Από το philenews
«Έπεσαν» το βράδυ της Πέμπτης στην ελληνική πρωτεύουσα οι υπογραφές της διακρατικής συμφωνίας, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed - Mια εξέλιξη που έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας και ένα έργο, μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, που θεωρείται ότι θα αλλάξει τα ενεργειακά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΠΗΓΗ philenews
«Έπεσαν» το βράδυ της Πέμπτης στην ελληνική πρωτεύουσα οι υπογραφές της διακρατικής συμφωνίας, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed - Mια εξέλιξη που έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας και ένα έργο, μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, που θεωρείται ότι θα αλλάξει τα ενεργειακά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Συμφωνία υπογράφηκε στο Ζάππειο Μέγαρο- παρουσία των πρωθυπουργών
της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και
του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη- από τους υπουργούς Ενέργειας
των τριών χωρών Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη.
Η Ιταλία, που αναμένεται ότι θα υπογράψει τη συμφωνία σε κατοπινό
στάδιο, εκπροσωπήθηκε μέσω του πρεσβευτή της. Επιστολή στήριξης του
αγωγού έστειλε ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Στέφανο
Πατουανέλι.
Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ιστορικό γεγονός - Έργο με τεράστια γεωπολιτική αξία
Κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών των τριών χωρών, που έγιναν μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «πραγματικό ιστορικό γεγονός τη σημερινή ημέρα».
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε με τον πλέον απτό τρόπο ότι η συνεργασία που ανέπτυξαν τα τελευταία χρόνια τα τρία κράτη δεν περιορίζεται σε θεωρητικές και κενού περιεχομένου διακηρύξεις, αλλά έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι σε θέση με πρακτικό τρόπο να προωθούνται στρατηγικά έργα με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία. Έργα όπως ο «Eastmed», ενέχουν τεράστιο συλλογικό όφελος τόσο για τις χώρες μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή, ενώ η υλοποίηση του θα συμβάλει έμπρακτα στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης”» επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τόνισε ότι «δεν είναι καθόλου τυχαία η απόφαση της ΕΕ για χρηματοδότηση των τεχνικών μελετών κατασκευής του αγωγού αλλά και το γεγονός ότι η γεωστρατηγική σημασία του αγωγού αναγνωρίζεται και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μέσω, μεταξύ άλλων, και με την υιοθέτηση πρόσφατα του Eastmed Act».
Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι η τριμερής συνεργασία των χωρών έχει θεμελιωθεί σε ένα σχήμα αυτονόητης γεωπολιτικής αξίας, το οποίο εδράζεται στις ιστορικά κοινές αξίες με στόχο την επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της όποιας τρίτης χώρας. Το αντίθετο, όποια χώρα το επιθυμεί είναι καλοδεχούμενη, νοουμένου, βεβαίως, πως υιοθετεί τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, με πλήρη σεβασμό στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας ανεξάρτητων κρατών», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Η σημερινή υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την υλοποίηση του αγωγού Eastmed εντάσσεται στην κοινή θέση πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να ενισχύσει τις συμπράξεις, πολλαπλασιάζοντας την στρατηγική τους αξία και συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης στην περιοχή. Μια πεποίθηση που συμμερίζεται και η πλειοψηφία των κρατών της περιοχής, μέσω της ίδρυσης του Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου από την Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρο, Αίγυπτο, Ιορδανία και Παλαιστίνη, το οποίο έχει εξασφαλίσει την πλήρη στήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής», επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως εξόχως σημαντικό το γεγονός ότι οι χώρες που συμμετέχουν στο Φόρουμ, παρά τις όποιες διακρατικές διαφορές, έχουν αντιληφθεί πως η συλλογικότητα των δράσεων και η δημιουργία μιας περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας που θα καταστήσει την Ανατολική Μεσόγειο ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, είναι η μόνη που διασφαλίζει την συνεργασία για επικράτηση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.
Kαταληκτικά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υλοποιηθεί η κοινή απόφαση και θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδος μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, γνωστού και ως «EuroAsia Interconnector».
Κ. Μητσοτάκης: Eγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή
Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, είναι ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής, τόνισε, με τη σειρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε, επίσης, τη σημερινή μέρα επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής σχέσης και υπογράμμισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας έχει οικονομική, διπλωματική, γεωστρατηγική και αναπτυξιακή διάσταση η οποία συμβάλλει στην ειρήγη και τη σταθερότητα στην περιοχή. «Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ έστειλε και σαφές μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας ότι ο αγωγός EastMed «δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Η συμφωνία είναι ανοιχτή σε όλους, με την προϋπόθεση ότι σέβονται το διεθνές δίκαιο», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε, παράλληλα, ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας των τριών χωρών αποτελεί εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία, όπως είπε, απειλείται από αδιέξοδους αναθεωρητισμούς και υπογράμμισε ότι ο αγωγός συμβάλλει στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και παγιώνει τη σταθερότητα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ανέφερε, επίσης ότι Ελλάδα και Κύπρος θα ζητήσουν να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η θέση ότι ο αγωγός EastMed αποτελεί ένα εμβληματικό έργο ενέργειας για την ευρωπαϊκή ενέργεια.
M. Nετανιάχου: «Αυτή τη μέρα θα την θυμόμαστε όλοι»
Από πλευράς του, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε ιστορική μέρα για τη χώρα του τη σημερινή, καθώς όπως σημείωσε, το Ισραήλ γίνεται μια πολύ ισχυρή ενεργειακή χώρα. «Χαιρετίζω την συνεργασία με Κύπρο και Ελλάδα, που προσθέτει στην ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή. Δεν στρεφόμαστε εναντίον καμιάς άλλης χώρας. Δουλεύουμε για το καλό των λαών μας», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ακόμη, υπογράμμισε ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ προσκαλούν όλες τις χώρες να συνδράμουν σε αυτό το έργο, κάνοντας ειδική αναφορά στην Ιταλία και την Αίγυπτο.
Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε ακόμα σε μια ανωμαλία –όπως την χαρακτήρισε- από ιστορικής σκοπιάς: «Εμείς δημιουργήσαμε τα θεμέλια και τις αξίες που έχουν επικρατήσει στην ανθρωπότητα. Στην σύγχρονη εποχή υπήρχε έλλειψη επαφής των χωρών μας, κάτι που διορθώσαμε».
Αναφέρθηκε ακόμα στις συμφωνίες που υπέγραψε το Ισραήλ με τους Άραβες γείτονές του, σημειώνοντας ότι ενισχύουν την ειρήνη στην περιοχή. «Αυτή τη μέρα θα την θυμόμαστε όλοι», κατέληξε.
Δηλώση Γ.Λακκοτρύπη
«Οι σημερινές υπογραφές της Διακρατικής Συμφωνίας για τον αγωγό Φ/Α #EastMed αποτελούν ορόσημο στη συνεργασία των χωρών της περιοχής προς εξεύρεση κοινών λύσεων για εκμετάλλευση των υδρογονανθρακικών πόρων εντός των #ΑΟΖ τους ανήρτησε ακολούθως ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου.
Μισή ώρα νωρίτερα, στις 18:00 πραγματοποιηθηκε τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Nίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Η τριμερής ακολούθησε τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που θα πραγματοποιήθηκε στις 17:00 στο Ζάππειο Μέγαρο.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε το πρωί συνάντηση και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αναφερόμενος στον EastMed, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός η υπογραφή μιας τριμερούς, εν συνεχεία τετραμερούς συνεργασίας που θέτει τις βάσεις της εμπράκτου επιδίωξης από την αρχή όταν ξεκινήσαμε τις τριμερείς συνεργασίες. Δηλαδή, να υπάρξει συνεργασία και όχι αντιπαλότητα στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα Ενέργειας ή οτιδήποτε μπορεί να συνδέσει τα κράτη της περιοχής.
Έτσι, πραγματικά, είναι μια σημαντική ιστορική μέρα και οι συνομιλίες που θα έχουμε μαζί, αλλά και εν συνεχεία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ θέτουν τις βάσεις για την παραπέρα, ακόμα πιο ισχυρή συνεργασία με τα κράτη της Μέσης Ανατολής».
Νωρίτερα, παρουσία του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη υπογράφηκε το Προσύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας, το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMed, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φυσικού αερίου από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ.
Κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών των τριών χωρών, που έγιναν μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «πραγματικό ιστορικό γεγονός τη σημερινή ημέρα».
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε με τον πλέον απτό τρόπο ότι η συνεργασία που ανέπτυξαν τα τελευταία χρόνια τα τρία κράτη δεν περιορίζεται σε θεωρητικές και κενού περιεχομένου διακηρύξεις, αλλά έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι σε θέση με πρακτικό τρόπο να προωθούνται στρατηγικά έργα με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία. Έργα όπως ο «Eastmed», ενέχουν τεράστιο συλλογικό όφελος τόσο για τις χώρες μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή, ενώ η υλοποίηση του θα συμβάλει έμπρακτα στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης”» επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τόνισε ότι «δεν είναι καθόλου τυχαία η απόφαση της ΕΕ για χρηματοδότηση των τεχνικών μελετών κατασκευής του αγωγού αλλά και το γεγονός ότι η γεωστρατηγική σημασία του αγωγού αναγνωρίζεται και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μέσω, μεταξύ άλλων, και με την υιοθέτηση πρόσφατα του Eastmed Act».
Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι η τριμερής συνεργασία των χωρών έχει θεμελιωθεί σε ένα σχήμα αυτονόητης γεωπολιτικής αξίας, το οποίο εδράζεται στις ιστορικά κοινές αξίες με στόχο την επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της όποιας τρίτης χώρας. Το αντίθετο, όποια χώρα το επιθυμεί είναι καλοδεχούμενη, νοουμένου, βεβαίως, πως υιοθετεί τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, με πλήρη σεβασμό στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας ανεξάρτητων κρατών», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Η σημερινή υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την υλοποίηση του αγωγού Eastmed εντάσσεται στην κοινή θέση πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να ενισχύσει τις συμπράξεις, πολλαπλασιάζοντας την στρατηγική τους αξία και συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης στην περιοχή. Μια πεποίθηση που συμμερίζεται και η πλειοψηφία των κρατών της περιοχής, μέσω της ίδρυσης του Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου από την Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρο, Αίγυπτο, Ιορδανία και Παλαιστίνη, το οποίο έχει εξασφαλίσει την πλήρη στήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής», επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως εξόχως σημαντικό το γεγονός ότι οι χώρες που συμμετέχουν στο Φόρουμ, παρά τις όποιες διακρατικές διαφορές, έχουν αντιληφθεί πως η συλλογικότητα των δράσεων και η δημιουργία μιας περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας που θα καταστήσει την Ανατολική Μεσόγειο ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, είναι η μόνη που διασφαλίζει την συνεργασία για επικράτηση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.
Kαταληκτικά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υλοποιηθεί η κοινή απόφαση και θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδος μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, γνωστού και ως «EuroAsia Interconnector».
Mε την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας για τον αγωγό #EastMed επιβεβαιώνουμε πως η συνεργασία μας δεν περιορίζεται σε θεωρητικές διακηρύξεις, αλλά έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να προωθούμε στρατηγικά έργα με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία.— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) January 2, 2020
🇨🇾 🇬🇷 🇮🇱 pic.twitter.com/Pn79BFMt82
Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, είναι ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής, τόνισε, με τη σειρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε, επίσης, τη σημερινή μέρα επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής σχέσης και υπογράμμισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας έχει οικονομική, διπλωματική, γεωστρατηγική και αναπτυξιακή διάσταση η οποία συμβάλλει στην ειρήγη και τη σταθερότητα στην περιοχή. «Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ έστειλε και σαφές μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας ότι ο αγωγός EastMed «δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Η συμφωνία είναι ανοιχτή σε όλους, με την προϋπόθεση ότι σέβονται το διεθνές δίκαιο», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε, παράλληλα, ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας των τριών χωρών αποτελεί εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία, όπως είπε, απειλείται από αδιέξοδους αναθεωρητισμούς και υπογράμμισε ότι ο αγωγός συμβάλλει στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και παγιώνει τη σταθερότητα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ανέφερε, επίσης ότι Ελλάδα και Κύπρος θα ζητήσουν να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η θέση ότι ο αγωγός EastMed αποτελεί ένα εμβληματικό έργο ενέργειας για την ευρωπαϊκή ενέργεια.
M. Nετανιάχου: «Αυτή τη μέρα θα την θυμόμαστε όλοι»
Από πλευράς του, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε ιστορική μέρα για τη χώρα του τη σημερινή, καθώς όπως σημείωσε, το Ισραήλ γίνεται μια πολύ ισχυρή ενεργειακή χώρα. «Χαιρετίζω την συνεργασία με Κύπρο και Ελλάδα, που προσθέτει στην ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή. Δεν στρεφόμαστε εναντίον καμιάς άλλης χώρας. Δουλεύουμε για το καλό των λαών μας», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ακόμη, υπογράμμισε ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ προσκαλούν όλες τις χώρες να συνδράμουν σε αυτό το έργο, κάνοντας ειδική αναφορά στην Ιταλία και την Αίγυπτο.
Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε ακόμα σε μια ανωμαλία –όπως την χαρακτήρισε- από ιστορικής σκοπιάς: «Εμείς δημιουργήσαμε τα θεμέλια και τις αξίες που έχουν επικρατήσει στην ανθρωπότητα. Στην σύγχρονη εποχή υπήρχε έλλειψη επαφής των χωρών μας, κάτι που διορθώσαμε».
Αναφέρθηκε ακόμα στις συμφωνίες που υπέγραψε το Ισραήλ με τους Άραβες γείτονές του, σημειώνοντας ότι ενισχύουν την ειρήνη στην περιοχή. «Αυτή τη μέρα θα την θυμόμαστε όλοι», κατέληξε.
Δηλώση Γ.Λακκοτρύπη
«Οι σημερινές υπογραφές της Διακρατικής Συμφωνίας για τον αγωγό Φ/Α #EastMed αποτελούν ορόσημο στη συνεργασία των χωρών της περιοχής προς εξεύρεση κοινών λύσεων για εκμετάλλευση των υδρογονανθρακικών πόρων εντός των #ΑΟΖ τους ανήρτησε ακολούθως ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου.
Οι σημερινές υπογραφές της Διακρατικής Συμφωνίας για τον αγωγό Φ/Α #EastMed αποτελούν ορόσημο στη συνεργασία των χωρών της περιοχής προς εξεύρεση κοινών λύσεων για εκμετάλλευση των υδρογονανθρακικών πόρων εντός των #ΑΟΖ τους. #Cyprus, #Greece, #Israel, #Italy. pic.twitter.com/WEffArNN3U— Georgios Lakkotrypis (@GLakkotrypis) January 2, 2020
Μισή ώρα νωρίτερα, στις 18:00 πραγματοποιηθηκε τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Nίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Η τριμερής ακολούθησε τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που θα πραγματοποιήθηκε στις 17:00 στο Ζάππειο Μέγαρο.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε το πρωί συνάντηση και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αναφερόμενος στον EastMed, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός η υπογραφή μιας τριμερούς, εν συνεχεία τετραμερούς συνεργασίας που θέτει τις βάσεις της εμπράκτου επιδίωξης από την αρχή όταν ξεκινήσαμε τις τριμερείς συνεργασίες. Δηλαδή, να υπάρξει συνεργασία και όχι αντιπαλότητα στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα Ενέργειας ή οτιδήποτε μπορεί να συνδέσει τα κράτη της περιοχής.
Έτσι, πραγματικά, είναι μια σημαντική ιστορική μέρα και οι συνομιλίες που θα έχουμε μαζί, αλλά και εν συνεχεία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ θέτουν τις βάσεις για την παραπέρα, ακόμα πιο ισχυρή συνεργασία με τα κράτη της Μέσης Ανατολής».
Νωρίτερα, παρουσία του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη υπογράφηκε το Προσύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας, το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMed, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φυσικού αερίου από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ.
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου