Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Κοινή Διακήρυξη MED-7 για τουρκικές προκλήσεις

Βαθιά ευγνωμοσύνη για τη στήριξη και την αλληλεγγύη των ηγετών της νότιας Ευρώπης σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ εξέφρασε από τη Βαλέτα και τη Σύνοδο των MED-7 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ομιλία του μετά το πέρας της Συνόδου, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους «φίλους ηγέτες» για τη στήριξή τους στο αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της.
Όπως είπε, η έκφραση απαρέσκειας και καταδίκης της κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά και του δικαίου της θάλασσας από την Τουρκία, ήταν ομόφωνη στη Σύνοδο της Βαλέτας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους ηγέτες της Μάλτας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας τόσο για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων όσο και για το Κυπριακό, ευχαριστώντας τους για τη διαχρονική θέση αρχών στις προσπάθειες για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.
Κοινή Διακήρυξη για τουρκικές προκλήσεις
Οι ηγέτες της Συνόδου Κορυφής MED7, ζήτησαν απόψε από την ΕΕ να μελετήσει την λήψη κατάλληλων μέτρων αν δεν σταματήσει η Τουρκία τις παράνομες ενέργειες της εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τελικό προσχέδιο της Κοινής Διακήρυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες  του ΚΥΠΕ το τελικό προσχέδιο της Κοινής Διακήρυξης, το οποίο υιοθετήθηκε απόψε οι MED7 επαναλαμβάνουν «την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας με την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς πόρους της εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο».  Σύμφωνα με προηγούμενα Συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπενθυμίζουμε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

«Εκφράζουμε την βαθιά μας λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ που καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουμε την σοβαρή μας ανησυχία για τις υφιστάμενες ή ενδεχόμενες γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου», αναφέρουν οι MED7 σύμφωνα με το τελικό προσχέδιο.

Καλούν την ΕΕ «να συνεχίσει να εμπλέκεται σε αυτό το θέμα και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηρίοτητες της να μελετήσει την λήψη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Οι MED7 καλούν επίσης την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του πλαισίου διαπραγμάτευσης, περιλαμβανομένης της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη.

Επαναλαμβάνουν επίσης ότι «η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη». Ως προς αυτό, επαναλαμβάνουν την έκκληση τους προς την Τουρκία για ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κύπρο.
Οι δηλώσεις των ηγετών
Ο οικοδεσπότης, Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ είπε ότι «το έχουμε καταστήσει απόλυτα σαφές ότι παρέχουμε πλήρη στήριξη μας στους Κύπριους φίλους μας για τα παρόντα θέματα και αυτή η στήριξη είναι αμέριστη».

Στη δική του παρέμβαση ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε «για ακόμη μια φορά την πλήρη υποστήριξη με την Κύπρο και το σεβασμό στην κυριαρχία της». «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην ΑΟΖ της Κύπρου», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν θα επιδείξει καμία αδυναμία.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ανέφερε από την πλευρά του για τις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας οι ηγέτες εξέφρασαν την πλήρη στήριξη τους προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και «συμφωνήσαμε ότι το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί διμερές ζήτημα της Κύπρου και της Τουρκία. Ενδεχομένως και τα ζητήματα που προκύπτουν στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δεν είναι διμερή, είναι ευρω-τουρκικά ζητήματα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε.

«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το σαφές μήνυμα που δίδουμε σήμερα ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα αν η Τουρκία δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα της», πρόσθεσε.

Την αμέριστη συμπαράσταση τους προς την Κύπρο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα εξέφρασαν, επίσης, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

ΠΗΓΗ Philenews/ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου