Πρόκειται για μια μοναδική ψηφιακή πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, η οποία, στην πιλοτική της εφαρμογή τους προηγούμενους μήνες, συγκέντρωσε 13.000 εγγεγραμμένους χρήστες από 110 κράτη.
Από την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, οι χρήστες της πλατφόρμας www.staellinika.com, χιλιάδες ελληνόπουλα ανά τον κόσμο, καθώς και παιδιά διαφορετικών εθνικοτήτων που μαθαίνουν ελληνικά, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πλήρη έκδοση της εφαρμογής με πρόσθετο περιεχόμενο και μαθήματα στα ήδη υπάρχοντα εργαλεία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.
Στην παρούσα έκδοση οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι μαθητές θα αξιοποιήσουν νέες ενότητες μαθημάτων πάνω στην ελληνική γλώσσα και πολιτισμό, που απευθύνονται σε μαθητές διαφόρων ηλικιακών ομάδων.
Τα μαθήματα αυτά περιλαμβάνουν Ελληνικά για Αρχάριους (ηλικίες 4+, 6+, 9+ και 13+) Ιστορία και Ελληνική Μυθολογία.
Οι εφαρμογές είναι πλέον διαθέσιμες για iOS και Android κινητές συσκευές (τηλέφωνα και tablets).
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Βλάσης, δήλωσε:
«Η ελληνική γλώσσα αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία που ενώνουν τον οικουμενικό ελληνισμό και μέσα από την πλατφόρμα www.staellinika.com μπορούμε να συνεισφέρουμε σημαντικά στη διατήρηση, τη διάδοση και την προώθησή της.
»Η δημιουργική συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας & Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών με το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του Simon Fraser University, Stavros Niarchos Foundation – Centre for Hellenic Studies, Vancouver Canada και φυσικά η γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μάς οδήγησαν στη λειτουργία της πλήρους έκδοσης της εφαρμογής, που ήδη από την πιλοτική της λειτουργία έχει αγαπηθεί κι αγκαλιαστεί από τους απανταχού Έλληνες με 13.000 εγγεγραμμένους χρήστες από 110 κράτη.
»Στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία το γεγονός ότι τα παιδιά και οι νέοι της ομογένειας έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν δωρεάν από τον υπολογιστή του σπιτιού τους, από το κινητό τηλέφωνο ή το tablet τους στον υπέροχο κόσμο της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής μυθολογίας και του πολιτισμού».
Ανακοινώνοντας την πλήρη έκδοση της πλατφόρμας StaEllinika, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, αναφέρθηκε στην τεράστια απήχηση που έχει ήδη σημειώσει η πλατφόρμα και τόνισε ότι «η πλήρης έκδοση που κυκλοφορεί σήμερα σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας πολύ σημαντικής και καινοτόμας προσπάθειας, που υλοποιήθηκε χάρη στη συνέργεια της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού.
»Πρόκειται για το χειροπιαστό αποτέλεσμα της ελληνικής επιστημονικής πρωτοβουλίας και της ασίγαστης δίψας για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την εμπέδωση του ελληνικού πολιτισμού.
»Είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται με νέες ενότητες και εφαρμογές και ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες, που θα απευθύνονται στους απανταχού Έλληνες και φιλέλληνες του κόσμου».
Ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του ΙΣΝ στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser (SFU), Δρ. Δημήτρης Κράλλης, σημείωσε ότι «η ομάδα του New Media Lab στο SFU και οι συνεργάτες μας στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, αισθάνονται ευγνώμονες για την ευκαιρία που μας έδωσε η γενναιοδωρία του ΙΣΝ, ώστε να ξεκινήσουμε ένα ευχάριστο, δημιουργικό ταξίδι.
»Με τη βοήθεια του Ιδρύματος καταφέραμε να συνδυάσουμε την καναδική και την ελληνική τεχνογνωσία σε τρόπους που γεφυρώνουν τις ηπείρους, δημιουργώντας μια ομάδα, η δημιουργικότητα και η καινοτομία της οποίας καθιστούν την πλατφόρμα StaEllinika ένα εργαλείο ιδανικό για μάθηση σε αυτό το πρώτο μισό του 21ου αιώνα.
»Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να υπηρετούμε τις ελληνικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, τόσο σε συνθήκες κοινωνικής απόσταση όσο και σε μια επερχόμενη εποχή, που θα πρέπει να είναι πιο φωτεινή και πιο αισιόδοξη.
»Βλέπουμε το StaEllinika ως απαύγασμα της δημιουργικότητας και της γενναιοδωρίας ενός παγκόσμιου Ελληνισμού που λειτουργεί διασυνοριακά στην υπηρεσία τόσο των Ελλήνων όσο και των φίλων μας σε όλο τον κόσμο».
Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε:
«Η πλατφόρμα “StaEllinika” είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που υποστηρίζει την προβολή και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας ευρύτερα και στα σχολεία της ομογένειας.
»Αποτελεί σημαντικό σταθμό για τις δράσεις, με σκοπό την διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
»Ευχαριστούμε τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών για την πρωτοβουλία αυτή».
Η πλατφόρμα StaEllinika χρησιμοποιείται ως βασικό εργαλείο για τη διδασκαλία και την εκμάθηση της νεοελληνικής γλώσσας, της μυθολογίας και στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού σε όλη την ελληνική Διασπορά.
Τον Μάιο του 2020, η πλατφόρμα διατέθηκε πιλοτικά σε επιλεγμένα σχολεία της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του ΙΣΝ στο SFU.
Μάθετε περισσότερα για το StaEllinika στη διεύθυνση staellinika.com ή κατεβάστε τις εφαρμογές τώρα staellinika.com/apps.
Δείτε εδώ το βίντεο για την πλήρη έκδοση του #StaEllinika:
Γενικές πληροφορίες- Ιστορικό
Η διαδικτυακή πλατφόρμα και σειρά εφαρμογών StaEllinika επιδιώκει να παρέχει σε παιδιά προσχολικής ηλικίας έως νεαρούς ενήλικες ένα καινοτόμο και ελκυστικό προϊόν, που έχει σχεδιαστεί για να επανασυνδέει τους Έλληνες σε όλον τον κόσμο με τη γλώσσα και τον πολιτισμό της κληρονομιάς τους.
Η σημερινή πλήρης έκδοση επιτυγχάνει τον στόχο αυτόν με την έναρξη ενός πλήρους προγράμματος σπουδών για αρχάριους μαθητές στα σχολεία, αλλά και για όσους μαθαίνουν από το σπίτι.
Η πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως αυτόνομο πρόγραμμα, για να βοηθήσει τη δουλειά που συντελείται στα σχολεία, είτε για να συμπληρώσει το υπάρχον πρόγραμμα σπουδών.
Η πλατφόρμα StaEllinika, ανταποκρινόμενη πλήρως στις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία στο παραδοσιακό σύστημα μάθησης για τους νέους σε όλον τον κόσμο, συνεχίζει και σε αυτή τη φάση να διευκολύνει την εξ αποστάσεως μάθηση με προνόμια προσβασιμότητας και καινοτόμες παιδαγωγικές μεθόδους.
Βασίζεται στις αρχές της μικρομάθησης και του παιχνιδιού για τη διευκόλυνση της διαδικτυακής διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε σχολεία, άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και στο σπίτι.
Οι χρήστες εκτίθενται σε λειτουργίες βιντεοπαιχνιδιών όπως βαθμολογία, πόντους, επιτεύγματα, ικανότητες και ανταμοιβές σε σύντομες περιόδους, ώστε να τροφοδοτείται η επιθυμία για συνεχή μάθηση.
Μια εξαίρετη διεπιστημονική ομάδα προγραμματιστών, εμψυχωτών και εκπαιδευτικών, που συντονίζεται από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του ΙΣΝ, εργάζεται εδώ και ένα μεγάλο διάστημα για να αναπτύξει τη διαδικτυακή πλατφόρμα και σουίτα εφαρμογών που είναι τώρα διαθέσιμες στη Διασπορά. ++
Η ομάδα αυτή συνεχίζει και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαρκή επικαιροποίηση της πλατφόρμας StaEllinika.
ΠΗΓΗ tribune
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου