Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Ο Μακρόν κάθετα εναντίον της εισόδου της Τουρκίας στην Ευρώπη: Ο Ερντογάν δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες…

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron), σε μία συνέντευξη δύο ωρών, απάντησε σε ερωτήσεις επτά αναγνωστών της εφημερίδας Le Parisien, χωρίς να αποφύγει κανένα θέμα, από το όραμά του για την Ευρώπη, την υγεία, το σχολείο, την οικολογία, την αγοραστική δύναμη και φυσικά τις προεδρικές εκλογές, χωρίς ωστόσο να απαντήσει επίσημα για την υποψηφιότητα του στις προεδρικές εκλογές.

Ως προς την παρουσία της ευρωπαϊκής σημαίας κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου, που σκανδάλισε τη Valérie Pécresse, τη Marine Le Pen και τον Éric Zemmour, χαρακτήρισε την αντίδραση «δυσανάλογη και ανάρμοστη», εκφράζοντας την υπερηφάνεια του «για αυτή την ευρωπαϊκή σημαία», η οποία, όπως τόνισε, «πρέπει να αγκαλιαστεί, γιατί είναι σύμβολο ειρήνης.».
Ερωτώμενος, αν είναι υπέρ της εισόδου της Τουρκίας στην Ευρώπη, απάντησε: «Όχι. Το πολιτικό, πολιτισμικό σχέδιο που επιδιώκει σήμερα ο Πρόεδρος Erdogan δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες. Η Τουρκία έχει σχέδια να επεκτείνει το πολιτικό Ισλάμ, να μην αναγνωρίσει την Κύπρο, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, και να ακολουθήσει επιθετική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο. Εύχομαι όμως να έχει δεσμούς με την Ευρώπη μας, γιατί αυτό είναι που τη συνδέει με τις αξίες μας και την εμποδίζει να ξεφύγει περαιτέρω.»

Για τον αν σκοπεύει να προωθήσει το ζήτημα της Υγείας, που δεν είναι ευρωπαϊκή αρμοδιότητα, κατά τη γαλλική προεδρία, ανέφερε: «Ναι. Η Ευρώπη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχει ήδη σημειώσει μεγάλη πρόοδο, έστω και αν δεν είναι αρμοδιότητά της αλλά των κρατών, με τα εμβόλια. Θέλω να επιταχύνω τα πράγματα, ώστε να έχουμε πολύ ισχυρότερες ερευνητικές ατζέντες. Αν θέλουμε η Ευρώπη να μην εξαρτάται σε πέντε ή δέκα χρόνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Κίνα, πρέπει να διαθέσουμε πολλά περισσότερα χρήματα και να καταστούμε χώρος καινοτομίας στον τομέα της υγείας.»





Σχετικά με την καθυστέρηση της ευρωπαϊκής οικοδόμησης και την αντίδραση χωρών πάνω σε πολλά θέματα, προκειμένου να προστατεύσουν τα εθνικά τους συμφέροντα, αφού χαρακτήρισε την ΕΕ «ένα άνευ προηγουμένου πολιτικό οικοδόμημα», τάχθηκε υπέρ του εκσυγχρονισμού αυτής της Ευρώπης, όπου όλα αποφασίζονται με ομοφωνία των 27, θέτοντας το ερώτημα αν πρέπει να συνεχίσει με τους 27 ή με μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, το οποίο, όπως τόνισε «είναι ο στόχος της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο». «Είμαστε στη διαδικασία να το κινήσουμε αυτό. Εδώ αποφασίσαμε όλοι να επιβάλουμε ελάχιστο φόρο 15% και να φορολογήσουμε τους Gafam. Νίκη! Πρέπει να είσαι φιλόδοξος. Η Ευρώπη αναμφισβήτητα δεν βρίσκεται στο τέλος των συνόρων της, τα Δυτικά Βαλκάνια δεν θα είναι ποτέ ειρηνικά αν μείνουν χωριστά. Αλλά δεν μπορούμε να διατηρήσουμε αυτούς τους κανόνες λειτουργίας.», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ως προς τις κρίσεις προ των πυλών της Ευρώπης, στην Ουκρανία, και για τον αν είναι έτοιμη η Γαλλία να χάσει ένα μέρος της κυριαρχίας για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού στρατού, ανέφερε:

«Δεν νομίζω, ότι μπορούμε σύντομα να φτιάξουμε έναν ευρωπαϊκό στρατό, γιατί τα μοντέλα εμπλοκής μας διαφέρουν. Από την άλλη, χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή άμυνα, κοινά προγράμματα, αλλιώς εξαρτόμαστε από άλλους. Μια ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, με μεγάλα προγράμματα όπως το Scaf (το αεροσκάφος του μέλλοντος), το τανκ του μέλλοντος, οι πύραυλοι, αυτό είναι το κλειδί για την κυριαρχία. Το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος, στο ναυτικό, στον κυβερνοχώρο και στο διάστημα. Είναι ένας χώρος εφευρέσεων, εξαιρετικής έρευνας, πιστεύω ακράδαντα σε αυτό το όνειρο, η γαλλική προεδρία της Ευρώπης θα είναι μια διαστημική προεδρία». Πρόσθεσε επίσης, ότι στην Τουλούζη τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όπου και θα προεδρεύσει ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υπουργών για το Διάστημα, θα προβεί σε ανακοινώσεις για τη στρατηγική της Γαλλίας.

Τάχθηκε υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, αναφέροντας, ότι έχει το εξαιρετικό πλεονέκτημα να παράγει ενέργεια χωρίς άνθρακα και χωρίς διαλείμματα, που δεν έχουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων:

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα με φυσικό αέριο, γιατί θα εξαρτηθούμε από τους Ρώσους. Επομένως, το επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής πρέπει να περάσει από την πυρηνική ενέργεια, εάν θέλουμε να απελευθερώσουμε τον άνθρακα και να είμαστε πιο ανεξάρτητοι. Αυτός είναι ο λόγος που εμείς στη Γαλλία πρόκειται να κατασκευάσουμε αντιδραστήρες νέας γενιάς που θα είναι ασφαλέστεροι και θα παράγουν λιγότερα απόβλητα.»

Αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταρρύθμισης στην Υγεία, καθώς, όπως ανέφερε, το υπάρχον μοντέλο φτάνει στο τέλος, ενώ για τον εμβολιασμό των παιδιών, από 5-11 χρονών, τόνισε, ότι «είναι πρωτίστως επιλογή των γονιών», προσθέτοντας ωστόσο, ότι «η ανοσοποίηση των παιδιών ουσιαστικά προστατεύει τους γονείς και τους παππούδες – γιαγιάδες».

Σημείωσε, ότι «η επιλογή που έχει γίνει σταδιακά για τους ενήλικες, είναι σχεδόν επιλογή υποχρεωτικού εμβολιασμού», τάχθηκε κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά αναφερόμενος στους ανεμβολίαστους τόνισε: « Εδώ λοιπόν, τους ανεμβολίαστους, θέλω πολύ να τους τσαντίσω. Και έτσι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η στρατηγική. Δεν πρόκειται να τους βάλω φυλακή, δεν θα τους εμβολιάσω με το ζόρι, αλλά από τις 15 Ιανουαρίου, δεν θα μπορούν πια να πηγαίνουν στο εστιατόριο, δεν θα μπορούν να πηγαίνουν για καφέ, ούτε θέατρο, ούτε κινηματογράφο…»

Σχετικά με την άνοδο του εξτρεμισμού, παραδέχθηκε την άνοδό του, σημειώνοντας, ότι «το αρνητικό συναίσθημα παίρνει πολύ μεγάλη σημασία» και ότι «η σφαίρα του παιχνιδιού του είναι οι τηλεοπτικές εκπομπές και τα κοινωνικά δίκτυα».

«Είδαμε τις συνέπειες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν μπορούμε να αποδοκιμάζουμε την επίθεση στο Καπιτώλιο και ταυτόχρονα να αγκαλιάζουμε τα αίτια που προκάλεσαν αυτά τα αποτελέσματα. Πρέπει να αναρωτηθούμε… Είναι ευθύνη των πολιτικών κομμάτων, των ΜΜΕ και των κοινωνικών δικτύων, που καθοδηγούν τις επιλογές μας», ανέφερε ο κ. Macron και τόνισε:

«Πρέπει να καταπολεμήσουμε την άνοδο των υπερβολών, βάζοντας περισσότερο λόγο στη συλλογική συζήτηση και λιγότερα αρνητικά πάθη». Επεσήμανε, ότι ταυτόχρονα με την άνοδο των άκρων, είναι και η απειλή της αποχής», τα οποία, όπως τόνισε, θέλει να καταπολεμήσει.

Στην ερώτηση, γιατί δεν καθιστά τη ψήφο υποχρεωτική, απάντησε: «Πρέπει να πετύχουμε μαζί στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Δεν είναι κάτι που μπορεί να διαταχθεί.»

Ερωτώμενος, αν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, απάντησε:

«Αγαπώ τη χώρα μας, έχω πολλές φιλοδοξίες γι’ αυτήν. Αγωνίζομαι πέντε χρόνια για το καλύτερο. Με νοιάζει να συνεχίσει να βελτιώνεται. Θα έρθει η ώρα… Αν εκφραστώ σήμερα, ποια θα είναι η ικανότητά μου να διαχειριστώ την κορύφωση μιας κρίσης υγείας; Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζω να έχω φιλοδοξίες, όνειρα και ευχές για τη χώρα μας. Είναι καιρός για προσωπικές επιλογές, όταν έχω να λάβω βραχυπρόθεσμα σημαντικές αποφάσεις ενόψει της πανδημίας; Όχι. Θα έρθει αυτή η στιγμή, νωρίτερα ή αργότερα, δεδομένου του προγράμματος; Ναί. Αυτή η απόφαση είναι παγιωμένη στην καρδιά μου. Πρέπει να είμαι σίγουρος, ότι μπορώ να πάω τόσο μακριά, όσο θέλω…. Το επιθυμώ. Μόλις υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες, που το επιτρέπουν και έχω ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα, μέσα μου και σε σχέση με την πολιτική εξίσωση, θα εκφραστώ, με την ίδια ελευθερία, γιατί δεν θέλω τίποτα να μου το απαγορεύσει. Πάντα ήμουν ελεύθερος, το οποίο και μου επέτρεψε να κάνω.»

Στην ερώτηση, αν είναι η ώρα να πρωτοστατήσει στη χώρα μία γυναίκα, δεδομένων των υποψηφιοτήτων πολλών γυναικών, όπως της Valérie Pécresse, της Anne Hidalgo, της Marine Le Pen και ίσως της Christiane Taubira, απάντησε, ότι είναι πολύ καλό για το έθνος, που υπάρχουν γυναίκες υποψήφιες, υπεραμύνθηκε της φεμινιστικής ατζέντας, σημειώνοντας, ότι πριν πέντε χρόνια ήταν πιο φεμινιστής από πολλές γυναίκες υποψήφιες, ενώ τόνισε, ότι η προώθηση του φεμινισμού δεν έγκειται μόνο στις γυναίκες.

Επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης του αγώνα για ίσες αμοιβές στα διοικητικά συμβούλια, στις εταιρείες ή κατά της βίας κατά των γυναικών και των γυναικοκτονιών, τονίζοντας ως προς το τελευταίο, ότι αυτός ο αγώνας δεν έχει τελειώσει και ότι είναι ντροπή για τη χώρα, να βλέπει πολλές γυναίκες να πέφτουν από χτυπήματα των συζύγων τους, το οποίο, όπως σημείωσε, δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά όλους.

ΠΗΓΗ: Le Parisien – Ce drapeau européen, j’en suis fier 

ΠΗΓΗ hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου