Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

“ΗΝΙΟΧΟΣ 2021”: Φωτογραφικό υπερθέαμα… το ρεπορτάζ στην 117 Πτέρυγα Μάχης

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ξένες αεροπορικές δυνάμεις συμμετείχαν στην άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας “Ηνίοχος”. Ήταν όμως η πρώτη φορά που ήταν τόσο πολλές. Όταν το 2014 ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η επιδίωξη της Πολεμικής Αεροπορίας να αξιοποιήσει το ΚΕΑΤ/ΣΟΤ (Σχολείο Όπλων Τακτικής) και το σύνολο των Πολεμικών Μοιρών της για να προσελκύσει αεροπορικές δυνάμεις υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και επιχειρησιακών δυνατοτήτων, κανείς ίσως δεν περίμενε την εφετινή επιτυχία. Την οποία πρέπει να δούμε υπό το πρίσμα των περιορισμών της πανδημίας του Covid-19.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη
Από το defence-point
 

Η ημέρα της επίσκεψής μας στην 117 Πτέρυγα Μάχης, έδρα του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής

και του Σχολείου Όπλων και Τακτικής της Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν η ημέρα της επίσκεψης των επισήμων (Distinguished Visitors Day – DV DAY). Όχι η τελευταία ημέρα της άσκησης όπως εκ παραδρομής γράφτηκε από το DP. Ο εφετινός Ηνίοχος άρχισε στις 12 και θα ολοκληρωθεί στις 22 Απριλίου.

Χωρίστηκε σε τέσσερις φάσεις. Την προετοιμασία μεταξύ 5 και 7 Απριλίου που ανήκει στη Φάση 1, τη μετάβαση και τη μετεγκατάσταση στην 117 Π.Μ. στην Ανδραβίδα (Φάση 2), την εκτέλεση των επιχειρησιακών σεναρίων μεταξύ 12 και 22 Απριλίου (Φάση 3) και την αναδίπλωση και επιστροφή (Φάση 4).

Μπορεί η πρώτη και η τελευταία Φάση να μην παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικές για την επιτυχή συμμετοχή σε μία τόσο μεγάλη και πολύπλοκη δραστηριότητα. Πραγματική πρόκληση για το προσωπικό εδάφους και το ιπτάμενο, που εμπλέκεται.

Ο προγραμματισμός των εξόδων, η σχεδίαση των σεναρίων, η προετοιμασία των υλικών και των ομάδων υποστήριξης, οι ενημερώσεις και απενημερώσεις είναι μία πραγματικά επίπονη διαδικασία, που κρίνει την έκβαση κάθε ημέρας.

Κάθε μία από τις εφτά αεροπορικές δυνάμεις που συμμετείχε στον εφετινό Ηνίοχο είχε στήσει δίπλα από τις εγκαταστάσεις του ΚΕΑΤ/ΣΟΤ, το δικό της κέντρο επιχειρήσεων, το οποίο παραμένει ενεργό 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Όπως προαναφέραμε, στην πρώτη ανάρτηση για την άσκηση, στα σενάρια του εφετινού Ηνίοχου συμμετείχαν συνολικά 96 αεροσκάφη! Από τις 12 Απριλίου που ξεκίνησε η άσκηση, τα αεροσκάφη αυτά έβαλαν πάνω από 1000 εξόδους σε εννέα διαφορετικά είδη αποστολών!

Προκειμένου να επιτευχθεί ο Αντικειμενικός Σκοπός  (ΑΝΣΚ) της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) του Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι τον απολογισμό και επιβεβαιώνει ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία, όπως:

1. Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Offencive Counter Air Operations (OCA).
2. Αμυντικές Επιχειρήσεις – Air Defence Operations (ADO).
3. Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με τη συνδρομή της Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις – Counter Surface Force Operations (CSFO) including Air Power Contribution to Land Ops (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Ops (APCMO).
4. Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE).
5. Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search And Rescue).
6. Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων (Time Sensitive Target).
7. Επιχειρήσεις Άμεσης Καταστολής Στόχων – Υποστήριξης (Dynamic Targeting)
8. Επιχειρήσεις Επιθετικής Σάρωσης (High Value Airborne Asset).
9. Επιχειρήσεις Υποστήριξης (Slow Mover)

Αυτά είναι τα εννέα διαφορετικά είδη αποστολών που εκτελέστηκαν στον εφετινό Ηνίοχο, και θα συνεχίσουν να εκτελούνται μέχρι το τέλος του. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα σενάρια των αποστολών υλοποιήθηκαν σε όλο σχεδόν το εύρος του εναέριου χώρου του FIR Αθηνών.

Όχι μόνο πάνω από τη δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο. Τα 62 συνολικά μαχητικά των έξι ξένων αεροπορικών δυνάμεων που συμμετείχαν στον Ηνίοχο, πέταξαν πάνω από περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο, μέχρι και νότια της Καρπάθου, μεταξύ Κρήτης, Ρόδου και Κύπρου.

Η Γαλλία συμμετείχε με μαχητικά Rafale C/B και εκσυγχρονισμένα βομβαρδιστικά Mirage 2000D της Γαλλικής Αεροπορίας (AdlA), καθώς και Rafale M της γαλλικής Ναυτικής Αεροπορίας. Οι ΗΠΑ με εκσυγχρονισμένα μαχητικά F-16C/D Block 40 (CCIP), μη επανδρωμένα MQ-9 Reaper και ιπτάμενα τάνκερ KC-135.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16E/F Block 60, την κορυφαία έκδοση του μονοκινητήριου μαχητικού, εφάμιλλη σε δυνατότητες με το Block 70/72 και η Ισπανία με μαχητικά ΕF-18 Hornet. Τέλος, εξαιρετικά εντυπωσιακή και πολυδύναμη ήταν η συμμετοχή της Ισραηλινής Αεροπορίας με μαχητικά F-15Ι και F-16Ι. Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχαν επίσης με ένα ελικόπτερο AW139 σε ρόλους έρευνας και διάσωσης.

Δεδομένου του υψηλού επιπέδου του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και της ικανότητάς της να διεξάγει ασκήσεις που συμπεριλαμβάνουν πληθώρα οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο μιας από τις μεγαλύτερες περιοχές ασκήσεων στην Ευρώπη, εξακολουθεί φυσικά να αποτελεί επιδίωξη η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» να καταστεί και να διατηρηθεί ως η πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ευρώπη και στον Μεσογειακό χώρο και να παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης καθώς επίσης και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής.

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει στην άσκηση με το σύνολο των τύπων μαχητικών αεροσκαφών (F-16, Mirage 2000E, Mirage 2000-5Mk.2, F-4E AUP) που διαθέτει καθώς και με αντιαεροπορικά συστήματα, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με φρεγάτες, ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων, κανονιοφόρους, πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα και αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων.

Ο Στρατός Ξηράς συμμετέχει με αντιαεροπορικά Κ/Β Hawk, μηχανοκίνητα τμήματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων, επιθετικά ελικόπτερα AH-64 και μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D.

Τέλος, η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας λαμβάνει μέρος με δυνάμεις για τη διεξαγωγή αποστολών υποστήριξης αεροπορικών επιχειρήσεων GAA (Ground Air Assisted Interdiction), CAS (Close Air Support), CCA (Close Combat Attack), με προσωπικό εκπαιδευμένο σε διαδικασίες τερματικής καθοδήγησης πυρών JTAC, σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή χερσαίων αλμάτων ελεύθερης πτώσης και θαλάσσιων αλμάτων στατικού ιμάντα.

Ως παρατηρητές συμμετείχαν επίσης η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία. Οι παρατηρητές στην άσκηση αυξάνονται διαρκώς και αυτό είναι ένα ακόμα αποδεικτικό στοιχείο της διαρκώς αυξανόμενης σημασίας της…

Η σημασία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ανδραβίδα
Όπως ενημέρωσε πριν λίγο το ΓΕΕΘΑ, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση στην Ανδραβίδα, όπου έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21», στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν δρομολογηθεί και εκτελούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα με βάση το συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ.

Τον κ. Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης.

Την DV-DAY επίσης παρακολούθησαν:
>O Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου.
>Oι Πρέσβεις στην Αθήνα της Αιγύπτου Ismail Ahmed Khairat, της Γαλλίας Patrick Maisonnave, των ΗΑΕ Sulaiman Hamid Salem Almazrouri, των ΗΠΑ Geoffrey R. Pyatt, της Ινδίας Amrit Lugun, της Ιορδανίας Ahed Ali Sweidat, του Ισραήλ Yossi Amrani, της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, της Ρουμανίας George Ciamba και ο εκπρόσωπος του Πρέσβη του Καναδά Mark Allen.

>O Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.
>O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Αρχηγός των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΑΕ Staff Brigadier General (pilot) Mohamed Salem ali Salem Alhameli, ο Διοικητής των Συμμαχικών Αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική General Jeffrey L. Harrigian, ο Αρχηγός της Βασιλικής Αεροπορίας της Ιορδανίας Brigadier General Zaid A. Negresh, ο Αρχηγός της Αεροπορίας του Ισραήλ Major General Amikam Norkin και ο Διοικητής Αεροπορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Ταξίαρχος (Ι) Μάριος Φλωρίδης.

>Οι Ακόλουθοι Άμυνας στην Αθήνα της Αιγύπτου, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ισπανίας, της Ρουμανίας, της Σαουδικής Αραβίας και o Στρατιωτικός Ακόλουθος των ΗΑΕ.
>Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης. Επίσης ο κ. Πρωθυπουργός βράβευσε τους δύο πρωτεύσαντες Ιπταμένους στη Μικτή Σειρά του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) για τα έτη 2019, 2020 και τον επιλεγέντα ως «BEST WARRIOR» στο ΝΑΤΟ / TLP 2020.

Κατά την διάρκεια της DV-DAY, οι προσκεκλημένοι αφού ενημερώθηκαν για την διεξαγωγή της Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21» από τον Διοικητή του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) Σμήναρχο (Ι) Νικόλαο Κοκκώνη, παρακολουθήσουν διελεύσεις σχηματισμών μαχητικών αεροσκαφών και εικονικές προσβολές του αεροδρομίου, ενώ περιηγήθηκαν στους χώρους στάθμευσης των αεροσκαφών και του ΚΕΑΤ που είχε τον Τακτικό Έλεγχο των αεροπορικών δυνάμεων της άσκησης.















ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου