Οι χθεσινές (5/1) ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών και η απάντηση της Αθήνας αποτυπώνουν ένα κλίμα μεγάλης παγωμάρας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας την ώρα που οι διερευνητικές επαφές παραμένουν ανενεργές. Το ψυχροπολεμικό κλίμα επιτείνεται από τις καθημερινές εμπρηστικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων που λαμβάνουν απαντήσεις από την Αθήνα και κοινοποίηση σε διεθνείς παράγοντες – για παράδειγμα ο κ. Δένδιας δεν άφησε την ευκαιρία να αναφερθεί στο σύνολο των τουρκικών προκλητικών ενεργειών των τελευταίων εβδομάδων στην τηλεφωνική του επικοινωνία με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών που έγινε με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Μάλιστα η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη στήριξή της στην Ελλάδα μέσω twitter, στον απόηχο της επικοινωνίας της με τον Νίκο Δένδια. «Μίλησα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη», έγραψε η κυρία Σέρμαν.
Στο Μέγαρο της Βασιλίσσης Σοφίας υπάρχει έντονη ενόχληση για την στοχοποίηση του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών που δεν συνάδει με τη συνήθη διπλωματική πρακτική κι επισημάνθηκε από τον εκπρόσωπο του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου. «Είναι πραγματικά λυπηρό ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας παραβαίνει αυτόν τον απαράβατο κανόνα και εκτοξεύει αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων άλλων χωρών, όπως του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας», έγραψε χθες ο κ. Παπαιωάννου, απαντώντας στα όσα νωρίτερα είχε γράψει ο Τούρκος ομόλογός του, Τανζού Μπλιγκίτς.
«Οι αντιτουρκικές δηλώσεις που κάνει σχεδόν καθημερινά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είναι λαϊκίστικοί ισχυρισμοί, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και δεν εξυπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα. Αυτό το παραλήρημα του Δένδια αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η Ελλάδα προτιμά την ένταση αναζητώντας βοήθεια από τρίτα μέρη και δημιουργώντας τεχνητές συμμαχίες κατά της Τουρκίας».
Η Αθήνα βλέπει έναν ανταγωνισμό των Τούρκων αξιωματούχων για το ποιος θα μπορούσε να βγει πιο επιθετικά απέναντι στην Ελλάδα και τον εντάσσει μέσα στον οιονεί προεκλογικό αγώνα της γειτονικής χώρας αλλά και στην ενόχληση που έχουν προκαλέσει στην Άγκυρα τα συνεχή διπλωματικά ανοίγματα της Αθήνας. Η περίοδος παρατεταμένης αστάθειας που βιώνει η Τουρκία αναγκάζει τη διπλωματική υπηρεσία να εξετάζει τα όσα λέγονται με όρους όχι απαραίτητα εσωτερικής κατανάλωσης αλλά και κυρίως πολιτικής επιβίωσης της κυβέρνησης Ερντογάν.
Παράλληλα και η αντιπολίτευση πλειοδοτεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με αποτέλεσμα να μην απορροφάται η λεκτική ένταση. Η Άγκυρα φαίνεται πως ενοχλήθηκε από την χθεσινή παρουσία του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα αλλά και την είδηση πως ο Πρίγκηπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία θα έρθει και στην Ελλάδα για συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Δένδιας αναμένεται να συνεχίσει πάντως τις διπλωματικές του αποστολές με την επίσκεψη σε Νιγηρία και Αγκόλα (9-11 Ιανουαρίου) αλλά και την επίσκεψη στη Γαλλία την επόμενη εβδομάδα όπου μαζί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο θα συναντηθούν με τους Γάλλους ομολόγους Λε Ντριάν και Παρλί.
ΠΗΓΗ reader
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου