Η Ρωσία διακόπτει όλες τις αεροπορικές συνδέσεις, κανονικές και έκτακτες (τσάρτερ), με την Τουρκία κατά το διάστημα από 15 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου με περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης, ανακοίνωσε η αρμόδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα. Η εν λόγω απόφαση αποτελεί ουσιαστικά ένα πολύ αυστηρό καμπανάκι προς την Αγκυρα για να σταματήσει τις στρατιωτικές επαφές με το Κίεβο, γιατί διαφορετικά μπορεί να χάσει όλους του Ρώσους τουρίστες, που υπολογίζονται σε περίπου 6 εκατομμύρια.
Η εξαίρεση
«Αποφασίσαμε να περιορίσουμε την τακτική και έκτακτη αεροπορική σύνδεση, που πραγματοποιείται από τα ρωσικά διεθνή αεροδρόμια προς και από αεροδρόμια της Τουρκικής Δημοκρατίας», είπε η Τ.Γκόλικοβα εξαιρώντας μόνο τις απαιτούμενες ειδικές πτήσεις για τη λειτουργία της εταιρείας «Holding Titan-2», η οποία κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο ‘Ακουγιου, τις πτήσεις για την απομάκρυνση των Ρώσων τουριστών, που ήδη κάνουν τις διακοπές τους στην Τουρκία.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα διατηρηθούν μόνον στη βάση της αμοιβαιότητας δύο τακτικές πτήσεις μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αντίστοιχες αναφορές σε σχέση με την τουρκική πρωτεύουσα.
Σε κρίσιμο σημείο το Ουκρανικό ζήτημα
Σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο βρίσκεται το ζήτημα της Ουκρανίας, με τις δυο πλευρές να διαμηνύουν από τη μία ότι δεν σκοπεύουν να επιτεθούν αλλά από την άλλη να παραμένουν ανοιχτές σε κάθε πιθανό σενάριο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν προειδοποιεί τη Μόσχα να μην επιτεθεί και ετοιμάζεται για διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι επιθυμεί να μπει στο ΝΑΤΟ ενώ από το Κάιρο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί ανοιχτά την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει να ενθαρρύνει στρατιωτικά το Κίεβο.
«Συνιστούμε επίμονα να αναλύσουν την κατάσταση, να αναλύσουν τις αιώνιες πολεμοχαρείς δηλώσεις του καθεστώτος του Κιέβου και προειδοποιούμε να μην τροφοδοτούν αυτές τις μιλιταριστικές διαθέσεις», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Πριν από τη συγκεκριμένη αιχμηρή δήλωσης προηγήθηκε η τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης, είναι, όμως, έτοιμη να βοηθήσει, αν χρειαστεί. «Πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνεχίσει η Μαύρη Θάλασσα να είναι η θάλασσα της ειρήνης και της συνεργασίας. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε βοήθεια», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Την ίδια ώρα και με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη σε ανώτατο συναγερμό, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Αντονι Μπλίνκεν, έκανε σαφές πως σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, θα υπάρξουν συνέπειες, χωρίς όμως να διευκρινίζει το είδος των ενδεχόμενων αντιποίνων. «Θα συνεχίσει η Ρωσία να δρα απερίσκεπτα και επιθετικά; Αν ναι, ο Πρόεδρος είναι ξεκάθαρος, θα υπάρξει κόστος, θα υπάρξουν συνέπειες», ξεκαθάρισε ο κ. Μπλίνκεν.
Ο ίδιος ο Μπλίνκεν θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Reuters, μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντήσουν τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Παράλληλα, το Κίεβο ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν έχει λάβει, όμως, καμία απάντηση. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, πάντως, τόνισε πως η Ρωσία δεν δέχεται το ενδεχόμενο ενός πολέμου και ότι αδιάκοπα προσπαθεί να βοηθήσει στην επίλυση της σύγκρουσης.
ΠHΓΗ philenews/ιn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου