Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Ραγδαίες εξελίξεις: Συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου τις επόμενες ώρες

Από το newsbomb

Σενάρια για συνάντηση κορυφής μεταξύ Τσίπρα - Καμμένου βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο συγκυβερνώντες θα συναντηθούν για τελικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» - ενδεχομένως και μέσα στο επόμενο 24ωρο - πριν από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη βουλή των Σκοπίων.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι θα αναβληθεί και η συνέντευξη που θα έδινε ο πρωθυπουργός στο Open αύριο, και θα μετατεθεί για την Τετάρτη.

Επισημαίνεται πως την Τετάρτη έχει συγκληθεί και η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. προκειμένου να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της συγκυβέρνησης.

Ο Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών
 Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν την Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.
Όπως όλα δείχνουν ο κ. Τσίπρας φέρεται να είναι θετικός σε μια τέτοια εξέλιξη, αφού όπως πιστεύουν στο μέγαρο Μαξίμου με τον τρόπο αυτό θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Παράλληλα, οι επιτελείς του Μαξίμου πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει όσους βουλευτές απαιτούνται για να περάσει τον... κάβο.
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, που είναι μια ξεχωριστή και διαφορετική διαδικασία, αυτή δεν μπορεί να γίνει δεκτή αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατωτερη από τα δύο πέμπτα του όλου, δηλαδή 120 βουλευτές, σε αντίθεση με την πρόταση δυσπιστίας που χρειάζονται 151. Είναι μια πρόβλεψη του Συντάγματος ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να παίρνει την ψήφο εμπιστοσύνης ευκολότερα και να υπάρχει σταθερότητα στο πολιτικό σκηνικό.
Στην περίπτωση, λοιπόν, της ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση μπορεί να την πετύχει με λιγότερους από 151 βουλευτές και μέχρι 120, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι ένας αριθμός βουλευτών θα απέχει από τη διαδικασία.
Να σημειώσουμε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, όμως είναι βέβαιο πως αν ο κ. Τσίπρας υιοθετήσει αυτή την εισήγηση, όλα πλέον είναι ανοικτά και εξαρτώνται απόλυτα από τη στάση που θα κρατήσει ο Πάνος Καμμένος. 
Αν οι ΑΝ.ΕΛ. δεν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, τότε οι εκλογές είναι μονόδρομος. 
Να σημειώσουμε πάντως ότι την άποψη ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών «η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη», διατύπωσε ο Κώστας Κατσίκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
«Από τη στιγμή που θα εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση δεν μπορεί να μπει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών», υποστήριξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, στο Θέμα 104,6, ενώ σε ερώτηση για το πότε τοποθετείται χρονικά η αποχώρηση, ο κ. Κατσίκης ανέφερε ότι «εμείς θα φύγουμε πριν πάει η Συμφωνία στη Βουλή με την έννοια ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία στα Σκόπια και έφτασε στην Ελλάδα. Πριν αποφασίσει η διάσκεψη των Προέδρων πότε θα εισαχθεί προς ψήφιση, φεύγουμε».

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση έχει 151 βουλευτές για κάθε ψηφοφορία»


Την ίδια στιγμή, το «γάντι» στη ΝΔ πετάει ανοικτά πλέον η Κουμουνδούρου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 βουλευτών, όχι μόνο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και για κάθε άλλο κρίσιμο νομοσχέδιο που θα έρθει μελλοντικά στη Βουλή προς ψήφιση.
Σύμφωνα με πηγές από το κυβερνών κόμμα, ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου παραμένει η λήξη της τετραετίας.
«Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα», σχολίαζαν με το βλέμμα στραμμένο στην Πειραιώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως η εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση θα επιβεβαιωθεί, εάν και όποτε η ΝΔ υποβάλει πρόταση δυσπιστίας.
Στο ίδιο μήκος, άλλωστε, είχε κινηθεί νωρίτερα και η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου: «Η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης, που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές κάθε δεύτερη μέρα εδώ και τρία χρόνια, σήμερα δήθεν ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια... Η υποκρισία στο μεγαλείο της».
«Αν όμως έχουν ειλικρινείς απορίες για τη στήριξη της Βουλής στην κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας», ανέφερε σχετικά το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
Εξάλλου, κύκλοι του κυβερνώντος κόμματος σημείωσαν πως η θετική ψήφος σε επιμέρους νομοσχέδια και, κυρίως, στη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα ερμηνευθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την στάση του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη.
Τέλος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα τελευταία εικοσιτετράωραωρα δεν υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, ενώ, αναφορικά με επικείμενο ραντεβού των δύο, υπογράμμιζαν ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα βρίσκεται εκτός Αθηνών μέχρι και την Τρίτη (08/01/2019).

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου