Ανησυχία επικρατεί σε ορισμένους κύκλους για το αν η αλλαγή καθεστώτος στο Αφγανιστάν επηρεάσει την τύχη της φυλής των Καλάς που ζουν στο βόρειο Πακιστάν και εν μέρει στο Αφγανιστάν. Αν και προστατεύονται με ειδική διάταξη στο Σύνταγμα του Πακιστάν ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα μπορούσε να συμβεί. Όπως για παράδειγμα το 2009 όταν, οπλοφόροι που εκτιμάται ότι ήταν Ταλιμπάν, απήγαγαν Έλληνα δάσκαλο που ζει στην περιοχή και ζητούσαν λύτρα από το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Παρατηρητές, αναφέρουν ωστόσο ότι σε μία περίοδο που οι Ταλιμπάν ζητούν μετ’ επιτάσεως διεθνή
αναγνώριση και νομιμοποίηση είναι απίθανο να επιδοθούν σε εγκλήματα κατά θρησκευτικών μειονοτήτων στο Αφγανιστάν ή και στα εδάφη του Πακιστάν καθώς τα σύνορα σε αυτές τις περιοχές είναι διάτρητα.Ποιοί είναι οι Καλάς, τι λένε οι θρύλοι
Ο θρύλος αναφέρει ότι οι Καλάς γεννήθηκαν όταν 5 στρατιώτες του Σικαντέρ (Αλεξάνδρου) είδαν τις όμορφες κόρες του Διονύσου στην κοιλάδα του Καφιριστάν. Ένας μάλιστα από τους πρώτους της φυλής των Καλάς ταυτίζεται με τον Σαλακσά (Σέλευκο), στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ιδρυτή του Βασιλείου των Σελευκιδών. Οι Καλάς εξαιτίας των επιθέσεων από βόρειες φυλές περιορίστηκαν σε τρεις κοιλάδες (Μπιρίρ, Ρουμπούρ, Μπουμπουρέτ) και σήμερα αποτελούν μειονότητα προστατευόμενη από το Σύνταγμα του Πακιστάν. Αποφεύγουν τους μουσουλμάνους και τούμπαλιν, γεγονός που αποκλείει την πιθανότητα επιμειξίας. Πατέρας των θεών, τους οποίους τιμούν από την αρχαία ελληνική μυθιστορία, είναι ο DI ZAU (Δίας Ζευς) και το σύμβολό του, τα κέρατα δηλαδή τράγου (ιερό ζώο Διός στην αρχαία Ελλάδα) κρέμονται έξω από κάθε σπίτι.
Εντύπωση προκαλεί η ομοιότητα των ονομασιών των θεών τους με αρχαίους Έλληνες θεούς. Πιστεύουν ακόμα στην Thestak (Εστία, θεά του οίκου για τους αρχαίους Έλληνες), στον Μπαλομάιν (Απόλλων), στον Σάγυρκο (Σάτυροι) και στον Διόνυσο, στην Φροτάιτ (Αφροδίτη), στον Μαχεντόν (Μακεδόνα< πιθανόν λόγω του Μ. Αλεξάνδρου), στον Παντσίτα (Πάνας), κ.α. Λέγεται ότι ορισμένες από τις τελετές τους έχουν πολλά κοινά σημεία με αντίστοιχες αρχαίες ελληνικές τελετές και κυρίως τα Ελευσίνια και τα Βακχικά Μυστήρια: θυσία ζώων, τελετή καθαρμού-εξαγνισμού των συμμετεχόντων στην τελετουργία με νερό ή με ζωμό σταφυλιών (Βακχικά Μυστήρια προς τιμήν του Διονύσου), ράντισμα του ιερού βωμού με το αίμα του ζώου, κυκλικοί χοροί κλπ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ defence-point
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου