Μετάφραση-Επιμέλεια: Άννα Φαλτάϊτς
Η «επόμενη μέρα» της πανδημίας και η νέα Αμερική που αναδύεται υπό τον Τζο Μπάιντεν, θα βρίσκονται στο επίκεντρο της επόμενης χρονιάς. Ποιες θα είναι ο παγκόσμιες και οι περιφερειακές τάσεις το επόμενο έτος. Το στοίχημα της Τουρκίας.
Στην πολύ περίπλοκη και δύσκολη προσπάθεια ανάκαμψης από την πανδημία της Covid-19 θα είναι στραμμένη η παγκόσμια προσοχή τη νέα χρονιά. Η ανάκαμψη θα έρθει την ώρα που στις ΗΠΑ αναλαμβάνει ένας νέος πρόεδρος, ο οποίος θα επιδιώξει να αποκαταστήσει την αμερικανική ηγεσία στην παγκόσμια πολιτική. Αν και είναι εμφανές πως αυτοί οι δυο παράγοντες θα αποτελέσουν τον «οδηγό» για το επόμενο έτος, η ταχύτητα με την οποία θα εξελιχθούν και θα αρχίσουν να επηρεάσουν τις αλλαγές, θα μετριαστεί από μια σειρά γεωπολιτικών δυναμικών.
Οι παγκόσμιες τάσεις
Αρχίζει η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη
Το σοκ που προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία η Covid-19 θα έχει διάρκεια και το 2021, αν και οι εμβολιασμοί θα χαλαρώσουν τους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα. Βασικό έργο των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής το 2021 θα είναι να ανανεώσουν ή να διατηρήσουν την οικονομική δραστηριότητα, δεδομένης της συνεχιζόμενης ανάγκης για δραματικά αυξημένη δημόσια στήριξη του εισοδήματος και του ταχύτατα αυξανόμενου χρέους. Η συνολική παγκόσμια παραγωγή ίσως μετά βίας επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους, και αυτό μόνο λόγο της ισχυρότερης και ταχύτερης ανάκαμψης στην Κίνα και σε άλλες περιοχές της Ασίας, σε σύγκριση με αλλού.
Ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ προβλέπεται στο 4-5% με την Κίνα να συμβάλλει το ένα τρίτο αυτού. Η ανάκαμψη αλλού αναμένεται πως θα είναι ανόμοια, και σε μεγάλο μέρος του πλανήτη το ΑΕΠ δεν θα φτάσει σε προ πανδημίας επίπεδα πριν το 2022, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Τα σημάδια από τη μόνιμη απώλεια θέσεων εργασίας και τις πτωχεύσεις θα συμβάλουν σε ένα μακροχρόνιο κόστος και στην ανάγκη για περαιτέρω έκτακτες δημοσιονομικές δαπάνες. Ο πληθωρισμός, ωστόσο, θα παραμείνει υποτονικός δεδομένης της βραδείας ανάκαμψης της ζήτησης και της χαλάρωσης στις αγορές συντελεστών παραγωγής για εργασία και κεφάλαιο.
Για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η πανδημία επιδείνωσε τα υπάρχοντα ευάλωτα σημεία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κρατικό και εταιρικό χρέος. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων επέστρεψαν στη φτώχεια, ενώ εξαϋλώθηκε μια δεκαετία ή και περισσότερο συνολικών κερδών σε πολλές από τις φτωχότερες χώρες. Για να υπάρξει αντιστροφή θα χρειαστούν χρόνια, στο πλαίσιο του γενικότερου περιβάλλοντος της βραδείας ανάπτυξης προ πανδημίας· στην καλύτερη περίπτωση, η τάση αυτή θα επαναληφθεί μόλις εξαντληθούν οι ταχείες ανακάμψεις.
Για τη συνέχεια Euro2Day
ΠΗΓΗ infognomonpolitics
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου