Σε έκθεση που εγκρίθηκε χθες, Πέμπτη, από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να αποδείξει με αξιοπιστία την ειλικρίνεια της δέσμευσής της για στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ισχυρές και προκλητικές δηλώσεις κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της, καθώς και η εχθρική εξωτερική πολιτική της, ειδικά έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, έχουν φέρει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε ιστορικό χαμηλό σημείο, αναφέρεται στην έκθεση.
Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της Τουρκίας απομακρύνθηκε από τις ευρωπαϊκές αξίες και πρότυπα, σημειώνεται.
Τι ζητάει η έκθεση από την Άγκυρα
Στην έκθεση καλείται η Τουρκία να αποδείξει με αξιοπιστία την ειλικρίνεια της δέσμευσής της για στενότερες σχέσεις με την ΕΕ. Εάν η τρέχουσα αρνητική τάση δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια, η Επιτροπή θα πρέπει να συστήσει την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επιμένουν οι ευρωβουλευτές.
Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχία για τις συνεχιζόμενες μαζικές φυλακίσεις πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών αντιπάλων, ενώ αναγνωρίζουν τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες της ΕΕ για έναν πραγματικό και αποτελεσματικό διάλογο με την Τουρκία ως βασικό εταίρο στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
Ο ρόλος της Τουρκίας στο μεταναστευτικό
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταναστευτικό φιλοξενώντας σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, εκ των οποίων περίπου 3,6 εκατομμύρια είναι Σύροι, σημειώνοντας ότι οι προκλήσεις στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης έχουν αυξηθεί λόγω της πανδημίας COVID-19.
Επιδοκιμάζει αυτές τις προσπάθειες και ενθαρρύνει την ΕΕ να συνεχίσει να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη στους Σύρους πρόσφυγες και στις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία. Η έκθεση εγκρίθηκε χθες, Πέμπτη. με 49 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 14 αποχές.
Η έκθεση θα υποβληθεί στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο στο σύνολό του. Μετά την έγκρισή του στην ολομέλεια, το εν λόγω κείμενο θα αποτελεί την επίσημη θέση του Κοινοβουλίου όσον αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου
ΠΗΓΗ onalert
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου