Δεν είμαστε μια χώρα που χαίρεται επειδή δεν υπήρξαν κυρώσεις στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι οι χθεσινές δηλώσεις ικανοποιούν και πάλι την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο Τούρκος Υπουργός επέκρινε την αναφορά σε ‘παράνομες δραστηριότητες’ της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ για να είναι αντικειμενική πρέπει να μπορεί να πει σε Ελλάδα και Κύπρο ‘δεν έχεις δίκαιο’.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι δεν υπήρξαν απτά βήματα στο θέμα της επικαιροποίησης της
Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου για το μεταναστευτικό, της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης και του θέματος της απελευθέρωσης της βίζας.Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «εμείς θέλουμε με ειλικρίνεια να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με την ΕΕ. Υπάρχουν σοβαρά εμπόδια για την ενταξιακή πορεία. Βλέπουμε και στην τουρκική κοινότητα ότι δεν υπάρχει μεγάλη όρεξη για ένταξη όμως δεν είναι ένα πρόβλημα που πηγάζει από εμάς αλλά από την στάση κάποιων χωρών μελών της ΕΕ».
«Από την άλλη εμείς ζούμε στην Ευρώπη, είμαστε μέρος αυτής της ηπείρου επομένως υπάρχουν κοινά προβλήματα και κοινές ευκαιρίες. Η συνεργασία μέσα στην ΕΕ είναι πολύ ωφέλιμη. Για να αναπτυχθούν αυτές οι σχέσεις πρέπει να υπάρξει θετική ατζέντα», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτό το θετικό κλίμα το καταφέραμε λίγο με την νέα ηγεσία. Υπάρχει και διάλογος. Αλλά δυστυχώς δυστυχώς εξαιτίας την ομηρίας της ΕΕ από τους Ελληνοκυπρίους ή την Ελλάδα δεν μπορούμε να πετύχουμε την πρόοδο που θέλουμε».
«Ένα από αυτά τα θέματα είναι η ανατολική Μεσόγειος. Εμείς αντικρίζουμε θετικά την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η ΕΕ στον ‘Ε/κ τομέα’ ή την Ελλάδα στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου ή σε άλλο θέμα επειδή είναι μέλη της. Αλλά όταν έχουν άδικο, εάν η ΕΕ θέλει να είναι μια αντικειμενική ή παγκόσμια οργάνωση πρέπει να μπορεί να πει στα μέλη της ‘έχεις άδικο’», ανέφερε και διερωτήθηκε: «Μπορεί να το πει αυτό»; Τελευταία, είπε, «υπάρχουν χώρες που το λένε. Αλλά τελικά είδαμε σε αυτές τις δηλώσεις ότι δεν μπορεί να το πει με όλη τη σημασία του».
Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η χώρα του έδειξε με κάποιες χειρονομίες ότι έχει καλή πρόθεση αλλά έδειξε ότι έχει αποφασιστικότητα και στο θέμα των δικαιωμάτων της. «Στο πεδίο και στο τραπέζι, εάν δεν βρεθεί μια κοινή λύση, έχουμε δείξει ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα και τον Τ/Κ και δείξαμε τί μπορούμε να κάνουμε. Ταυτόχρονα απευθύνουμε έκκληση ‘ελάτε να εργαστούμε όλοι μαζί για ένα δίκαιο διαμοιρασμό’». Αυτή, πρόσθεσε, «δεν είναι μια νέα έκκληση. Ο Πρόεδρός μας το έχει πει πολλές φορές. Εγώ σε κάθε ομιλία μου το τονίζω. Σε αυτό ο ρόλος της ΕΕ είναι σημαντικός».
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής είναι «και πάλι δηλώσεις που ικανοποιούν τον ‘Ε/κ τομέα’ και την Ελλάδα». «Πάνω από όλα, για την επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, της τελωνειακής ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας, δεν είδαμε απτά βήματα. Και απειλούν με κυρώσεις με ένα κεκαλυμμένο τρόπο. Εμείς δεν είμαστε μια χώρα ή ένας λαός που χαίρεται επειδή δεν γίνεται αναφορά σε κυρώσεις στην δήλωση αυτή».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «από την άλλη δεν βρίσκουμε σωστές τις εκφράσεις που χρησιμοποιούνται; Τί λέει; Παράνομες δραστηριότητες. Γιατί λέτε παράνομες δραστηριότητες; Από τη μια λέτε δεν αναγνωρίζετε τον Χάρτη της Σεβίλλης και από την άλλη λέτε παράνομες τις δικές μας δραστηριότητες που διεξάγονται στη δική μας υφαλοκρηπίδα οι οποίες είναι οι περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί δική της υφαλοκρηπίδα με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της στον Χάρτη της Σεβίλλης». Πρόσθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι ένα δικαστήριο της ΕΕ. Είχε πάρει μια απόφαση και είπε ότι σε αυτά τα θέματα δεν είναι ένας αρμόδιος οργανισμός γι αυτά τα ζητήματα». Έθεσε τα ερωτήματα «με βάση τί αποφασίζεις ότι κάτι είναι παράνομο; Το αποφασίζεις αυτό στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των κρατών μελών»;
Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «βλέπουμε ότι η ΕΕ παρά τις προσπάθειες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και των άλλων χωρών, λόγω της νοοτροπίας να καταστεί όμηρος η ΕΕ και λόγω των απειλών, δεν κατάφερε να είναι αντικειμενική. Από την μια προσπαθεί να ακολουθήσει πολιτική μαστιγίου, από την άλλη να ικανοποιήσει τα μέλη της».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «εμείς όμως παρόλα αυτά, από την μια υπάρχει η αποφασιστικότητά μας και από την άλλη θέλουμε να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την ΕΕ κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες αλλά χρειάζεται και η ΕΕ να δείξει την ειλικρίνειά της».
ΠΗΓΗ: philenews/KYΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου