Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Οι Τούρκοι απαιτούν ''γκριζάρισμα'' στο Αιγαίο: ''Μην επεκταθούν τα χωρικά ύδατα!''

Η Ελλάδα επιμένει σε διαπραγματεύσεις!

Επιμένει να «γκριζάρει» το Αιγαίο η Άγκυρα ενόψει της επανέναρξης της διαδικασίας των διερευνητικών επαφών. Η Ελλάδα δείχνει μία τάση υποχωρητικότητας αυτή την στιγμή, καθώς τελικά από την μία υπέκυψε στις πιέσεις της Ευρώπης και από την άλλη μπαίνει σε διαπραγματεύσεις στο ΝΑΤΟ, δεχόμενη τους όρους της Τουρκίας!  

 Τι αναφέρει η Άγκυρα


Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονταν ότι «η ελληνική θέση αναφέρει ότι υπάρχει μόνο ένα ζήτημα

διαφοράς στο Αιγαίο, κι αυτό είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας. Η τουρκική θέση όμως είναι ότι υπάρχουν περισσότερα θέματα στο Αιγαίο, όπως τα χωρικά ύδατα να μην επεκταθούν από το όριο των έξι μιλίων. Υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου που έχουν επεκτείνει (η Ελλάδα) πέραν των χωρικών υδάτων, υπάρχει και το ζήτημα της περιοχής έρευνας και διάσωσης». 

Το άλλο ζήτημα, συνέχιζαν οι τούρκοι αξιωματούχοι, είναι τα θέματα κυριαρχίας βραχονησίδων, νησίδων και νησιών στο Αιγαίο τα οποία δεν αναφέρονται σε διάφορες συνθήκες. Είναι ζήτημα αυτό. Δεν μπορούμε να μιλάμε για υφαλοκρηπίδα αν δεν εξετάσουμε το ζήτημα αυτό. Πώς θα συζητήσουμε το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας όταν θα έχουμε αμφιβολίες για την κυριαρχία πολλών νησιών και βραχονησίδων;» υποστήριζαν δε. 

«Άλλο ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών που βρίσκονται κοντά στις ακτές της Τουρκίας, και θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα σύμφωνα με πολλές συνθήκες. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα» σχολίαζαν.  


Το ''θρίλερ'' στο ΝΑΤΟ

Οι σχετικές συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ κράτησαν περίπου 20 ημέρες, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν τελικά στη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποτροπής εμπλοκών ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περιόδους ελληνοτουρκικής κρίσης. 

Την επίτευξη της σχετικής συμφωνίας ανακοίνωσε ο ίδιος ο γ.γ του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, λέγοντας πως πρόκειται για έναν μηχανισμό ασφάλειας ο οποίος «μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία χώρου για διπλωματικές προσπάθειες αντιμετώπισης της υποκείμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους».

Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές διήρκησαν τρεις περίπου εβδομάδες, εντούτοις τις τελευταίες ημέρες είχε διαφανεί ότι οι δύο αντιπροσωπείες είχαν καταλήξει σε ένα τελικό κείμενο, καθώς οι διαφορές που υπήρχαν ήταν ελάχιστες, με την όποια διαφωνία να εστιάζεται κυρίως στη χρήση ορισμένων λέξεων. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενώ το αρχικό κείμενο αποτελούνταν από 4 παραγράφους, κατά την πορεία των σχετικών συζητήσεων, απαλείφθηκαν οι δύο από αυτές με αποτέλεσμα το τελικό κείμενο να αποτελείται από δύο παραγράφους οι οποίες συμπυκνώνουν ορισμένες γενικές όσο και αόριστες προθέσεις των δύο πλευρών. 

Επί της ουσίας το τελικό κείμενο έχει απονευρωθεί σε τέτοιο βαθμό που το μόνο που προβλέπει είναι η δημιουργία μιας 24ωρης γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών μέσω νατοϊκών διαύλων, με στόχο την αποφυγή της έντασης στην Ν.Α Μεσόγειο. Παράλληλα επισημαίνεται η πρόθεση Αθήνας και Άγκυρας για την πραγματοποίηση συναντήσεων των Στρατιωτικών τους Αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ, για την αποφυγή προκλήσεων στη Ν.Α Μεσόγειο.

Να σημειώσουμε πως στη σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ για το θέμα, αναφέρεται ότι «μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ιδρύθηκε την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020) ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποκλιμάκωσης. Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περιλαμβάνει τη δημιουργία ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στη θάλασσα ή στον αέρα».

ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου