Απαντήσεις στα τουρκικά σχέδια για ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ή στην δημιουργία εναλλακτικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που διακινούν οι τούρκοι δίνει ο Roey Gilad της Ισραηλινής πρεσβείας στην Τουρκία και υπεύθυνος για την Ανατολική Μεσόγειο.
Οι τούρκοι στην προσπάθεια τους να δελεάσουν το Ισραήλ αναφέρουν ότι η τρέχουσα συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Νότιας Κύπρου επιφέρει απώλεια 4600 τετραγωνικών χιλιομέτρων θαλάσσιας έκτασης.
Εάν όμως το Ισραήλ υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία, θα κερδίσετε περισσότερα από 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής στην ανατολική Μεσόγειο.
Ταυτόχρονα οι Τούρκοι επιχειρούν σταθερά να σαμποτάρουν το έργο EastMed που θα μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Κύπρου, Ελλάδος και Ιταλίας αντιπροτείνοντας νέο αγωγό Leviathan – Mersin (Μερσίνη Πόλη της Νότιας Τουρκίας).
Ο Roey Gilad σε συνέντευξη στο Dogu Akdeniz Politik, επισήμανε ότι… o υπουργός Εξωτερικών Çavuşoğlu έχει αναφέρει ότι εάν το Ισραήλ θέλει να υπογράψει συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, πρέπει να αποκηρύξει τη συμφωνία του 2010 με την Κύπρο.
Συνεχίζοντας ο Gilad είπε:
Για το Ισραήλ δεν είναι αυτό το ζήτημα.
Πρέπει να αλλάξει η τρέχουσα πολιτική ατμόσφαιρα.
Νομίζω ότι μέχρι τώρα η Τουρκία προβάλλει σοβαρά εμπόδια.
Στο σημερινό πολιτικό πλαίσιο των σχέσεων λίγα πράγματα μπορούν να επιτευχθούν μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.
Δυστυχώς, οι ενέργειες της Τουρκίας υποβαθμίζουν το Ισραήλ και θεωρούνται μόνο προκλητικές ενέργειες όχι μόνο από το Ισραήλ.
Για παράδειγμα, η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, δεν έχει αναρτηθεί ακόμη γιατί είναι αμφίβολη ως προς τη διεθνή προοπτική.
Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την συμφωνία, αλλά η Λιβύη δεν την έχει εγκρίνει ακόμη και η υπόθεση μεταφέρθηκε στον ΟΗΕ.
Ωστόσο, πιστεύω ότι ο κύριος σκοπός της συμφωνίας είναι να αποτρέψει την υλοποίηση του έργου που είναι γνωστό ως αγωγός EastMed, ο οποίος θα εκτείνεται από το κοίτασμα Leviathan προς την Κύπρο, την Ελλάδα και από εκεί μέχρι την Ιταλία.
Οι συμφωνίες για τη θάλασσα των Ηνωμένων Εθνών εκφράζουν με σαφήνεια ότι κράτη που δεν έχουν υφαλοκρηπίδα δεν μπορούν να αποτρέψουν άλλα κράτη από τη χρήση της θάλασσας για την κατασκευή αγωγών.
Δεν έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας.
Ο καθορισμός του αγωγού πρέπει να αποφασίζεται με συναίνεση των ηπειρωτικών κρατών.
Τα τελευταία 10 χρόνια, το Ισραήλ ανέπτυξε μια στρατηγική εταιρική σχέση με την Ελλάδα, τη Νότια Κύπρο και την Αίγυπτο.
Και είμαστε όλοι μέλη του φόρουμ που είναι γνωστό ως EastMed Gas Forum.
Το EMGF, που εδρεύει στο Κάιρο, αποτελείται από τέσσερα μέλη, συγκεκριμένα την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Νότια Κύπρο και την Ελλάδα, και ορισμένα κράτη παρατηρητών όπως η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή.
Αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι το Ισραήλ βρίσκεται πολύ κοντά στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο και ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης κοντά στην Κύπρο, ίσως στο μέλλον κοντά στην Ελλάδα.
Η Ιερουσαλήμ πιστεύει ότι αυτά τα βήματα ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν την Ανατολική Μεσόγειο.
Πιστεύουμε ότι, όπως σε πολλά μέρη του κόσμου, τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αποτελούν πηγή σταθερότητας και όχι αστάθειας.
Τα μέτρα της Τουρκίας που λαμβάνονται σήμερα σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή θεωρούνται ενοχλητικά και αποσταθεροποιούν την ευρύτερη περιοχή.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Φυσικά, εάν οι σχέσεις ήταν καλύτερες, πιστεύω ότι η ενέργεια θα αποτελούσε πηγή σταθερότητας και όχι αστάθειας όπως είναι τώρα.
Για να υπάρξουν συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα πρέπει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ πριν από όλα. Θα ομαλοποιήσουμε πρώτα τις σχέσεις και μετά θα προχωρήσουμε σε άλλα στάδια.
Μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει στο επιθυμητό επίπεδο η συνεργασία.
Εάν η Τουρκία αλλάξει την στάση της εναντίον της Ιερουσαλήμ, θα μπορούσε σταδιακά να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα.
Δυστυχώς, δεν βλέπουμε αλλαγές στην Τουρκική πολιτική. Έχουμε μια νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ, η μπάλα είναι τώρα στην τουρκική πλευρά.
Μπορεί να περιθωριοποιηθεί η Τουρκία;
Κατά τον Roey Gilad της Ισραηλινής πρεσβείας στην Τουρκία και υπεύθυνο για την Ανατολική Μεσόγειο… η ΕΕ υποστηρίζει το έργο του αγωγού EastMed από τον Leviathan και την Αφροδίτη στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Χρηματοδότησαν ορισμένες από τις μελέτες σκοπιμότητας. Πρόκειται για ένα πολύ ακριβό έργο αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που χρηματοδοτείται από ιδιωτικές εταιρείες.
Ωστόσο, οι περισσότερες από τις μελέτες σκοπιμότητας, που ανέρχονται σε περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια, χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
Τα περισσότερα από τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η Τουρκία για τον EastMed θεωρούνται ως προκλήσεις με βάση το διεθνές δίκαιο.
Και η Ιερουσαλήμ θεωρεί ότι είναι βήματα που δεν συμβάλλουν στη σταθερότητα.
Χρησιμοποιώ διπλωματική γλώσσα.
Πιστεύω ότι η Τουρκία δεν πρέπει να ξεκινήσει διάλογο με το Ισραήλ, αλλά και την Ελλάδα, την Κύπρο, η Τουρκία θα βρει ανοιχτή πόρτα εάν θέλει πραγματικό διάλογο.
Αλλά αν η Τουρκία προσπάθησε να σπάσει την πόρτα, αυτή τη στιγμή είναι πολύ δυνατή.
Συνεργαζόμαστε πολύ στενά Ισραήλ, Κύπρος, Αίγυπτος και Ελλάδα ως τέσσερις συνεργάτες.
Όλοι πιστεύουμε στο έργο αγωγών EastMed, το EastMed Gas Forum στο Κάιρο είναι πολύ ενεργό.
Βέβαια το έργο του αγωγού EastMed αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές, υλικοτεχνικές και τεχνικές δυσκολίες, αλλά ταυτόχρονα, η αποφασιστικότητα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας να επιτύχει αυτό το όραμα δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
Παλαιστίνη και Λίβανος
Η Γάζα έχει τους δικούς της πόρους φυσικού αερίου σε μια περιοχή που δεν απέχει πολύ από τα θαλάσσια σύνορα της Γάζας. Είναι δυνατόν να υπάρξει σταθερότητα στην Παλαιστίνη και τη Γάζα.
Όπως γνωρίζετε, η παλαιστινιακή διοίκηση χωρίζεται σε δύο τμήματα.
Το ένα είναι η Δυτική Όχθη στη Ραμάλα υπό τον κ. Mahmut Abbas και το άλλο είναι η Γάζα υπό την εξουσία της Χαμάς.
Για το Ισραήλ η Χαμάς είναι όπως το PKK στην Τουρκία.
Η Τουρκία χτίζει πολύ στενές σχέσεις με τη Χαμάς.
Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που θέλουμε να εξαλείψουμε από το Ισραήλ
Ο Λίβανος είναι ένα πολύ ασταθές κράτος και έχει πεδία φυσικού αερίου που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί λόγω ορισμένων διαφορών με το Ισραήλ.
Θα θέλαμε να δούμε σταθερότητα στον Λίβανο όχι μια σταθερότητα υπό την διοίκηση της Χεζμπολάχ.
Προς το παρόν, ο Λίβανος είναι πολύ ασταθής και ελπίζω ότι η εναπόθεση φυσικού αερίου στη Νακούρα κατά μήκος των ισραηλινών συνόρων θα αποτελέσει πηγή οικονομικής σταθερότητας που θα συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα.
Νομίζω ότι η κατάσταση στο Λίβανο δεν είναι καλή, η Χεζμπολάχ χειραγωγεί το κράτος και λυπάμαι για τους Λιβανέζους, νομίζω ότι είναι πραγματικά καλοί άνθρωποι.
Όσον αφορά την Αίγυπτο, ας το καταστήσουμε σαφές, δεν έχουμε αμφιβολίες για τη σταθερότητα της Αιγύπτου.
Φυσικά, είχαν μια κρίση το 2011.
Ως ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο τότε πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Μόρσι τους οδήγησε σχεδόν στο χάος.
Εναλλακτική αντί EastMed με Leviathan – Mersin
Η Τουρκία, προτείνει εναλλακτικό αγωγό από το κοίτασμα Leviathan προς την Mersin αυτή είναι μια άλλη επιλογή, αλλά όπως είπα όχι στον τρέχοντα πολιτικό χάρτη.
Υπάρχουν όμως και άλλες επιλογές.
Ένας από αυτούς χρησιμοποιεί αιγυπτιακούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
Αυτήν τη στιγμή υπάρχει αγωγός μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου. Τώρα νομίζω ότι μπορεί να μεταφέρει 7,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, ίσως 15 bcm στο μέλλον.
Η Αίγυπτος διαθέτει ορισμένες ενεργειακές εγκαταστάσεις που δεν λειτουργούν με πλήρη χωρητικότητα και μπορεί να είναι μια άλλη επιλογή για τη μεταφορά φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Ευρώπη.
Όπως γνωρίζετε, το αέριο μεταφέρεται μέσω αγωγών, αλλά όταν υγροποιείται – γι ‘αυτό το ονομάζουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο – μπορεί να μεταφερθεί με πλοία.
Αυτή είναι λοιπόν μια άλλη επιλογή.
Επίσης, το Ισραήλ εξετάζει επί του παρόντος την κατασκευή ενός F Energy – πλωτής ενεργειακής εγκατάστασης στο Leviathan.
Είναι ένα πολύ ακριβό έργο, αλλά δίνει στο Ισραήλ πλήρη ανεξαρτησία να εμπορεύεται το φυσικό του αέριο.
Έχουμε λοιπόν κάποιες επιλογές.
Αυτήν τη στιγμή έχουμε 3 επιλογές. Αγωγός EastMed, πλωτές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας και εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας στην Αίγυπτο.
Σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας
Οι σχέσεις δεν είναι ούτε εντελώς λαμπρές ούτε εντελώς αρνητικές.
Για παράδειγμα, από τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών το 2019, τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν τουρκικές εξαγωγές, ενώ 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ισραηλινές εξαγωγές.
Αυτό δεν είναι πρόβλημα για εμάς.
Το Ισραήλ είναι ο κύριος προορισμός των τουρκικών εξαγωγών. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την Τουρκία.
Οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες δραστηριοποιούνται έντονα στο Ισραήλ.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου