Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Αναζητείται φόρμουλα για απευθείας επαφή Μητσοτάκη - Ερντογάν - Το παρασκήνιο

Πυκνώνουν τις τελευταίες ώρες τα σενάρια και οι πληροφορίες που κάνουν λόγο πως επίκειται επικοινωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός την περασμένη Κυριακή από την Θεσσαλονίκη είχε δηλώσει έτοιμος. Μέσα στην εβδομάδα το επανέλαβε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τώρα ήρθε η σειρά της Άγκυρας να το πράξει, με τον Τούρκο πρόεδρο να τονίζει πως είναι σύμφωνος να συναντηθεί ή να συνομιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το Βερολίνο που έχει μεσολαβητικό ρόλο επιχειρεί να ενώσει τις τηλεφωνικές γραμμές ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα που είχαν κοπεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Το γεγονός πως στην κρίση των 40 ημερών στην ανατολική Μεσόγειο ακούστηκαν πολλά, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, κάνει δύσκολη αυτή την επανασύνδεση καθώς ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν πως δεν ήθελε να ξαναδεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης ένα ακόμη ζήτημα που προκύπτει είναι το τι μπορούν να πουν από την στιγμή που η Άγκυρα εμμένει στις απόψεις της για το Καστελόριζο, ενώ προαναγγέλλει την συνέχιση των ερευνών από το "Oruc Reis".

Ωστόσο μια επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών αναμφισβήτητα θα στείλει ένα θετικό σήμα τόσο προς την Ε.Ε όσο και προς τις ΗΠΑ πως οι δύο χώρες είναι πραγματικά έτοιμες να συνομιλήσουν. Η ρητορική της Τουρκίας απέναντι στην χώρα μας δεν έχει τόσο αλλάξει. Οι τόνοι μπορεί να είναι σαφώς πιο χαμηλοί, αλλά οι απειλές συνεχίζονται τόσο από τον Ταγίπ Ερντογάν όσο και από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας. Το γεγονός αυτό προβληματίζει την Αθήνα, που προσεγγίζει το ζήτημα των διερευνητικών επαφών με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα και με πολύ προσεκτικά διπλωματικά βήματα.

Πότε θα γίνουν οι διερευνητικές;

Οι πληροφορίες δίνουν και παίρνουν για το πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών. Οι προσπάθειες που γίνονται έχουν ως στόχο να διεξαχθούν πριν από την Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Όμως το πιο πιθανό σενάριο που επικρατεί αυτή την στιγμή, καθώς τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν, είναι να ανακοινωθεί η έναρξη πριν από την συνεδρίαση των "27" και οι συνομιλίες να ξεκινήσουν λίγες μέρες μετά.

Σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα θα έχει ενεργοποιήσει και τον κατάλογο με τις κυρώσεις, ο οποίος θα έχει εγκριθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες εναντίον της Άγκυρας. Παράλληλα η ελληνική πλευρά που βλέπει με καχυποψία τις τελευταίες κινήσεις του Ταγίπ Ερνογάν, θα έχει ένα σημαντικό όπλο στα χέρια της απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Άλλες πληροφορίες που συγκεντρώνουν όμως λιγότερες πιθανότητες θέλει τις διερευνητικές επαφές να γίνονται όσο πιο κοντά στην Σύνοδο Κορυφής, ακόμα και την παραμονή. Το ενδεχόμενο αυτό στηρίζουν το Βερολίνο και οι θεσμικοί παράγοντες της Ε.Ε προκειμένου να αποφευχθεί το ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία, που πιθανότατα - όπως εκτιμούν - να δημιουργήσει νέο κύκλο έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Στον αντίποδα η Τουρκία δείχνει να θέλει να κερδίσει χρόνο προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος των "27" της Ε.Ε. Αν και η ίδια θα πρέπει να βιάζεται λόγω των κυρώσεων που μπορεί να της επιβληθούν. Δεν αποκλείεται να καθυστερήσει την έναρξη των συνομιλιών για μετά την Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να δει πρώτα τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Σε ανοιχτή γραμμή Σουρανή - Καλίν

Οι συζητήσεις μεταξύ των διπλωματικών συμβούλων του Βερολίνου, της Αθήνας και της Άγκυρας είναι συνεχείς προκειμένου να οριστικοποιήσουν τον σχεδιασμό των διερευνητικών επαφών. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Μέρκελ Γιαν Χέκερ, καθορίστηκε και το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και αφορά στις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την υφαλοκρηπίδα, θέμα που έθετε εξαρχής η Ελλάδα. Μάλιστα, μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται μια ακόμη επικοινωνία προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες.


Με βέτο απειλεί η Κύπρος

Η Άγκυρα μπορεί να έδιωξε το "Oruc Reis" από την ανατολική Μεσόγειο, αλλά ανακοινώνει την μία μετά την άλλη παράνομη Navtex με το Γιαβούζ να έχει αγκυροβολήσει για τα καλά στην Κύπρο. Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι αποφασισμένος να μπλοκάρει με βέτο τις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας που θα συζητήσουν την Πέμπτη οι "27" στην περίπτωση που δεν επιβληθούν μέτρα και κατά της Τουρκίας. Άλλωστε στην Λευκωσία τονίζουν πως η απόφαση αυτή είχε ληφθεί στην άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ τον Αύγουστο και σε αυτό τον άξονα θα πρέπει να κινηθούν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει "βραχυκύκλωμα" στο εσωτερικό της Ε.Ε. στριμώχνοντας ορισμένες χώρες που είναι διστακτικές απέναντι στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Τα τελευταία 24ωρα υπάρχουν πιέσεις κυρίως από το Βερολίνο και την Ιταλία προκειμένου ο Νίκος Αναστασιάδης να μην προχωρήσει σε αυτή την απόφαση, η οποία ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα και στην έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας. 

ΠΗΓΗ thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου