Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Η παγκόσμια πρώτη αποστολή μπλε αμμωνίας βρίσκεται εν πλω

Η πρώτη αποστολή μπλε αμμωνίας στον κόσμο βρίσκεται εν πλω από τη Σαουδική Αραβία στην Ιαπωνία, όπου θα χρησιμοποιηθεί σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς εκπομπές άνθρακα.

Η Saudi Aramco, η οποία έκανε την ανακοίνωση, παρήγαγε το νέο καύσιμο, το οποίο παράγει μετατρέποντας τους υδρογονάνθρακες σε υδρογόνο και έπειτα αμμωνία, κατακρατώντας το υποπροϊόν του διοξειδίου του άνθρακα. Η Ιαπωνία θα λάβει 40 τόνους μπλε αμμωνίας στην πρώτη αποστολή, δήλωσε η Saudi Aramco.


Η αμμωνία μπορεί να καεί σε θερμικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας χωρίς να απελευθερώσει εκπομπές άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι έχει «τη δυνατότητα να συμβάλει σημαντικά σε ένα οικονομικά προσιτό και αξιόπιστο ενεργειακό μέλλον με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», σύμφωνα με την κρατική ελεγχόμενη Aramco.

Η Ιαπωνία στοχεύει να είναι παγκόσμιος ηγέτης στη χρήση υδρογόνου, το οποίο περιέχεται στην αμμωνία. Η χώρα έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 26% έως το 2030, από τα επίπεδα του 2013, στο πλαίσιο του Συμφώνου για το κλίμα του Παρισιού.


Η μπλε αμμωνία είναι μια πρώτη ύλη για το μπλε υδρογόνο, μια έκδοση του καυσίμου που παράγεται από ορυκτά καύσιμα μέσω μιας διαδικασίας που κατακρατεί και αποθηκεύει τις εκπομπές C02. Αντίστοιχα το υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι γνωστό ως πράσινο υδρογόνο.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, προσπαθεί όλο και περισσότερο να μπει στην αγορά της “καθαρής” ενέργειας. Τους τελευταίους μήνες, η Aramco έχει επισημάνει τον χαμηλό όγκο αερίων θερμοκηπίου που εκπέμπονται από την άντληση αργού πετρελαίου, επενδύει σε προγράμματα για την ενίσχυση της παραγωγής φυσικού αερίου και σχεδιάζει την ανάπτυξη μαγκροβίων δασών που απορροφούν άνθρακα.


Η αμερικανική εταιρεία Air Products & Chemicals Inc. υπέγραψε συμφωνία τον Ιούλιο με την ACWA Power International με έδρα τη Σαουδική Αραβία και την προγραμματισμένη φουτουριστική πόλη Neom του βασιλείου για την ανάπτυξη εργοστασίου αμμωνίας με βάση το υδρογόνο, που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Σαουδαραβική εταιρεία παραγωγής χημικών Sabic – που ανήκει κατά πλειοψηφία στην Aramco – και η Mitsubishi Corp. επιβλέπουν την εφοδιαστική αλυσίδα της μπλε αμμωνίας σε συνεργασία με την JGC Corp., την Mitsubishi Heavy Industries Engineering, τη Mitsubishi Shipbuilding Co. και την UBE Industries.


«Αυτή η πρώτη παγκόσμια επίδειξη αποτελεί μια συναρπαστική ευκαιρία για την Aramco να αναδείξει τις δυνατότητες των υδρογονανθράκων ως αξιόπιστης και προσιτής πηγής υδρογόνου και αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα», δήλωσε ο επικεφαλής τεχνολογίας της Aramco, Ahmad Al-Khowaiter.

 ΠΗΓΗ ptisidiastima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου