Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Η αξία των Διαπόντιων Νησιών - Η αναξιοπιστία της εξουσίας

Η αξία των Διαπόντιων Νησιών
Του Ν. Λυγερού


Το γεγονός ότι δεν έγιναν καλά οι μετρήσεις οριοθέτησης μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας το 2009, δεν αποτελεί δικαιολογία για να μειωθεί η αξία των Διαπόντιων Νησιών που έχουν αξιοποιηθεί στρατηγικά στη συμφωνία υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας το 1977. Πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε το κόστος μιας μελλοντικής συμφωνίας οριοθέτησης που θα θεωρούσε ότι τα Διαπόντια Νησιά δεν έχουν επιρροή. Πρώτον η Ελλάδα θα έχανε άμεσα ένα μέρος της κυριαρχίας της. Δεύτερον θα έχανε ένα μέρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της λόγω των επιπτώσεων πάνω στην ΑΟΖ. Τρίτον η επέκταση αυτής της συμφωνίας θα ήταν αρνητική για το θέμα του Καστελλόριζου και θα επηρέαζε αρνητικά ακόμα και το πλαίσιο της συμφωνίας για το τριπλό σημείο επαφής μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου.
Τέταρτον η ίδια η επέκταση θα είχε αρνητικό αντίκτυπο για το θέμα της Γαύδου σε σχέση με μια συμφωνία με τη Λιβύη, ενώ ξέρουμε ότι υπάρχουν σε φάση διαγωνισμού δύο θαλάσσιες περιοχές ΝοτιοΔυτικά Κρήτης και Νότια Κρήτης. Βέβαια το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ότι μία συμφωνία οριοθέτησης δεν επηρεάζει νομικά μια άλλη, αφού είναι ανεξάρτητες διμερείς συμφωνίες. Όμως σε στρατηγικό επίπεδο υπάρχει μια αληθινή επιρροή, διότι δηλώνει και ένα ύφος αντιμετώπισης του προβλήματος οριοθέτησης από μια χώρα. Έτσι ακριβώς γίνεται με τα Διαπόντια Νησιά από το 1977 χάρη στη Συμφωνία Υφαλοκρηπίδας χάρη στον Κωνσταντίνο Κονοφάγο. Δεν πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε με κανένα τρόπο σε μια συμφωνία που θα μειώνει την αξία των Διαπόντιων Νησιών και εννοούμε το καθένα δηλαδή τους Οθωνούς, την Ερεικούσσα και το Μαθράκι όπου κάναμε το Masterclass για την ΑΟΖ το 2013 και το 2015.

Η αναξιοπιστία της εξουσίας
Του Ν. Λυγερού

Η αναξιοπιστία της εξουσίας δεν φαίνεται μόνο από τη διαχείριση των εσωτερικών προβλημάτων, αλλά και από την εξωτερική πολιτική. Διότι κάθε φορά που κάνει λάθη σε ένα σημείο, εμφανίζονται άλλα προβλήματα σε άλλες περιοχές. Η λανθασμένη διαχείριση του Σκοπιανού έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα. Το θεμελιακό είναι ότι οι άλλες χώρες έχουν εντοπίσει ότι η χώρα δεν έχει μία εθνική πολιτική αλλά μία ιδεολογική προσέγγιση του κατά Λουκά, τρόπος του λέγειν βέβαια. Το γεγονός ότι η Ελλάδα προβληματίζεται ακόμα σε επίπεδο εξουσίας για το Σκοπιανό, ενώ διαθέτει κυρίαρχη στρατηγική λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, δίνει ιδέες σε ξένες χώρες που έχουν προβληματικές σχέσεις μαζί μας. Έτσι βλέπουμε την Τουρκία να κάνει κινήσεις παράλογες και πιο επιθετικές τόσο στο Κυπριακό όσο και το Αιγαίο, επειδή αξιοποιεί αδυναμίες μας την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει το Κουρδικό. Βλέπουμε επίσης την Αλβανία να επιχειρεί να αξιοποιήσει το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία που λειτουργεί αναλογικά με την περιοχή των Σκοπίων, όπου βρίσκεται η Αλβανική μειονότητα και να θέτει προβλήματα με την επιρροή των Διαπόντιων Νησιών τόσο σε επίπεδο συνόρων, όσο σε επίπεδο ΑΟΖ. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όσο καθυστερούμε μία στρατηγική και ορθολογική αντιμετώπιση του Σκοπιανού θα βλέπουμε όλο και περισσότερα προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική. Είναι απαραίτητο να υπάρξουν αλλαγές για να φανεί με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε άτομα που είναι ανίκανα και αναποτελεσματικά να διαχειριστούν όπως θέλουν θέματα εθνικής σημασίας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου