Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Κυπριακή ΑΟΖ: ΕΝΙ - Total κάνουν πίσω λόγω της τουρκικής επιθετικότητας - ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΤΕΜΑΧΙΟ 7

Φωτογραφία: Sigma Live 
Να αποχωρήσει από το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ προσανατολίζεται η κοινοπραξία ENI-TOTAL, δύο μήνες πριν την επανέναρξη των γεωτρητικών της δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή Κύπρου», η κοινοπραξία φαίνεται να εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την συνεχιζόμενη ένταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο τεμάχιο μετά και τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας. Άλλωστε, ο CEO της ιταλικής ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι είχε
εκφράσει τις ανησυχίες του λέγοντας ότι αν «κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις». Η κοινοπραξία προτίθεται να μετακινηθεί σε άλλο ενεργειακό τεμάχιο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που προβλέπεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Πηγές που γνωρίζουν καλά τις λεπτομέρειες του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνουν ότι η απόφαση της κοινοπραξίας ΕΝΙ-ΤΟΤΑL δεν συνιστά υποχώρηση από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς αλλά αλλαγή τακτικής.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Τουρκία είχε στείλει σαφές μήνυμα προς την Κύπρο, αλλά και τις εταιρείες ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες ή εξορύξεις στο οικόπεδο 7.

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου