Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Γκορμπατσόφ: Κολοσσιαίος κίνδυνος από την αντιπαράθεση Ρωσίας και Δύσης - Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης τόνισε πως τα πυρηνικά πρέπει να καταστραφούν

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους Δυτικούς και την Ρωσία συνιστά «κολοσσιαίο κίνδυνο» εξαιτίας της ύπαρξης των πυρηνικών όπλων, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, απευθύνοντας έκκληση για την καταστροφή τους.
«Όσο θα υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής, ιδιαίτερα πυρηνικά όπλα, ο κίνδυνος είναι κολοσσιαίος», είπε ο ηγέτης που κυβέρνησε την Σοβιετική Ένωση από το 1985 μέχρι την διάλυσή της το 1991 και συνέχισε: «Όλες οι χώρες πρέπει να δηλώσουν ότι τα πυρηνικά όπλα πρέπει να καταστραφούν», επέμεινε. Αυτό θα μας επιτρέψει «να σωθούμε, εμείς και ο πλανήτης μας».

Για τον 88χρονο πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, οι σημερινές σχέσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Δύση δεν βρίσκονται πλέον στο στάδιο του Ψυχρού Πολέμου, αλλά, ωστόσο, «υπάρχει πόλεμος», ένας πόλεμος που τον χαρακτηρίζει «ψυχρούτσικο». «Σε πολλές περιοχές υπάρχουν συγκρούσεις, υπάρχουν πυρά. Αεροσκάφη και πλοία στέλνονται εδώ και κει, παντού. Δεν θέλουμε τέτοια κατάσταση».
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ έπειτα από εξάμηνο διάλογο κωφών, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν στις αρχές του Αυγούστου το τέλος της συνθήκης για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς (INF), που καταργεί την χρήση - από τις δύο μεγάλες δυνάμεις- των χερσαίων πυραύλων με βεληνεκές από 500 έως 5.000 χιλιόμετρα.
Η INF υπεγράφη στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1987, υπό την προεδρία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, και έθεσε τέλος στην κρίση των ευρωπυραύλων, που πυροδοτήθηκε από την ανάπτυξη των σοβιετικών SS20 στην Ευρώπη.
Η συνθήκη καταγγέλθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ την 1η Φεβρουαρίου, στην συνέχεια την επομένη από την Μόσχα, με τις πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίασή της.

ΠΗΓΗ newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου