Δραματική επιδείνωση
Ο Χάνι Κοράμπα, εξέχων μέλος του Ερευνητικού Προγράμματος για την Τρομοκρατία, στο άρθρο του υπογραμμίζει ότι, παρότι η Τουρκία υποστηρίζει ότι είναι ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ και ότι σέβεται τις αρχές και τις αξίες της συμμαχίας, η συμπεριφορά της κυβέρνησής της κάθε άλλο παρά τους ισχυρισμούς αυτούς επιβεβαιώνει. Αντιθέτως, με κάθε ευκαιρία, η Άγκυρα συμπεριφέρεται ως ανταγωνιστής της συμμαχίας.
Ο Κοράμπα σημειώνει ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ έχουν επιδεινωθεί δραματικά την τελευταία πενταετία, απ’ όταν, δηλαδή, η Άγκυρα προχώρησε στην αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, παρά τις αντιδράσεις και τις αντιρρήσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, τόσο της συμμαχίας, όσο και των ΗΠΑ, αλλά και άλλων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.
Στο στόχαστρο οι Κούρδοι
Παράλληλα, επισημαίνει, η Τουρκία με την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία και τη σφαγή και εκτοπισμό των εκεί Κουρδικών πληθυσμών, οι οποίοι, μάλιστα, συμμετείχαν ενεργά στο πλευρό των ΗΠΑ στη μάχη κατά του ISIS, αλλά και η επιθετική συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα (χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ) και την Κύπρο, «ψύχραναν» ακόμα περισσότερο τη σχέση της με την Ουάσινγκτον.
Το πιο σημαντικό, ωστόσο, σύμφωνα με τον αναλυτή, είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ερντογάν με κάθε ευκαιρία εξαπολύει επιθέσεις κατά των ΗΠΑ και της Δύσης. Τον περασμένο Νοέμβριο σε συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του, Εμπραχίμ Ραΐσι, κατηγόρησε ανοιχτά την Ουάσινγκτον ότι στηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις», εννοώντας τους Κούρδους της Συρίας.
Στενές σχέσεις με Ρωσία-Ιράν
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με την Ρωσία και το Ιράν, δύο ορκισμένους αντιπάλους του ΝΑΤΟ και της Δύσης, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις που η στάση του προκαλεί και μη κρύβοντας την διάθεσή του να συνεργαστεί με Μόσχα και Τεχεράνη στο πλαίσιο που αυτό βολεύει τους σχεδιασμούς του.
Ο Κοράμπα υπενθυμίζει την οργή του Ερντογάν όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων, ή την αψυχολόγητη ενέργειά του να διώξει από την Τουρκία τους πρέσβεις δέκα χωρών (επτά εκ των οποίων ήταν μέλη του ΝΑΤΟ), που ζήτησαν την απελευθέρωση του -άδικα προφυλακισμένου- ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά.
Δύσκολο να το πιστέψει…
Το άρθρο υπενθυμίζει ότι, παρά το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει την Τουρκία ως έναν πολύτιμο σύμμαχο και εταίρο, ο Ερντογάν μοιάζει να μην δίνει δεκάρα για τα ανοίγματα της Ουάσινγκτον και την χείρα φιλίας που του τείνει. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης ήταν ο Μπάιντεν να μην τον προσκαλέσει στη Σύνοδο για τη Δημοκρατία.
Καταλήγοντας, ο Κοράμπα, αφού υπενθυμίζει την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας στο Αιγαίο, σημειώνει με νόημα ότι πλέον είναι δύσκολο, με βάση τα δεδομένα, να πιστέψει κανείς ότι η Τουρκία του Ερντογάν παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ.
ΠΗΓΗ economico
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου