούμε μερικά παραδείγματα. Ο Σπυρίδων Σπυρομηλιός το 1825 επικεφαλής 250 Χειμαρραίων βρισκόταν στο Μεσολόγγι που ήταν υπο πολιορκία. Μαζί με τον αδερφό του Ζάχο συμμετείχε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη.
Διώχθηκε από την ελληνική πολιτική εξουσία όταν στήριξε την επανάσταση της Ηπείρου το 1854. Ο βορειοηπειρωτικής καταγωγής μητροπολίτης Ευρίπου, Γρηγοριος Αργυροκαστρίτης καλέσε Χειμαρραίους, Αρυροκαστρίτες και Χορμοβίτες στην Εύβοια για να ξεκινήσουν την επανάσταση στην Εύβοια.

Ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης με 100 ιππείς και 500 πεζους το 1828 δέχεται την πρόταση των επαναστατημένων Κρητικών και μεταβαίνει στο νησί. Ο ηρωικός του θάνατος στη μάχη του Φραγκοκάστελου μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία των αλλων υπερασπιστών του Φραγκοκάστελου έγινε αφορμή να γεννηθεί ο κρητικός θρύλος για τους δροσουλίτες Αρσάκης, Σίνας, Ζάππας ή αλλιώς Αρσάκεια, Αστεροσκοπείο, Ζάππειο μας θυμίζουν μόνο μερικα από τα πράγμα που το κράτος χρωστάει στο έθνος.

Και τώρα που στη Χειμάρρα διεξάγεται η προπάθεια υφαρπαγής ελληνικής γης, η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός αδιαφορεί. Οι εκπρόσωποι της Χειμάρρας ακόμα και όταν υπογράφθηκε το πρωτόκολο της Κέρκυρας που προέβλεπε αυτονομία εντός του αλβανικού κράτους αντιδρούσαν ζητώντας ένωση με την Ελλάδα και το ελληνικό κράτος που χωρίς το έθνος δεν θα είχε δημιουργηθεί, τους ξεπληρώνει με το να θεωρεί τη Χειμάρρα μακριά. Άλλώστε κάθε κομμάτι του έθνους ήταν για το κράτος πάντα μακριά, ο Πόντος, η Ανατολική θράκη, η Κύπρος.

Όταν πουλάς τις ρίζες σου, τα στηρίγματα σου τότε μην απορείς που σταδιακά βαδίζεις προς την καταστροφή σου.

freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου