Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Παναγιωτόπουλος συμμετείχε μαζί με την Αυστριακή ομόλογό του, Κλαούντια Τάννερ, σε ειδική ενημέρωση για τη διαχείριση της διελεύσεως συνόρων στο Άιζενσταντ.
Ακολούθως, οι δύο υπουργοί μετέβησαν σε συνοριακή διάβαση του ομοσπονδιακού κρατιδίου Μπούργκενλαντ και παρακολούθησαν επίδειξη περιφρουρήσεως συνόρων από μεικτά στρατιωτικά και αστυνομικά κλιμάκια.
«Στα ειρηνικά σύνορα της Αυστρίας και της Ουγγαρίας», τόνισε ο Έλληνας υπουργός, παρακολουθήσαμε «μία εξαιρετική και πολύ αποτελεσματική επίδειξη των ικανοτήτων ελέγχου συνόρων των Αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων σε συνεργασία με την Αυστριακή Αστυνομία».
Αναφερόμενος στις διμερείς επαφές με την Αυστριακή ομόλογό του, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή ενώ συζήτησαν για το μέλλον της Ευρώπης και τη διμερή αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε ένα Μνημόνιο Κατανόησης για μια καλύτερη και πιο εκτεταμένη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας, στον τομέα της άμυνας», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Η Αυστρία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που έχουν μια πολύ φιλική και στενή σχέση» καθώς «μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις και αξίες σε θέματα ασφαλείας και άμυνας και γενικότερα στη σταθερότητα στην περιοχή μας αλλά και αλλού».
Όσον αφορά τις συζητήσεις με την κ. Τάννερ, επεσήμανε ότι δόθηκε «ιδιαίτερη έμφαση στην πιθανή εμφάνιση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Ανατολή προς τη Δύση». Όπως εξήγησε, «πιθανότατα, οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα οδηγήσουν σε εντατικοποίηση αυτών των ροών στο εγγύς μέλλον».
Για την περυσινή εμπειρία της Ελλάδας με την κρίση στον Έβρο, ο Έλληνας υπουργός τόνισε: «Καταφέραμε να προστατεύσουμε και διαφυλάξουμε τα δικά μας σύνορα, που ταυτόχρονα είναι και τα σύνορα της Ευρώπης, ενάντια σε κάτι που προτιμώ να χαρακτηρίζω ως «οργανωμένη εισβολή». Έχοντας φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην Αστυνομία μας, αναπτύσσοντας τη ροή πληροφοριών, εντατικοποιώντας την παρακολούθηση σε όλο το μήκος και το πλάτος των συνόρων μας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ώστε να μπορούμε να αντιδράσουμε τακτικά στο πεδίο».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Αυστρία για την «άμεση βοήθεια» κατά την κρίση του Έβρου υπογραμμίζοντας: «Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να κινηθούμε στο μέλλον».
ΠΗΓΗ onalert
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου