Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Γιατί αποτυγχάνει η Ελλάδα να πείσει την ΕΕ να πάρει σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας, που ανακαλύπτει κοιτάσματα και δημιουργεί ναυτικές βάσεις;

Η προσφυγή της Ελλάδος στην Χάγη όπως διατείνεται ο έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μπορεί να βάλει την Ελλάδα σε μεγάλες περιπέτειες και να εξέλθει στρατηγικά, διπλωματικά, εδαφικά ζημιωμένη
Ένα μεγάλο ερωτηματικό προκύπτει γιατί η Ελλάδα που βάλλεται ως μέλος της ΕΕ από την προκλητική Τουρκία δεν έχει καταφέρει να πείσει την Ευρώπη ώστε να πάρει πραγματικά μέτρα και να επιβάλλει κυρώσεις ουσίας όχι μόνο γενικόλογες λεκτικές αναφορές ανούσιας παρέμβασης.
Επίσης σε ποια άλλη χώρα του πλανήτη ερευνητικό σκάφος όπως το τουρκικό Oruc Reis θα μπαινόβγαινε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα που ως γνωστό υπερβαίνει τα χωρικά ύδατα και καλύπτει την αποκλειστική οικονομική ζώνη και δεν θα υπήρχε αντίδραση;

Η Ελλάδα προσπαθεί με τακτικούς ελιγμούς όπως με την Αίγυπτο ή ακόμη και με το Ισραήλ και την Γαλλία να διαμορφώσει την στρατηγική της ποντάροντας σε βοήθεια τρίτων όχι προτάσσοντας τα ίδια μέσα ώστε να αποδείξει και επιδείξει πυγμή απέναντι στους τούρκους που είναι συστηματικοί παραβάτες.
Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να βγει στην θάλασσα και παραβιάζοντας ή μη ύδατα και υφαλοκρηπίδα άλλων χωρών να αποκτήσει πρόσβαση στα ενεργειακά κοιτάσματα είτε της Ανατολικής Μεσογείου, είτε της Μαύρης Θάλασσας.
Ποιοι είναι οι λόγοι;

1)Η Τουρκία δηλώνει προκλητικά ότι διαθέτει τα μεγαλύτερα ηπειρωτικά παράκτια σύνορα και στο Ανατολικό Αιγαίο της αναλογούν μόνο το 19% της θάλασσας των νήσων όπως ονομάζει το Αιγαίο.
Επίσης υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο ένα ελληνικό νησί που απέχει μόλις 2,02 χιλιόμετρα από την Τουρκία και σχεδόν 500 χιλιόμετρα από την Ελλάδα αποκλείει την δυνατότητα της Τουρκίας να έχει ΑΟΖ αποκλειστική οικονομική ζώνη στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία εγείρει θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, επικαλούμενη δήθεν παραβίαση των διεθνών Συνθηκών.
Η Τουρκία λοιπόν έχει αυτή την επιχειρηματολογία, αισθάνεται όπως και η κατεχόμενη Κύπρος αποκλεισμένοι από τα ενεργειακά κοιτάσματα και επιχειρούν με 3 ερευνητικά πλοία να δημιουργήσουν τετελεσμένα ή να αποτιμήσουν την εγρήγορση των άλλων χωρών απέναντι στην δική τους παραβατική συμπεριφορά.
Η Τουρκία λοιπόν έχει μια στρατηγική ή δε μεγάλη ιδέα της Γαλάζιας Πατρίδας είναι περισσότερο εθνικιστικό επιχείρημα εσωτερικής κατανάλωσης παρά στρατηγική από την οποία ποντάρει να αποκομίσει οφέλη.
Η Τουρκία συστηματικά παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, προέβη σε μια αποτρόπαιη κίνηση με την Αγία Σοφία μολύνοντας την ιστορικότητα της μετατρέποντας την από μνημόνιο πολιτισμού σε τζαμί μουσουλμάνων και η Ελλάδα με γενικόλογες αναφορές προσπαθεί να πείσει ότι ελέγχει την κατάσταση.
Ακόμη ένας προκλητικός χάρτης από την Τουρκία

Τι πραγματικά συμβαίνει;
2)Η Τουρκία σχεδιάζει ή υλοποιεί 4 κινήσεις που σίγουρα δημιουργούν νέα δεδομένα, είναι πάγια τακτική των τούρκων να σχεδιάζουν την στρατηγική τους παραβιάζοντας την διεθνή νομιμότητα.
-Ανακήρυξαν ΑΟΖ αποκλειστική οικονομική ζώνη με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία είναι φιλοτουρκική.
Να σημειωθεί ότι ο στρατάρχης Haftar δεν είναι ο νόμιμος ηγέτης της Λιβύης, ότι έχει κερδίσει σε έδαφος που φθάνει το 78% της Λιβύης το πέτυχε με τα όπλα.
Κατηγορούσαν τον συνταγματάρχη Gaddafi τον πρώην δικτάτορα της Λιβύης οι ευρωπαίοι και αμερικανοί αλλά και ο Haftar με στρατιωτικά μέσα προσπαθεί να πάρει την εξουσία στην Λιβύη.
Ο στόχος της κίνησης της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ήταν… το Ισραήλ ήθελαν οι τούρκοι να καταστρέψουν τα σχέδια των ισραηλινών να μεταφέρουν φυσικό αέριο από το κοίτασμα Leviathan μέσω του αγωγού EastMed στην Ευρώπη.
-Έχει δημιουργήσει ναυτικές βάσεις η Τουρκία ειδικά στην πόλη Μισάτρα που βρίσκεται μεταξύ Σύρτης και Τρίπολης.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης ελέγχει την Τρίπολη την πρωτεύουσα της χώρας.
Την ίδια στιγμή ετοιμάζουν μεγάλη ναυτική βάση στην Αμμόχωστο στην κατεχόμενη Κύπρο.
-Η Τουρκία δεν ασχολείται μόνο με την Ανατολική Μεσόγειο και το Ανατολικό Αιγαίο.
Η ιδέα της Γαλάζιας Πατρίδας φθάνει στην μαύρη θάλασσα όπου η Τουρκία διεξάγει έρευνες και με βάση πληροφορίες εσχάτως ανακάλυψε κοιτάσματα φυσικού αερίου.


-Η Τουρκία βλέποντας ότι η τακτική του τσαμπουκά δεν αποδίδει σε κάποιες χώρες αρχίζει να ανοίγει γέφυρες επικοινωνίας.
Μετά το ναυάγιο με Ισραήλ και Αίγυπτο, επιχειρεί να κάνει συμφωνία με τον Λίβανο για τα θαλάσσια ύδατα με στόχο ανακήρυξης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
3)Για τους ευρωπαίους από την μια αναγνωρίζουν τα θαλάσσια σύνορα και βεβαίως τα δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και το δίκαιο της Θάλασσας στην Ελλάδα.
Από την άλλη όμως η Τουρκία είναι σχεδόν 7,5 φορές μεγαλύτερη χώρα πληθυσμιακά από την Ελλάδα και έχει 3 πλεονεκτήματα
-Χρησιμοποιεί δόλια και προκλητικά το μεταναστευτικό, ήδη στην Τουρκία υπάρχουν 2,6 εκατ σύριοι και άλλοι μετανάστες τους οποίους η Τουρκία με μεγάλη άνεση όπως αποδείχθηκε στον Έβρο μπορεί να τους χρησιμοποιήσει ως μέσο πίεσης.
Εάν ξεκινήσουν δια θαλάσσης να έρχονται ξανά λαθρομετανάστες στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα και αυτό η Ευρώπη και η Γερμανία δεν θέλουν να επαναληφθεί με τίποτε.
-Η Τουρκία όμως παίζει σε πολλαπλό ταμπλό.
Στην Ελλάδα πιστεύουν ότι οι αμερικανοί είναι φίλα προσκείμενοι στην Ελλάδα και εχθρικοί στους Τούρκους.
Όμως ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Trump ο Bolton αποκάλυψε ότι Trump και Erdogan έχουν άριστες σχέσεις, ενώ βοήθησε να καλυφθεί και μια «απάτη» μέλους της οικογένειας Erdogan με το Ιράν.
Οι ΗΠΑ επίσης διαθέτουν μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές βάσεις στην Μεσόγειο στην Τουρκία την βάση του Ιντσιρλίκ.
-Η Τουρκία έχει ανοικτούς διαύλους και με την Ρωσία δεν είναι τυχαία η συνεργασία των δύο χωρών.
Αποκορύφωμα όλων δεν είναι μόνο η στρατιωτική συνεργασία αλλά και η ανεκδιήγητη στάση της Ρωσίας που δήλωσε για την Αγία Σοφία «καλύτερα που έγινε τζαμί γιατί οι ρώσοι τουρίστες πλήρωναν ακριβό εισιτήριο ως μουσείο»
4)Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, η Τουρκία έχει αυξημένη οικονομική συνεργασία με την ΕΕ, πολλά εργοστάσια κρατών της ευρωζώνης βρίσκονται στην Τουρκία, υπάρχουν αυξημένες εμπορικές συναλλαγές.
Η Ελλάδα των 11 εκατ με την Τουρκία των 83 εκατ πληθυσμού εύλογα οι ευρωπαίοι ούτε την Ελλάδα ως κράτος μέλος θέλουν να αδικήσουν, ούτε την Τουρκία να απομονώσουν.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο συμβούλιο υπουργών εξωτερικών πλήθος χωρών άσκησε veto κατά της ελληνικής πρότασης να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.
Το θέμα θα εξεταστεί στην Σύνοδο Κορυφής τον Σεπτέμβριο αλλά μέχρι τότε πολλά θα μπορούσαν να έχουν συμβεί.
5)Η Ελλάδα στην προσπάθεια της να μπλοκάρει τα σχέδια της Τουρκίας με την ΑΟΖ με την Λιβύη, προχώρησε σε συμφωνία… ανακηρύσσοντας αποκλειστική οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο αφήνοντας έξω την μισή Ρόδο και όλο το Καστελόριζο ή αλλιώς Μεγίστη και Στρογγυλή.
Το ίδιο λάθος έγινε και με την ΑΟΖ με την Ιταλία που ουσιαστικά έχασαν τα δικαιώματα τους τα νησιά Διαπόντια δυτικά της Κέρκυρας.
Την ίδια στιγμή με εξαίρεση την ΑΟΖ που είναι νόμιμη καθώς δύο χώρες συμφωνούν η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει σε πολλά από την Αίγυπτο.
Για να γνωρίζουν οι περισσότεροι, ο αιγυπτιακός στρατός είναι σε άθλια οικονομική κατάσταση, πουλάει όπλα στην μαύρη αγορά για να επιβιώσει ή να καλύψει τις ανάγκες σε εισόδημα.
Την ίδια στιγμή η συνεργασία Ελλάδος με Ισραήλ ενέχει μεγάλα ρίσκα για την Ελλάδα.
Ο αγωγός EastMed είναι πανάκριβος ως κατασκευή αλλά και έχει ένα επιπλέον μειονέκτημα το φυσικό αέριο του Ισραήλ θα είναι πανάκριβο σε σχέση με το Ρωσικό φυσικό αέριο.
Συν τοις άλλοις η Ελλάδα προέβη σε μια συμφωνία για την κατασκευή στρατιωτικών αυτοκινήτων που δυστυχώς… μόνο στην Ελλάδα θα χρησιμοποιούνται.
Η συμφωνία αυτή είναι επιεικώς απαράδεκτη για τα ελληνικά συμφέροντα.
Συμπέρασμα
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια προκλητική Τουρκία που θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την τακτική του gunboat diplomacy δηλαδή την διπλωματία των κανονιοφόρων ώστε να ασκεί πίεση στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.
Η συμμαχία της Ελλάδος με την Γαλλία είναι ιδιοτελής, οι γάλλοι έχουν συμφέροντα στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου και έχουν συμφέροντα και στην Λιβύη, η Ελλάδα δεν τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την ώρα απλά την χρησιμοποιούν ως ανάχωμα στα σχέδια των Τούρκων.
Η ΕΕ ισορροπεί μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και ζητάει μόνο… φθηνό φυσικό αέριο.
Η προσφυγή της Ελλάδος στην Χάγη όπως διατείνεται ο έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μπορεί να βάλει την Ελλάδα σε μεγάλες περιπέτειες και να εξέλθει στρατηγικά, διπλωματικά, εδαφικά ζημιωμένη απέναντι σε μια Τουρκία που ακολουθεί τακτικές τυχοδιώκτη.
Ας σημειωθεί πάντως ότι η Ελλάδα με τις συμφωνίες για ΑΟΖ με την Ιταλία και με την Αίγυπτο προχώρησε σε κάποιες παραχωρήσεις.
Στα Ιόνια νησιά με τα Διαπόντια νησιά και ειδικά την νήσο Οθωνοί και με την Αίγυπτο που έθεσε εκτός ΑΟΖ το Καστελόριζο, οι τούρκοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις ελληνικές παραχωρήσεις και να τα οικειοποιηθούν προς όφελος της δική τους στρατηγικής και επιχειρηματολογίας.
 www.bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

ΠΗΓΗ thesecretrealtruth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου