Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Γενετικοί Πόροι και δικαιώματα αυτοχθόνων λαών - 1η Γενική Συνέλευση των Αυτόχθονων Λαών Γιερεβάν Σεπτέμβριος 2020

Γενετικοί Πόροι και δικαιώματα αυτοχθόνων λαών
Του Νίκου Λυγερού

Ένα από τα τρία σημαντικά θέματα που διαχειριζόμαστε στο πλαίσιο των Δικαιωμάτων των Αυτοχθόνων Λαών είναι οι γενετικοί πόροι. Έτσι οι συνεδριάσεις που γίνονται στη Γενεύη έχουν επικεντρωθεί πάνω σε αυτό το θέμα. Ένα νέο σημείο που έχει ενδιαφέρον είναι η πρόταση που έγινε από τον Πρόεδρο της Δυτικής Αρμενίας, ο οποίος ζήτησε να ενταχθούν στο ίδιο πλαίσιο τα εδάφη που βρίσκονται σε μία ημικατεχόμενη ή κατεχόμενη κατάσταση. Με άλλα λόγια υπάρχει μία ευρύτερη έννοια από αυτή που
διαχειρίζονται κλασικά τα 46 Δικαιώματα των Αυτοχθόνων Λαών. Δεν είναι πια μόνο το πρόβλημα ενός λαού που βρίσκεται κάτω από το ζυγό ενός συστήματος που έχει έρθει μετά την εγκατάστασή του αλλά και από ένα λαό που βρίσκεται υπό κατοχή, διότι έχει γίνει μία εισβολή στη χώρα του και ο λαός του δεν ζει πια ελεύθερος. Αυτή η πρόταση για το μέλλον που έχει γίνει αποδεκτή προς το παρόν πριν την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών διότι θα ενσωματώσει πιο πολύπλοκες περιπτώσεις και θα μας δώσει και ένα πιο αποτελεσματικό εργαλείο αντιμετώπισης των καταπατήσεων.

1η Γενική Συνέλευση των Αυτόχθονων Λαών Γιερεβάν Σεπτέμβριος 2020
Του Νίκου Λυγερού

Σπάνιοι είναι οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται πόσο προχωρούν τα θέματα των Αυτόχθονων Λαών στα Ηνωμένα Έθνη από το 2007 που ήταν το έτος της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Αυτόχθονων Λαών. Κι όμως ο εποικοδομητικός αγώνας συνεχίζεται και γίνεται όλο και πιο δυναμικός. Και αφού περάσαμε το επόμενο στάδιο, τώρα ετοιμάζουμε για τον Σεπτέμβριο του 2020 στο Γιερεβάν την Πρώτη Γενική Συνέλευση των Αυτόχθονων Λαών και εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Είναι επίσης πολύ σημαντικό και συμβολικό ότι έχει επιλεχθεί η Αρμενία για πρώτη χώρα που θα φιλοξενήσει αυτή τη νέα διοργάνωση σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι έμμεσα μια δικαίωση του αγώνα της Δυτικής Αρμενίας για την απελευθέρωση του λαού της από το ζυγό της βαρβαρότητας αλλά ταυτόχρονα και η απόδειξη της αποδοχής της από τους άλλους Αυτόχθονες Λαούς της Γης. Σίγουρα αυτό το γεγονός θα προκαλέσει αντιδράσεις αλλά είναι ο μόνος τρόπος όχι μόνο να διεκδικηθούν δικαιώματα αλλά και να εφαρμοστούν επί του πρακτέου δίχως να περιμένουμε τίποτα από τους άλλους, αφού αυτό το θέμα είναι δικό μας και εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές μας πρωτοβουλίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου