“Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας και το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, τιμούν τον Υδραίο αεροπόρο Δημήτριο Καμπέρο, τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021, προβάλλοντας τη μορφή και τη δράσης του”, όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου που απεστάλη στα μέσα ενημέρωσης.
Σοφή και αξιέπαινη πρωτοβουλία. Όμως, η συμμετοχή του Πολεμικού Μουσείου θα περίμενε κανείς να βοηθήσει στο να αποφεύγονται οι ιστορικές ανακρίβειες… Δεν έγινε όμως έτσι.
Ας δούμε δυο σχόλια προκαταβολικά αναφορικά με το κείμενο του Δελτίου Τύπου:
1. Ο
Δημήτριος Καμπέρος ήταν Πειραιώτης καθώς γεννήθηκε στον Πειραιά το
1883, όπου και πέθανε το 1942. Η καταγωγή του ήταν από την Ύδρα. Άλλο το
ένα, άλλο το άλλο.
2. Το
αεροσκάφος «Δαίδαλος» – το αντίγραφο του βρίσκεται στο Πολεμικό Μουσείο
– στο οποίο τοποθέτησε πλωτήρες και έκανε την πτήση έως την Ύδρα, ήταν
Herny Farman (όχι Α/Φ Farman biplane MF7 Longhorn). Σκέτο χωρίς άλλα
χαρακτηριστικά στοιχεία.
3. Τα Maurice Farman MF.7 ήσαν διαφορετικά στην όψη.
Έτσι, το πρωί της Δευτέρας, θα πραγματοποιηθεί αναβίωση πτήσης με υπερελαφρύ υδροπλάνο στη μνήμη του Υπολοχαγού Πυροβολικού Δημητρίου Καμπέρου, πρώτου Έλληνα Στρατιωτικού Αεροπόρου (στο δρομολόγιο Όρμος Παλαιού Φαλήρου – Ν. Ύδρα – Όρμος Παλαιού Φαλήρου) για πρώτη φορά μετά από 109 χρόνια, σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο, την Ελληνική Λέσχη Υδροπλάνου και το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για να δούμε το ταξίδι του Καμπέρου, κάνοντας «ταξίδι στο χρόνο».
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Ι.Α.Μ.Υ., θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέα και φιλολόγου Αντιγόνης Καμπέρου «Δημήτριος Καμπέρος, Ο Τρελοκαμπέρος. Η ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου».
Για το βιβλίο και το Δημήτριο Καμπέρο θα μιλήσουν, ο ερευνητής Ιστορίας Αεροπορίας και πρ. Επιθεωρητής αεροκινήτων του Μουσείου Αεροπορίας Ιωάννης Μυλωνάς, ο Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά και ερευνητής Ιστορίας του Πειραιά Στέφανος Μίλεσης και η συγγραφέας του βιβλίου Αντιγόνη Καμπέρου, φιλόλογος, ενώ θα συντονίζει η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου.
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Θα παραστεί, επίσης, ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών Αναστάσιος Λιάσκος με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και συνεργάτες του Μουσείου.
Είναι μια ευκαιρία για όλους, να μάθουμε άγνωστες πτυχές της ζωής και των επιτευγμάτων του Υδραίου αεροπόρου και να παρακολουθήσουμε την προσομοίωση της πτήσης του με υδροπλάνο. Σας περιμένουμε όλες και όλους.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το συγκεκριμένο δρομολόγιο με Α/Φ Farman biplane MF7 Longhorn,
αντίγραφο του οποίου διατηρείται στο Πολεμικό Μουσείο, τροποποιημένο
κατάλληλα σε υδροπλάνο με τη βοήθεια του καθηγητή του Μετσόβιου
Πολυτεχνείου Δημητρίου Χόνδρου, πραγματοποίησε ο Υπολοχαγός Πυροβολικό Δημήτριος Καμπέρος την 24 Ιουνίου 1912
(όπου κατά την επιστροφή του την 25 Ιουνίου 1912 κατέκτησε το παγκόσμιο
ρεκόρ ταχύτητας υδροπλάνου με 110 χλμ/ωρα καλύπτοντας την διαδρομή Ύδρα
– Φάληρο 37.5 ναυτικών μιλίων σε 38 λεπτά το οποίο και διατήρησε για
δύο μήνες).
Για την αναβίωση της πτήσης θα χρησιμοποιηθεί ένα υδροπλάνο τύπου Zenair CH701 της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟΥ. Η πτήση θα αναχωρήσει στις 28 Ιουνίου από το Φαληρικό Όρμο 10:00 το πρωί με προορισμό το Λιμάνι της Ύδρας. Η πορεία του υδροπλάνου θα είναι η εξής:
Φάληρο, Ανατολικό Άκρο Αίγινας, Ναύσταθμος Πόρου, Λεμονοδάσος,
Καραπολίτι, Ακρωτήριο Σκύλλαιον, Ύδρα. Υπολογιζόμενος χρόνος άφιξης στην
Ύδρα 10:40. Υπόψη ότι ο παππούς του Δημητρίου Καμπέρου είχε καταγωγή
από την Ύδρα (αγωνιστής του 1821) και ο αδελφός του, Νότης Καμπέρος,
ήταν ανάδοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου