Aντιδράσεις και ερωτηματικά προκάλεσε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας.
Ενώ η Κομισιόν «μάζεψε» άρον – άρον τη δήλωση του επιτρόπου της Γιοχάνες Χαν ότι Αθήνα και Τίρανα συζητούν για τροποποίηση συνόρων, και ο ίδιος ο επίτροπος ζήτησε συγγνώμη, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, για τις συνομιλίες της Αθήνας με τα Τίρανα, είπε χαρακτηριστικά:
«Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση. Θέματα τα οποία όμως ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, εξηγώντας τι θα συζητηθεί με την αλβανική κυβέρνηση στα εναπομείναντα θέματα της άρσης του εμπολέμου μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και των συνόρων είπε: «Έδωσα λοιπόν, συμφώνησα μάλλον με τον Αλβανό ομόλογό μου, το επόμενο διάστημα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να εντείνουν τις προσπάθειές τους, χωρίς να έχουμε κάποια ιδιαίτερη πίεση, για να δούμε σε ποιο βαθμό θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν».
Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν προς στιγμήν σύγχιση, ενδεικτική του κλίματος καχυποψίας που επικρατεί για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και βαλκανικών χωρών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για το πως την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός λέει ότι η κυβέρνησή του δεν έχει ιδιαίτερη πίεση να διευθετήσει το ζήτημα του εμπολέμου και το ζήτημα των συνόρων, στην ίδια φράση να προσθέτει ότι επιδιώκει λύση το συντομότερο δυνατό.
Για… πυραμίδες κάνει λόγο το Μαξίμου
Κυβερνητικές πηγές επιχειρώντας να εξηγήσουν τη δήλωση του Πρωθυπουργού έκαναν λόγο για «συντήρηση των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα», με την συγκεκριμένη φράση περισσότερο να μπερδεύει παρά να διευκρινίζει.
«Η σπουδή ορισμένων να δημιουργήσουν εκ νέου θέμα εκ του μη όντος για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, θα ήταν αξιοθρήνητη εάν δεν ήταν εθνικά επικίνδυνη», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
Σχολιάζουν ειδικότερα ότι «αφού η ΝΔ και τα φίλα προσκείμενα Μέσα της εκτέθηκαν διεθνώς με την προσπάθεια εκμετάλλευσης μίας άστοχης διατύπωσης του Επιτρόπου Χαν, που διευκρινίστηκε ότι αναφερόταν στην ΑΟΖ, τώρα επιδίδονται σε νέα σενάρια επιστημονικής φαντασίας».
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «η αποστροφή του πρωθυπουργού στο ζήτημα των συνόρων με την Αλβανία αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα«. «Και η γελοιότητα έχει τα όριά της», σχολιάζουν.
Τι είναι οι πυραμίδες
Πράγματι, οι συμφωνίες μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων με τις οποίες καθορίστηκαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, προέβλεπαν ότι αυτά ορίζονται στο βουνό, εκεί «όπου χωρίζουν τα νερά της βροχής». Η χάραξη, μάλιστα, έγινε ανάμεσα σε έναν Έλληνα και έναν Αλβανό αξιωματικό παρουσία και διεθνούς παρατηρητή.
Στο σημείο, αυτό, λοιπόν, και επειδή δεν υπάρχει κάποιο φυσικό σύνορο ή τείχος, τοποθετήθηκαν περίπου ογδόντα πέτρινα αντικείμενα σε πυραμιδικό σχήμα. Έχουν ύψος κοντά στα δύο μέτρα και από τη μια πλευρά τους γράφουν «Ελλάδα» και τον αριθμό της πυραμίδας και από την άλλη «Αλβανία».
Επί υπουργίας του κ. Τσοχατζόπουλου στο Εθνικής Άμυνας, η Ελλάδα δέχθηκε την υποχώρηση των ελληνικών πυραμίδων κατά 100 μέτρα περίπου και σε μήκος 500 μ., ο δε υπουργός είχε πει τότε ότι έγινε για να ευθυγραμμιστούν τα σύνορα. Μόνο που η «ευθυγράμμιση» έγινε προς τη δική μας πλευρά, και έμειναν σε αλβανικό έδαφος κτίσματα Ελλήνων κτηνοτρόφων.
Οι πυραμίδες αυτές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συντηρούνται ενώ αρκετές φορές μετακινούνται λόγω και των φυσικών φαινομένων. Η διευκρίνιση, λοιπόν, του Μεγάρου Μαξίμου αφορούσε στο ζήτημα της… συντήρησης αυτών των πέτρινων όγκων στα σύνορα με γείτονα χώρα.
Λοβέρδος: Η κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις
Να ξεκαθαρίσουν την πάγια θέση της χώρας σχετικά με τα σύνορα την Αλβανία, μετά τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, από τις Βρυξέλλες, κάλεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος.
«Η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού για «διευθέτηση» ζητήματος συνόρων με την Αλβανία, δημιουργεί σύγχυση και ανησυχία για το τι εν κρυπτώ συζητά. Το θέμα του αμετάβλητου των συνόρων είναι το ιερό δισκοπότηρο της εθνικής μας στρατηγικής», αναφέρει ο κ. Λοβέρδος.
«Καλείται άμεσα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσουν με σαφήνεια και χωρίς προχειρότητα προς κάθε κατεύθυνση, την πάγια θέση της χώρας και να δώσουν εξηγήσεις για το νόημα της αναφοράς του».
Δείτε τη συνολική τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τις συζητήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα στο Λονδίνο
ΠΗΓΗ skaipatras
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου