Το Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ / ISDA) έδωσε στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα της διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσε με τη συμμετοχή διακεκριμένων αναλυτών και έμπειρων ναυάρχων εν αποστρατεία. Αντικείμενο της ημερίδας ήταν η Ελληνική Ναυτική ισχύς σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ειδικότερα της Ανατολικής Μεσογείου. Στην ημερίδα έλαβε μέρος και χαιρέτισε με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, ο πρώην υπουργός, Στέφανος Μάνος. Ας δούμε συνοπτικά τα συμπεράσματα, όπως αυτά δημοσιοποιήθηκαν στο Δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε και διένειμε το ΙΑΑΑ.
Στο νέο πολύπλοκο, ρευστό, πολυπολικό διεθνές περιβάλλον, η Τουρκία επιδιώκει να διαμορφώσει έναν ενδιάμεσο πόλο, μεταξύ ευρωατλαντικού κόσμου (υπό ζύμωση για το ποιες δυνάμεις θα έχουν τον κυρίαρχο ρόλο) και της συσπειρωμένης Ευρασίας με πυρήνα το σύστημα Ρωσίας – Κίνας.
Ο τουρκικός εθνικός όρκος («misak-I milli») που θεωρεί ότι η Συνθήκη της Λωζάνης ΔΕΝ αποτελεί κείμενο αδιαμφισβήτητο (indisputable text) και το δόγμα «Mavi Vatan» («Γαλάζια Πατρίδα»), αποσκοπούν στην αλλαγή των συνόρων και τον απόλυτο έλεγχο του χώρου, του υδάτινου άξονα Μαύρη Θάλασσα – Στενά – Αιγαίο – Ανατολική Μεσόγειος (Κύπρος). Οι ανωτέρω στόχοι είναι κοινοί για τους νεότουρκους – κεμαλιστές / νεοθωμανούς – πανισλαμιστές.
Επιπρόσθετα, η Τουρκία προσδοκά την απόκτηση ενεργειακών αποθεμάτων, ώστε να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και βάση οικοδόμησης της ισχύος της.
Λόγω της μεταβατικής κατάστασης του διεθνούς συστήματος, της υπό διαμόρφωση αμερικανικής στρατηγικής, της απομείωσης της γεωπολιτικής βαρύτητας της Ευρώπης, οι ισχυροί δρώντες δεν προτίθενται να επιβάλλουν σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας καθώς ενώ εξελίσσεται η διαμόρφωση των «στρατοπέδων» (πόλων).
Μπορούν να αναπτυχθούν ισχυρές συμμαχίες με αραβικές χώρες του Κόλπου (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία) και της Μεσογείου (Αίγυπτος) που έχουν κοινή γεωπολιτική οπτική με τη χώρα μας.
Η ελληνική ατολμία στην ακριβή αποτύπωση σε χάρτες των θαλασσίων συνόρων της ελληνικής επικράτειας στερεί τη χώρα από ασφαλή βάση για τη διαπραγμάτευση των ορίων της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Η άμεση ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με μεταχειρισμένες μείζονες μονάδες επιφανείας (φρεγάτες), αντίστοιχο πρόγραμμα της προμήθειας των γαλλικών μαχητικών Rafale, επιβάλλεται να αποτελέσει υψηλή προτεραιότητα.
Απαιτείται η απόκτηση τεσσάρων νέων μειζόνων μονάδων επιφανείας που θα έχουν δυνατότητες προβολής ισχύος στον αέρα, τη θάλασσα και τη ξηρά από μεγάλες αποστάσεις, εκτός του ορίου των τουρκικών πλεγμάτων αντι-πρόσβασης και άρνησης περιοχής, μεγάλου χωρικού ελέγχου και αυξημένες δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου.
Κύρια επιχειρησιακά χαρακτηριστικά τους θα πρέπει να είναι οι ενισχυμένες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής και ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Το πρόγραμμα του Εθνικού Πλοίου που αποτελεί εναλλακτική ή συμπληρωματική επιλογή, επιβάλλεται να υλοποιηθεί ως πολιτική καθώς η προμήθεια από τη διεθνή αγορά των αναγκαίων μονάδων που απαιτεί η ανανέωση του Στόλου, δεν αποτελεί βιώσιμη οικονομικά επιλογή. Επιπρόσθετα, κινητοποιεί και εκμεταλλεύεται το εθνικό επιστημονικό – ακαδημαϊκό, τεχνολογικό και βιομηχανικό δυναμικό με προφανή ευεργετικά αποτελέσματα στην εθνική οικονομία.
Στη διεθνή αγορά διατίθεται πληθώρα υποψηφίων σχεδιάσεων για την κάλυψη της απαίτησης προμήθειας τεσσάρων νέων μειζόνων μονάδων επιφανείας και για εύκολα αντιληπτούς λόγους, επιβάλλεται η επιλογή μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας (όπως άλλωστε δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης), ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Μπορείτε να δείτε το video της Διαδικτυακής Ημερίδας που οργάνωσε το Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας με θέμα «Άμυνα και Ασφάλεια – Κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο» και να διαβάσετε τα συμπεράσματα σε αρχείο PDF στον ιστότοπο του Ινστιτούτου.
ΠΗΓΗ defence-point
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου