Νέο «χαστούκι» στην Τουρκία οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος ανακοίνωσε την διακοπή των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα, που είχαν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών, με τον Αιγύπτιο αξιωματούχο να αφήνει αιχμές για τους τουρκικούς στόχους και επιδιώξεις.
Ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία για την συνέχεια των διερευνητικών συνομιλιών Καΐρου και Άγκυρας, κάτι που συνεπάγεται την διακοπή των διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές είχαν χαρακτηρίσει «ειλικρινείς» τις τελευταίες τους επαφές, που είχαν λάβει χώρα στις αρχές του περασμένου Μαΐου.
Ο Σάμεχ Σούκρι, στο πλαίσιο συνέντευξης του στην αιγυπτιακή τηλεόραση, δήλωσε ότι η Αίγυπτος διατηρεί επιφυλάξεις για ορισμένες τουρκικές πολιτικές, ιδίως μετά την σκληρή κριτική που άσκησε ο Γιασίν Ακτάι, στενός συνεργάτης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τις αποφάσεις που έλαβε το Κάιρο ενάντια στην Μουσουλμανική Αδελφότητα.
«Αιχμές» κατά της Τουρκίας
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Egypt Independent, ο Υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε το γεγονός ότι μια αντιπροσωπεία Αιγυπτίων αξιωματούχων θα επισκέπτονταν την Τουρκία, με στόχο την επανέναρξη των διαβουλεύσεων, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι υπάρχει διπλωματική εκπροσώπηση και από τις δύο πλευρές με την αρμοδιότητά τους, μέσω της οποίας πραγματοποιείται ο κανονικός πολιτικός διάλογος για τη μεταφορά μηνυμάτων, τη διαχείριση των διμερών σχέσεων.
Επίσης, υπογράμμισε ότι αναμένει οι τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις να βασίζονται σε αρχές όπως η «μη παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις και καλή γειτνίαση», καθώς και στην αποτροπή οποιασδήποτε «εγχώριας δραστηριότητας που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει μια άλλη χώρα».
Το υπόβαθρο των σχέσεων Αιγύπτου – Τουρκίας
Οι παρατηρήσεις του Σάμεχ Σούκρι έγιναν σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία για τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου, καθώς όπως προαναφέρθηκε, τους τελευταίους μήνες ξεκίνησε μια διαδικασία «αναθέρμανσης» των επαφών, έπειτα από αρκετά χρόνια διακοπής τους, λόγω της υποστήριξης της Άγκυρας στο πρόσωπο του εξόριστου πρώην Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει τον Πρόεδρο Αλ Σίσι «δικτάτορα» με αφορμή το στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2013, ενώ έκτοτε η Τουρκία αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για στελέχη και μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Ωστόσο, τον Μάρτιο, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει τις διπλωματικές διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο, ενώ εξέφρασε και την επιθυμία της για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, γεγονός που έδωσε το «πράσινο φως» στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ένας λόγος που ώθησε την Τουρκία σε αυτή την κίνηση, ήταν η ανάπτυξη μιας ιδιαίτερα στενής συνεργασίας και συμμαχίας Ελλάδας – Αιγύπτου, που ενόχλησε την Τουρκία, καθώς έβλεπε την διαμόρφωση ενός ισχυρού εληννοαιγυπτιακού άξονα στην ανατολική Μεσόγειο, που της προκαλεί πρόβλημα.
Ωστόσο, όπως φαίνεται, η ρητορική και ο δημόσιος λόγος κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων «τορπίλισαν» την διαδικασία των διερευνητικών επαφών Τουρκίας και Αιγύπτου, με τον Υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι να το ανακοινώνει με κάθε επισημότητα.
Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφίες αρχείου Intime News
ΠΗΓΗ onalert
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου