Ιδιαίτερα ρευστή παραμένει η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά ως και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πλησιάζουμε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*Από το eleftherostypos
Παρά την εν εξελίξει διαμεσολάβηση του Βερολίνου για αποκλιμάκωση και έναρξη διερευνητικών επαφών ως και τις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο στην έδρα της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Αγκυρα «πολώνει την ατμόσφαιρα», με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να υιοθετηθούν «υπολογίσιμες, πιεστικές, σκληρές και σε ορισμένους τομείς εξοντωτικές κυρώσεις για την τουρκική οικονομία».
«Ενας υπολογίσιμος αριθμός κρατών, συμπεριλαμβανομένων -πέραν της Γερμανίας- της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας κ.ά., δεν υποστηρίζουν -λόγω των δικών τους εθνικών συμφερόντων- κυρώσεις που να έχουν «πυγμή», ενώ σε τυχόν απόφαση της Ε.Ε. για κυρώσεις στην Αγκυρα, αυτές θα είναι αρκετά «απαλές και χαλαρές». Από πλευράς Ανγκελα Μέρκελ συνεχίζονται οι διπλωματικές κινήσεις, ενώ ασκούνται πάρα πολλές πιέσεις και στη Λευκωσία.
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο προσωπικός του σύμβουλος Ιμπραήμ Κάλιν, μέσω δηλώσεών τους, αναφέρονται σε διπλωματική παρέμβαση (και «καλή θέληση»), αλλά οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ, παραμένουν προκλητικοί και εμμένουν στις γνωστές τουρκικές θέσεις στην ανατολική Μσόγειο.
Ο Ερντογάν το τελευταίο 48ωρο είχε τηλεδιασκέψεις με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε και τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, στις οποίες παρευρίσκονταν οι Ακάρ και Τσαβούσογλου και μεταξύ άλλων συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Νορβηγό γ.γ. τουΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον ομόλογό του της Μάλτας Εβαριστ Μπαρτόλο.
Στη γνωστή τους τακτική κινούμενοι οι Τούρκοι επιδιώκουν να εφελκύσουν το Κάιρο προς τις θέσεις τους για μοιρασιά των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντάς τους πιο πολύ διαθέσιμο χώρο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού συγκριτικά με Ελλάδα και Κύπρο. Ειδικά αναφερόμενοι στην Κύπρο, την «εξαφανίζουν» από το χάρτη και ζητάνε από την Αίγυπτο να αθετήσει την υπογραφή που έβαλε στην προ χρόνων συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κύπρο. Κάτι τέτοιο φέρεται ότι συζητήθηκε πρόσφατα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο επικεφαλής της Ε.Ε. Βέλγος Σαρλ Μισέλ με τον Ερντογάν, ενώ αμέσως μετά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε επαφή/συνομιλία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι (που προβλημάτισε αρκετούς).
Στην έδρα του ΝΑΤΟ, στο συμμαχικό ανώτατο στρατηγείο της Μονς/Καστό στο Βέλγιο, καθώς και στο αρχηγείο των συμμαχικών ναυτικών δυνάμεων στο Νόρθγουντ της Μ. Βρετανίας επικρατεί «απόλυτη σιγή» σχετικά με το πολυσέλιδο πόρισμα και τις 14 σελίδες των συμπερασμάτων αναφορικά με το συμβάν μεταξύ της τουρκικής και γαλλικής φρεγάτας στις 10 Ιουνίου στο Λιβυκό Πέλαγος. Αν και σε γενικές γραμμές -σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντος από δύο διαφορετικές πηγές-δικαιώνει ως ένα οριακό βαθμό την Τουρκία, επιδιώκεται στα συμπεράσματα να μην αδικηθεί τελείως η Γαλλία.
Πάνω σε αυτή τη βάση η μόνιμη αντιπρόσωπος της Γαλλίας στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, πρέσβης Μουριέλ Ντομενάς, καθώς και ο πρόσφατα τοποθετηθείς στρατιωτικός αντιπρόσωπος της χώρας στη Στρατιωτική Επιτροπή ναύαρχος Ανρί Σρικ, τους ζητήθηκε να μην αποκαλύψουν και σχολιάσουν τίποτα. Το ίδιο έγινε και ως προς τον πρέσβη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ Μπασάτ Οζτούρκ και τον στρατιωτικό αντιπρόσωπο, αντιπτέραρχο Ισμαήλ Ουνέρ.
Συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση δημοσιοποίησής του με τρία επίσημα έγραφα να είναι στα συρτάρια του Στόλτενμπεργκ, του ανώτατου διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων Ευρώπης, Αμερικανού πτεράρχου Τοντ Ουόλτερς και του ανώτατου διοικητή των συμμαχικών ναυτικών δυνάμεων, Βρετανού ναυάρχου Κιθ Μπλαντ.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
ΠΗΓΗ eleftherostypos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου