Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Δεν μπορεί να ορκιστεί με πολιτικό όρκο η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας

Είναι η 8η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από την μεταπολίτευση και 13η από συστάσεως Ελληνικού κράτους. Στις 13 Μαρτίου – ημέρα Παρασκευή – η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, θα ορκιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής και στις 14 Μαρτίου θα αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντα της “πρώτης πολίτη” της χώρας στο ύπατο αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Γράφει ο Σωκράτης Λαδόπουλος
Από το piperata
Πρόκειται για ιστορική στιγμή καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα καταλαμβάνει το αξίωμα της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι στην προσωπικότητά της εκφράζεται μια νέα εποχή ισότητας και μια ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, έστω κι αν τα κόμματα που την υπερψήφισαν είχαν διαφορετικό σκεπτικό.

Πολιτικός ή Θρησκευτικός όρκος;

Ένα θέμα όμως το οποίο απασχολεί ήδη τον πολιτικό κόσμο της χώρας μας, είναι ο τρόπος με τον οποίο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα ορκιστεί την ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά της.
Η ίδια στην ορκωμοσία της όταν ανέλαβε πρόεδρος του ΣτΕ είχε ορκιστεί με πολιτικό όρκο και φαίνεται ότι το ίδιο θα επιθυμούσε και τώρα. Άλλωστε ήταν από εκείνους που είχαν συνταχθεί σθεναρά με το κίνημα κατά της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Ωστόσο με βάση το Σύνταγμα η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να ορκιστεί με πολιτικό όρκο, καθώς το άρθρο 33 ορίζει ρητά:

“1. O εκλεγόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που έληξε η θητεία του απερχόμενου Προέδρου και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις από την επομένη της εκλογής του.
2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του, δίνει ενώπιον της Bουλής τον ακόλουθο όρκο: “Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Xώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Eλλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Eλληνικού Λαού”.
3. Νόμος ορίζει τη χορηγία που καταβάλλεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη λειτουργία των υπηρεσιών που οργανώνονται για την εκτέλεση των καθηκόντων του”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης είχε προτείνει τη δυνατότητα του πολιτικού όρκου για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε αφού δεν συγκέντρωσε 180 ψήφους.

Γκρίνιες στην ΝΔ

Από τους βασικότερους λόγους που κάποια στελέχη της ΝΔ διαφωνούσαν με την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου ήταν το θέμα του πολιτικού όρκου, καθώς θεωρούσαν ότι δεν συνάδει με τις αντιλήψεις και τις αρχές που εκφράζονται στην Νέα Δημοκρατία.
Στο ίδιο κλίμα και η Ελληνική Λύση – η οποία δεν στήριξε την υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου – με τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Βελόπουλο να σπεύδει μετά την ψηφοφορία να δηλώσει : “Σεβόμαστε τον θεσμό, της ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο της και μία παράκληση: Όταν και εφ’ όσον ορκιστεί να ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο”.

261 ψήφοι υπερ της Σακελλαρόπουλου

Η νέα ΠτΔ εκλέχθηκε με 261 ψήφους, Επί 294 παρόντων βουλευτών, και μετά από φανερή ονομαστική ψηφοφορία, η κα Σακελλαροπούλου έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ (157), του ΣΥΡΙΖΑ (82) και του Κινήματος Αλλαγής (22) ενώ “παρών” δήλωσαν 33 βουλευτές του ΚΚΕ (15), της Ελληνικής Λύσης (10) και του ΜέΡΑ (8).
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές: Α. Σαμαράς (ΝΔ), Τρ. Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ), Ν. Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ), Κ. Ζουράρις (ΣΥΡΙΖΑ), Αλ. Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Κ. Αδάμου (ΜέΡΑ25).
Ειδικότερα ο Α. Σαμαράς βρισκόταν στις ΗΠΑ, ενώ ο Τρ. Αλεξιάδης και ο Ν. Συρμαλένιος ήταν ασθενείς και έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν ότι εάν παρίσταντο θα ψήφιζαν την κα Σακελλαροπούλου, ενώ η κα Αδάμου ότι θα ψήφιζε “παρών”. Δεν έστειλαν επιστολή οι κ. Μεϊκόπουλος και Ζουράρις. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ο μεν πρώτος δεν πρόλαβε να προσέλθει στη Βουλή λόγω βλάβης του αυτοκινήτου του, ο δε δεύτερος δεν μπορούσε να μετακινηθεί από τη Θεσσαλονίκη για λόγους υγείας.

Μητσοτάκης: “Συμβολίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή”

Ικανοποιημένος για το γεγονός ότι “η εθνική αντιπροσωπεία εξέλεξε με μεγάλη πλειοψηφία πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μία σπουδαία νομικό και μία προσωπικότητα που ενώνει όλους τους Έλληνες” εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά το πέρας της ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή.
“Η νέα Ελλάδα μπαίνει σε μία νέα εποχή. Άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον” ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας με πολύ μεγάλη πλειοψηφία “συμβολίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή” και “επιβεβαιώνει ότι στα μεγάλα μπορούμε να συμφωνήσουμε για μια Ελλάδα που μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου”.

ΠΗΓΗ piperata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου