Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Διάβημα της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα προς την Τουρκία για το γαλλικό ερευνητικό - «Ελληνογαλλική προβοκάτσια» βλέπει ο Τσαβούσογλου

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία, σχετικά με το ζήτημα την παρενόχληση του γαλλικού πλοίου L’Atalante.

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προχώρησε την Τρίτη η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα προς την τουρκική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφορικά με το ζήτημα του γαλλικού ερευνητικού πλοίου L’ Atalante. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «προβοκάτσια» Ελλάδας και Γαλλίας σε «τουρκική» υφαλοκρηπίδα.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή εξελίχθηκε ένα θρίλερ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Συγκεκριμένα, τουρκικό πολεμικό σκάφος εισέβαλε στην περιοχή προκειμένου να «απειλήσει» τo γαλλικό ερευνητικό πλοίο, το οποίο διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Επρόκειτο για πρωτοφανή πρόκληση που δεν έχει προηγούμενο, διότι το γαλλικό ερευνητικό βρέθηκε λίγα μόλις μίλια νότια της Κρήτης σε περιοχή σαφούς ελληνικής κυριαρχίας κι παρόλο που η Ελλάδα είχε εκδώσει NAVTEX για τις έρευνες. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, η Τουρκία κάνοντας χρήση του παράνομου μνημονίου με την Λιβύη, με μία πρωτοφανή κίνηση που δείχνει τον εκνευρισμό της γειτονικής χώρας, έστειλε το πολεμικό της πλοίο με σκοπό να απειλήσει το γαλλικό, ώστε να αποχωρήσει από την περιοχή, ισχυριζόμενοι ότι βάσει του παράνομου μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση Σαράτζ, η περιοχή είναι υπό τουρκική κυριαρχία! Επρόκειτο για την πρώτη φορά που η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνοαιγυπτιακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Τσαβούσογλου: «Προβοκάτσια» Ελλάδας - Γαλλίας

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη μίλησε για «προσχεδιασμένη προβοκάτσια Γαλλίας – Ελλάδας» σε «τουρκική» υφαλοκρηπίδα, ενώ ισχυρίστηκε ότι «το ναυτικό μας δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν».

«Άλλο ένα δείγμα πως (οι Έλληνες) δεν έχουν καλές προθέσεις, είναι πως μια ημέρα μετά τη συνάντηση μας (με τον Νίκο Δένδια), ένα γαλλικό ερευνητικό πλοίο το οποίο ήταν σχεδόν υπό την προστασία μιας ελληνικής φρεγάτας, επιχείρησε να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδας μας» είπε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε:

«Θα πρέπει να σεβαστούν την υφαλοκρηπίδα μας. Δυστυχώς αυτή η ενέργεια ήταν μια προβοκάτσια. Δεν ήταν καλοπροαίρετη επιχείρηση. Το λέω και για τη Γαλλία και για την Ελλάδα Φαίνεται πως έχουν συντονιστεί από πριν, γι' αυτό εμφανίστηκε η ελληνική φρεγάτα. Καλέσαμε τους πρεσβευτές τους διαμαρτυρηθήκαμε και το Ναυτικό μας δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν» σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

ΠΗΓΗ newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου