Καταγράφοντας τα πεπραγμένα του 2021 και απαντώντας στην κριτική που τους ασκείται εκ των έσω, Άγκυρα και κατοχικό καθεστώς αποκαλύπτουν τις στοχεύσεις τους σε σχέση με το Κυπριακό. Στοχεύσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με τη λύση του προβλήματος στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Η στρατηγική της τουρκικής πλευράς δεν έχει να κάνει με τη λύση δύο κρατών, όπως διατυπώνεται εντόνως από τον Απρίλη και μετά, αλλά προσβλέπει και στην κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Ταχσίν
Ερτουγρούλογλου στα κατεχόμενα, οι στοχεύσεις της τουρκικής πλευράς είναι: διαπραγμάτευση στη βάση της λύσης δύο κρατών, κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ως χωριστή κρατική οντότητα. Από τις δηλώσεις του λεγόμενου «υπουργού εξωτερικών» προκύπτει και το ότι η τουρκική πλευρά δεν μπαίνει στο τραπέζι των συνομιλιών για λόγους τακτικής.Οι δηλώσεις του Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στο πρακτορείο Ανατολή (Μπαϊράκ/ΓΤΠ) ήταν αρκούντως κατατοπιστικές ως προς τις στοχεύσεις της τουρκικής πλευράς μέσα από τις διαπραγματεύσεις αλλά και σ’ ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού προβλήματος.
Απαντώντας στην κριτική που ασκείται για το ότι δεν προωθήθηκε η πολιτική της αναγνώρισης ο Τ. Ερτουγρούλογλου σημείωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:
► «Από όλες τις διαπραγματευτικές διαδικασίες του κυπριακού θέματος μέχρι σήμερα δεν έχουμε φέρει στην ημερήσια διάταξη ενεργή πολιτική για αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’. …Θα υπάρξουν κάποιες συγκυριακές συνθήκες για να έρθουμε στο σημείο να ζητήσουμε αναγνώριση».
► «…δεν θα μπορούσαμε να έρθουμε στο σημείο να ζητήσουμε αναγνώριση στις διαπραγματευτικές διαδικασίες που χαρακτηρίζονται ‘διακοινοτικές συνομιλίες’».
► «Προσπαθήσαμε να πραγματοποιήσουμε την αναγνώρισή μας μέσα στη διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να θέσουμε στην ημερήσια διάταξη ενεργή πολιτική αναγνώρισης. Επειδή δεν ήταν μια συνεπής πολιτική να διαπραγματεύεσαι για να κτίσεις συνεταιρισμό από τη μια και να πηγαίνεις να απαιτείς αναγνώριση από την άλλη».
► «Πρέπει να διασφαλιστεί η κατάργηση της πολιτικής ότι υπάρχει μόνο ένα κράτος στο νησί, ότι οι Ελληνοκύπριοι εκπροσωπούν αυτό το κράτος και ότι η ΚΔ είναι αναγνωρισμένο κράτος»
► «Τα ‘δύο κράτη’ που υπάρχουν σήμερα στο νησί πρέπει να έχουν ισότιμο διεθνές καθεστώς για να μπορέσει να έρθει στην ημερήσια διάταξη μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία. Η αναγνώριση είναι ένα γεγονός το οποίο θα έρθει στην ημερήσια διάταξη μετά από αυτό».
Δύο χώρες στις οποίες στηρίζεται το κατοχικό καθεστώς για να πετύχει αναγνώριση είναι το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν. Όμως, σύμφωνα με τον λεγόμενο «υπουργό εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, δεν υπήρξε προσέγγιση με στόχο την αναγνώριση. Αυτό που ζητούν από τους συνομιλητές τους στο Μπακού και το Ισλαμαμπάντ «είναι η ύπαρξη ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» και ότι «υπάρχουν δύο κράτη στο νησί».
Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ανέφερε στις δηλώσεις του πως «ενόσω ισχύει η πολιτική ‘είναι ελληνοκυπριακό το μόνο κράτος στο νησί που φέρει το όνομα Κυπριακή Δημοκρατία’ ούτε διαπραγματευτική διαδικασία θα υπάρχει στο νησί ούτε και τίθεται θέμα να γίνουν αποδεχτές εκ μέρους του κόσμου οι πραγματικότητες του νησιού». Υπογράμμισε πως προτεραιότητα της τουρκικής πλευράς είναι «η αποδοχή της ‘πραγματικότητας’ ύπαρξης ‘δύο κρατών με ισότιμο καθεστώς’ στο νησί, κάτι το οποίο είναι το στάδιο πριν την αναγνώριση».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσπάθησε στη διάρκεια δικών του δηλώσεων (πηγή Γκιουνές/ΓΤΠ) να χρυσώσει το χάπι της μη αναγνώρισης του ψευδοκράτους υποστηρίζοντας ότι «η ‘ΤΔΒΚ’ απέκτησε καθεστώς σε πολλούς διεθνείς τομείς». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως ως αποτέλεσμα των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί η «ΤΔΒΚ» απέκτησε καθεστώς σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς και άνοιξαν «αντιπροσωπείες» σε πολλές χώρες.
Στις δηλώσεις του (Μπαϊράκ/ΓΤΠ) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ακόμα πως με την πολιτική που ακολούθησε η Άγκυρα έθεσε «στην ημερήσια διάταξη του κόσμου το όραμα λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος στη Κύπρο». Συνέχισε λέγοντας πως «με το άνοιγμα του Βαρωσιού πήγαμε πέρα από τα συνηθισμένα» και «στις άτυπες συνομιλίες στη Γενεύη καταγράψαμε τη δίκαιη πολιτική μας με την ‘ΤΔΒΚ’».
Ποτέ ξανά ομοσπονδία…
Στις δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως «διαπραγματευτήκαμε 53 χρόνια για την ομοσπονδία. Πιο πρόσφατα είπαμε στο Κραν Μοντάνα ότι δεν θα διαπραγματευτούμε ξανά μια ομοσπονδία». Υποστήριξε ακόμα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει λύση εδώ και 53 χρόνια γιατί, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, «αν ήθελαν, δεν θα χαλούσαν τη συμφωνία του 1960. Επομένως, βλέπουν τον τουρκοκυπριακό λαό ως μειονότητα. Και εμείς λέμε πλέον να πάμε σε λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του υπέδειξε πως «δεν υπάρχει νόημα στον εξαναγκασμό για κάτι που δεν θα γίνει» και πρόσθεσε πως «δεν έγινε για 53 χρόνια. Μήπως υπάρχει εγγύηση ότι θα γίνει από εδώ και μπρος;».
Σημειώνοντας ότι δεν θα σπαταλήσουν χρόνο με συνομιλίες για ομοσπονδία άλλα 53 χρόνια, ο Τσαβούσογλου είπε ότι στις κατ’ ιδίαν τους συναντήσεις και άλλες χώρες υποστηρίζουν την ιδέα για λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.
Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι πρώτη φορά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε στην ημερήσια διάταξη αυτή την πρόταση, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε:
«Εμείς λέγαμε ότι διαπραγματευόμαστε και φόρμουλες εκτός της ομοσπονδίας. Μιλούσαμε γενικά. Αυτό που υπήρχε και στο δικό μας μυαλό ήταν η λύση δύο κρατών, όμως ο Αναστασιάδης ήταν ένας από εκείνους που το ανέφερε πρώτη φορά. Όμως, ως αποτέλεσμα πιέσεων, ο Αναστασιάδης σαν να άλλαξε γνώμη. Είδα πολλές φορές πόσο αναξιόπιστος είναι σε τραπέζια διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς έτσι είναι αυτοί. Όμως, η αποφασιστικότητά μας εδώ είναι πλήρης».
Φορτώνει και πάλι ευθύνες στην ΕΕ για τις ενταξιακές
Ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου παρουσίασε την πορεία της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας κατά το 2021 και στη διάρκεια των δηλώσεών του αναφέρθηκε στην ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ. Κατηγορώντας την ευρωπαϊκή πλευρά ότι αποφεύγει τον διάλογο με την Τουρκία με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να κλείσουν τα κεφάλαια που παραμένουν ανοικτά.
Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε στη συνέχεια ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΕ αποφεύγει τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την Τουρκία στις οποίες είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν αυτά τα ζητήματα. Είπε και τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφεύγει αυτές τις επαφές. Δεν προσέρχονται σε επαφές σε ένα τέτοιο επίπεδο. Αυτά τα είχαμε αναφέρει στις τελευταίες μας συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες. Τα αναφέραμε και σε Επιτρόπους. Δηλαδή η εκπλήρωση αυτών των κριτηρίων δεν είναι δικό μας ζήτημα. Ακόμη και σήμερα, αν η ΕΕ το επιθυμεί θα μπορούσε να επιδείξει ευελιξία και να κάνει ό,τι έκανε και στην περίπτωση της Ουκρανίας στο θέμα της ελευθεροποίησης της βίζας, αφού οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι μόνο ορισμένες μικρές λεπτομέρειες».
Αναφερόμενος στο θέμα της συμφωνίας για την Τελωνειακή Ένωση, ο Τσαβούσογλου είπε ότι όλοι υποστηρίζουν ότι θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, αλλά υπάρχουν μια με δύο χώρες που δεν την υποστηρίζουν και για αυτό δεν έχουν αρχίσει ακόμη οι συνομιλίες. Υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν είχαν γίνει τρεις γύροι συνομιλιών όσον αφορά στην Τελωνειακή Ένωση, ο Τσαβούσογλου τόνισε την ανάγκη για την εκ νέου έναρξη των συνομιλιών ασχέτως με το ποια θα είναι η στάση των χωρών που διαφωνούν.
Αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας για να προχωρήσει στη βάση μιας ουσιαστικής και θετικής ατζέντας, η προοπτική της πλήρους ένταξης της χώρας του στην Ένωση, εντούτοις, όπως ανέφερε, η ΕΕ δεν έχει επιδείξει την ίδια βούληση.
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου