Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Bild: «Ο Μητσοτάκης μας ζητά δισεκατομμύρια για πολεμικές αποζημιώσεις» - ΓΙΑ «ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ» ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Ως «δυσάρεστη έκπληξη» της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο περιγράφει η Bild τη βούληση του Έλληνα πρωθυπουργού να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση Μέρκελ το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προξένησε το ναζιστικό καθεστώς στη διάρκεια της Κατοχής στη χώρα μας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένει ένα ακριβό δώρο δισεκατομμυρίων ευρώ από το Βερολίνο σημειώνοντας: «70 και πλέον χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας θέλει να διαπραγματευτεί με την γερμανική κυβέρνηση για την καταβολή αποζημιώσεων». Θυμίζει ότι το ίδιο αίτημα είχε υποβάλει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πριν από περίπου ένα πεντάμηνο.
Focus: Ο Μητσοτάκης συνεχίζει τη γραμμή Τσίπρα στο θέμα των επανορθώσεων

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Focus Online σχολιάζει: «Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να δείξει στην Ευρώπη ότι η κρίση χρέους έχει ξεπεραστεί. Με την καγκελάριο Μέρκελ θέλει να κοιτάξουν πια στο μέλλον. Υπάρχει ωστόσο ένα ευαίσθητο ζήτημα από το παρελθόν, που βαραίνει τις σχέσεις».

Το γερμανικό περιοδικό θυμίζει ότι η ΝΔ είχε ψηφίσει υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κατέστησε πλέον σαφές ότι θα συνεχίσει την γραμμή Τσίπρα σε αυτό το ζήτημα. Και τόνισε ότι το δύσκολο κεφάλαιο των επανορθώσεων μπορεί να κλείσει σύντομα». Στη συνέχεια το Focus αναφέρεται στην πάγια γερμανική γραμμή ότι το θέμα έχει κλείσει με τη Συμφωνία 2+4 που υπεγράφη το 1990 ως συνέπεια της Γερμανικής Επανένωσης. «Εντούτοις στις τότε διαπραγματεύσεις δεν συμμετείχαν πολλές χώρες που δέχθηκαν επίθεση από τους ναζί όπως και η Ελλάδα και η Πολωνία που βρέθηκαν υπό κατοχή». Τέλος, όπως σημειώνει το άρθρο, η επιστημονική επιτροπή της γερμανικής βουλής σε γνωμοδότησή της υποστηρίζει ότι «η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο, αλλά όχι και δεσμευτική».


ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου