Στα ελληνοτουρκικά αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να δούμε καθαρότερα τα ανταγωνιστικά μας συμφέροντα.
Η Τουρκία, στην προηγουμένη δεκαετία, όταν εμείς βυθιστήκαμε στα μνημόνια, ισχυροποιήθηκε και διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα, ανεξάρτητα της εύθραυστης οικονομίας της.
Δεν είναι κλινικά «νεκρή» όπως την παρουσιάζουν, δυστυχώς, στη χώρα μας, πολλοί βιαστικοί και όχι μόνο γεωπολιτικοί κριτές.
Ας μην ξεχνάμε πόσο γρήγορα η γειτονική μας χώρα πέρασε από το στρατηγικό βάθος του Αχμέτ Νταβούτογλου και τη θεωρία των μηδενικών προβλημάτων, στα “σύνορα της καρδιάς τους”, “στη γαλάζια πατρίδα” στην εμπόλεμη εμπλοκή της σε Μ. Ανατολή (Συρία, Ιράκ), Β. Αφρική (Λιβύη), Καύκασο (Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία).
Παρότι δε η εξίσωση του λεγόμενου Κουρδικού παραμένει ανοιχτή, δεν διστάζει να προβάλλει την ισχύ της και να προκαλεί ανοιχτά στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, τις περισσότερες φορές, αρνούμαστε να δούμε την σκληρή πραγματικότητα: Τα ανταγωνιστικά συμφέροντα, αποτελούν τις πραγματικές αιτίες των συγκρούσεων οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν και σε ένοπλες εμπλοκές.
Η σύγκρουση στονΚαύκασο από την οποία η Τουρκία δεν αναδείχθηκε μόνο νικητής αλλά και διαιτητής, σε μεγάλο βαθμό, έχει βαθιές ρίζες.
Από την εποχή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης. Τα τελευταία 30 χρόνια μαζί με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της ομάδας Μινσκ υπάρχουν συγκρούσεις και θύματα εκατέρωθεν. Επίσης, θέλω να πω ότι δεν είναι αλήθεια ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Βράχια είναι και υψώματα. Η Τουρκία είναι εμφανές ότι είναι ένας από τους ενορχηστρωτές αυτής της σύγκρουσης για πολλούς και προφανείς λόγους που πρέπει να τους αναλύσουν ειδικοί.
Ούτε η Ρωσία εξάλλου δεν παραμένει «ουδέτερη»!
Παρεμβαίνει διακριτικά, για όσο διάστημα μπορεί να είναι διαιτητής στην κρίση, μεταξύ των δυο Κρατών διατηρώντας τις κατάλληλες ισορροπίες.
Θα αλλάξει στάση αν διεθνοποιηθεί η κρίση και αν εκδηλωθεί ένοπλη σύρραξη εντός του εδάφους της Αρμενίας.
Τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα είναι ο διάδρομος Ναχτσιβάν.
Ας γίνει, τώρα, από όλες τις πλευρές, το ζύγισμα και η ψύχραιμη επανεκτίμηση της όλης κατάστασης.
Πηγή huffingtonpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου