Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Μετά το Σκοπιανό έρχεται η ΑΟΖ - Οι ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου δεν είναι για πούλημα - Οι δομικές δυσκολίες του Brexit

Μετά το Σκοπιανό έρχεται η ΑΟΖ
Του Ν. Λυγερού

Όταν βλέπουμε με ποιον τρόπο χειρίστηκε και διαχειρίζεται το Σκοπιανό η κυβέρνηση, μόνο που σκέφτεται να μιλήσει για το θέμα της ΑΟΖ είναι ήδη σήμα κινδύνου. Όταν θα αρχίσει να μιλά για τις ακτές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε και η Κύπρος που σε επίσημο επίπεδο αδιαφόρησε για το θέμα του Σκοπιανού, θα φοβηθεί. Διότι το σκεπτικό του κυβερνώντος κόμματος είναι ριζικά διαφορετικό από την προηγούμενη κυβέρνηση που προωθούσε τα κοινά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου. Η τωρινή κυβέρνηση έδωσε το στίγμα της στο Σκοπιανό και φάνηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και τώρα προσπαθεί να αναμειχθεί στο θέμα της ΑΟΖ με το δικό της ύφος. Βλέπουμε ότι υπολογίζει ελάχιστα το Δίκαιο της Θάλασσας, σε βαθμό που αναρωτιόμαστε αν της είναι γνωστό και κάνει δηλώσεις με τουρκικά επιχειρήματα. Το γεγονός ότι θέλει να αναμείξει την Τουρκία στην ενεργειακή σκακιέρα της Μεσογείου αντιστοιχεί με την αδιαφορία περί συμμαχικού άξονα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και του τριπλού σημείου επαφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Είναι σαν να μην ξέρει τίποτα για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med και για το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector. Και βέβαια κάνει σαν να αγνοεί παντελώς την υψηλή στρατηγική των συμβολαίων των θαλάσσιων οικοπέδων στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας.

Οι ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου δεν είναι για πούλημα
Του Ν. Λυγερού


Πρέπει να δώσουμε να καταλάβει στο κυβερνών κόμμα ότι οι ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου δεν είναι για πούλημα, ακόμα κι αν έχει τα χαρακτηριστικά του ραγιαδισμού μέσω της ιδεολογίας που δεν σέβεται τον Ελληνισμό. Έχει δείξει δείγματα γραφής στο θέμα του Σκοπιανού και ξέρουμε πώς μπορεί να λειτουργήσει και στα Ελληνο-τουρκικά θέματα. Μόνο που δεν έχει αντιληφθεί ότι η Τουρκία δεν είναι παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο, διότι αυτή δεν είναι στο Αιγαίο. Οι χώρες που λειτουργούν πάνω στη σκακιέρα είναι βέβαια ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα με ζώνη επαφής με τη Λιβύη και την Ιταλία. Η Τουρκία θέλει δεν θέλει δεν μπορεί να παίξει στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των ΑΟΖ που υπάρχουν στην περιοχή. Η Τουρκία βέβαια παίζει στη Μαύρη θάλασσα επειδή γενοκτόνησε τους Έλληνες του Πόντου και τους Αρμένιους, για να μην ξεχνάμε τα ιστορικά δεδομένα, ειδικά φέτος που διανύουμε τα εκατό χρόνια της αιωνόβιας γενοκτονίας. Έτσι όταν άτομα της κυβέρνησης προσπαθούν να μας εξηγήσουν ότι ο Ελληνισμός καταπατά τα τουρκικά συμφέροντα επειδή έχει μεγάλη ακτογραμμή, θα ήταν καλό να κάνουν μια επικαιροποίηση των γνώσεών τους για τα ιστορικά θέματα, για να μην ξεφύγουν ανορθόδοξα από την υψηλή στρατηγική του Ελληνισμού.

Οι δομικές δυσκολίες του Brexit
Του Ν. Λυγερού

Τώρα μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με βάση το Άρθρο 50, είναι όλο και περισσότεροι αυτοί που βλέπουν τις δομικές δυσκολίες του Brexit. Τίποτα δεν είναι εύκολο σε αυτή τη διαδικασία, ενώ οι φανατικοί του Brexit έλεγαν το αντίθετο. Δεν είναι βέβαια η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα πληρώσει τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά το αντίθετο. Έτσι φαίνεται πια ότι οι υποστηρικτές του Brexit δεν έχουν καμία αξιοπιστία και γι’ αυτό όλοι οι Βρετανοί αναρωτιούνται αν θα έπρεπε να κάνουν ένα νέο δημοψήφισμα. Μάλιστα στο ενδιάμεσο υπάρχει ακόμα και αίτημα για παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης, διότι κατέρρευσε το πλαίσιο για μία συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι έχουν βαρεθεί τα τερτίπια των Άγγλων και θεωρούν ότι φτάνουν οι διαπραγματεύσεις πια. Έτσι η λογική της αποχώρησης φαίνεται όλο και πιο ευάλωτη και θα πρέπει να βρεθούν στρατηγικές επιλογές για να υποστηριχτεί ακόμα και η παράταση. Διότι δεν θέλουν οι Ευρωπαίοι αυτή η παράταση να είναι απλώς ένας τρόπος για να κερδηθεί χρόνος κι επί της ουσίας να μην είναι τίποτα άλλο από μία νέα καθυστέρηση που σπαταλά τον χρόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που έχει να πάρει τόσες στρατηγικές αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου