Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Η Ελλάδα ανάγκασε την Τουρκία να βάλει την ουρά στα σκέλια – «Κόλαση» από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες μίας πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν η Τουρκία επέλεξε να αμφισβητήσει πλήρως την ελληνική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε 4 ώρες, το 85% της δύναμης του Πολεμικού Ναυτικού είχε λάβει θέσεις μάχης στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ενώ η Πολεμική Αεροπορία ήταν σε πλήρη ετοιμότητα να ξεκινήσει αεροπορικές επιχειρήσεις σε όλο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πρακτικά τα τουρκικά πλοία και η Τουρκική Αεροπορία ετοιμάζονταν να αντιμετωπίσουν μία ελληνική πανστρατιά σε μία αναμέτρηση, η οποία είναι πολύ πιθανό ότι θα επέφερε καταστροφικές απώλειες για το Τουρκικό Ναυτικό και Αεροπορία αφού η ελληνική πλευρά κατέλαβε εξ αρχής καλύτερες θέσεις!!!

Φαίνεται όμως ότι οι Τούρκοι είχαν υποτιμήσει εκ προοιμίου την ελληνική αντίδραση και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι είχαν αφήσει τις 4 φρεγάτες τους στην Λιβύη, καλύπτοντας το σεισμογραφικό τους πλοίο με φρεγάτες και κορβέτες, με τις τελευταίες όμως να μη  μπορούν να πλεύσουν σε θάλασσα με κυματισμό άνω των 3 μέτρων.
Το προαναφερθέν μειώνει τον αριθμό των τουρκικών πλοίων που μπορούσαν να αντιπαρατεθούν στο Ελληνικό Ναυτικό, το οποίο βρισκόταν υπό αντιαεροπορική κάλυψη αλλά και υπό την κάλυψη των νησιών του Αιγαίου, ενώ οι επιτιθέμενες τουρκικές μονάδες θα χρειαζόταν να εξέλθουν των παραλίων της Μικράς Ασίας.
Ο συνδυασμός των παραπάνω, η αμφιβολία των Τούρκων για την αεροπορική τους ισχύ  και φυσικά η ελληνική διάταξη που προμήνυε «κόλαση» με χτυπήματα από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, έθεσαν σε αναβολή, για την ώρα, την αποστολή του σεισμογραφικού.
Η εν λόγω πραγματικότητα έπεισε ακόμα και τις λεγόμενες Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες είδαν πως η Ελλάδα ήταν αποφασισμένη ακόμα και για πόλεμο. Ως εκ τούτου, κατά την διάρκεια της επικοινωνίας  Μέρκελ-Ερντογάν, η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε στον Ερντογάν ότι οι Έλληνες δεν αστειεύονται και σε περίπτωση σύγκρουσης, θα έλθουν και βαριές οικονομικές κυρώσεις αναγκαστικά αφού η Τουρκία θα είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η γερμανική κίνηση έβγαλε από την δύσκολη θέση την Τουρκία, η οποία ήθελε να υποχωρήσει αλλά χρειαζόταν κάλυψη, προκειμένου αυτό να μην φανεί ως ήττα από τους Έλληνες , κυρίως στο εσωτερικό της χώρας.
Η Γερμανία ζητά και από τις δύο χώρες τώρα να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Η Ελλάδα όμως έχει καταστήσει σαφές ότι θα μιλήσει, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία και όχι για άλλα θέματα που «φαντάζεται» η Τουρκία.
Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερος γύρος τουρκικών προκλήσεων. Γι’ αυτό η Ελλάδα δεν πρέπει να εφησυχάσει, παρά το γεγονός πως έχει κινηθεί ορθώς διπλωματικά, είναι κοντά σε συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Αίγυπτο και παράλληλα έδειξε και στο στρατιωτικό πεδίο τα δόντια της, υπενθυμίζοντας στην Τουρκία ότι μία πολεμική αναμέτρηση μαζί της δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με τις μάχες εναντίων πολιτοφυλάκων, ανταρτών και λοιπών, κατά των οποίων μέχεται τα τελευταία 20 χρόνια (Συρία, Βόρειο Ιράκ, Λιβύη κτλ.).
Η Άγκυρα, από την πλευρά της, τις τελευταίες μέρες, έχει επιδοθεί στο να περάσει στο εσωτερικό το μήνυμα ότι η κακή Ελλάδα απείλησε με πόλεμο και πως η καλή Τουρκία απλά θέλει να συζητήσει για τις θαλάσσιες ζώνες, σε μία προσπάθεια να καλυφθεί πολιτικά η Ισλαμική κυβέρνηση του Ερντογάν από το χαστούκι που τις έδωσε η ελληνική πλευρά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παρακάτω δήλωση:




Η αναστολή των ερευνών για ένα μήνα από Τουρκικής πλευράς, πρέπει να εκληφθεί ως προσπάθεια αναδιάταξης των Τουρκικών δυνάμεων και προειδοποίησης πως έπεται δεύτερος γύρος. Συνομιλίες με την Αθήνα να έχει το πάνω χέρι διπλωματικά και στρατιωτικά, δεν αρέσουν ιδιαίτερα στους Τούρκους, καθώς έτσι θα αναγκαστούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους όρους της ελληνικής πλευράς.
Δύσκολα θα το δεχτεί αυτό η Τουρκία, η οποία θεωρεί ότι έχει περιθώριο να επιβάλλει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις εκλογές στις Η.Π.Α. και για όσο η Γερμανία θα ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν κάτι όμως στραβώσει, τότε θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα ακόμα και για την ίδια την ύπαρξή της.

ΠΗΓΗ el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου