Νίκος Μελέτης
Από το liberal
Την ευκαιρία της αποκατάστασης των διπλωματικών και πολιτικών επαφών με την Λιβύη οι οποίες έχουν διακοπεί με βίαιο τρόπο μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού Μνημονίου από την κυβέρνηση Σάρατζ προσφέρει η χθεσινή σημαντική εξέλιξη με την ανάδειξη νέου μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου και πρωθυπουργού στην Λιβύη στο πλαίσιο της προσπάθειας της διεθνούς κοινότητας να δρομολογήσει την ομαλοποίηση της κατάστασης με την πραγματοποίηση εκλογών τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Η διαδικασία την οποία οργάνωσε ο ΟΗΕ στην Γενεύη με εκπροσώπους όλων των πλευρών, όλων των φατριών και όλων των φυλών της Λιβύης οδήγησε στην εκλογή νέου τριμελούς Προεδρικού Συμβουλίου και πρωθυπουργού που θα αναλάβουν με την στήριξη της διεθνούς κοινότητας την διοργάνωση των πρώτων μετά από πολλές περιπέτειες και αιματοχυσίες, εκλογών στην χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Προέδρος του Συμβουλίου εξελέγη ο Μοχάμεντ Μενφί, ο οποίος ήταν ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Αθήνα όταν υπογράφτηκε το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και ο οποίος απελάθηκε από την Αθήνα όταν η κυβέρνησή του δεν έδωσε εξηγήσεις, ούτε το κείμενο του Μνημονίου, όπως είχε ζητήσει τότε η Αθήνα.
Καθώς η νέα Διοίκηση της Λιβύης έχει την στήριξη της διεθνούς κοινότητας και της Ε.Ε. και δεν έχει σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, δίνεται στην Ελλάδα η ευκαιρία να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την γείτονα χώρα η οποία έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο παράγοντα που επηρεάζει άμεσα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Το γεγονός ότι τα τελευταία δυο χρόνια δεν υπήρχαν ουσιαστικές σχέσεις με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, παρά μόνο με το Λιβυκό Κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ, είχε δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα στην Αθήνα.
Χθες όμως το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αφού χαιρέτησε την εκλογή του νέου Προεδρικού Συμβουλίου και πρωθυπουργού από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης που έλαβε χώρα στη Γενεύη τόνισε ότι «η Ελλάδα, όντας άμεσος γείτονας της Λιβύης, προσβλέπει στην εγκαθίδρυση επαφών με το νέο Προεδρείο ευθύς μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στη βάση της διεθνούς δικαίου».
Το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ακόμη ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ είναι έτοιμη να «προσφέρει βοήθεια στη Λιβύη προκειμένου να συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση και στην εμπέδωση της ασφάλειας». Και η Αθήνα επισημαίνει ότι «για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, απαραίτητο κριτήριο είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα» το οποίο φυσικά περιλαμβάνει και τα τουρκικά στρατεύματα αλλά και τους μισθοφόρους που η Άγκυρα έχει μεταφέρει από την Συρία στην Λιβύη.
Εξυπακούεται ότι η Αθήνα θα πρέπει εντός των επομένων ημερών να αποστείλει τον πρέσβη της στην Τρίπολη ζητώντας συγχρόνως την λειτουργία ελληνικού Προξενείου και στην Βεγγάζη και να υποδεχθεί άμεσα στην Αθήνα τον πρέσβη της Λιβύης.
ΠΗΓΗ liberal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου