Αλλά συναντά δυσκολίες ακόμα και από τους πιστούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες ούτε τον πόλεμο επιθυμούν, ούτε άλλη μία κρίση με τη Ρωσία. Αυτό λένε και προειδοποιούν τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι ο πόλεμος θα έχει συνέπειες και για τη χώρα του.
Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τις σκληρές κυρώσεις που έχουν ετοιμάσει σε συνεργασία με το υπουργείο των Οικονομικών.
- Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού Omega Κύπρου με τoν Μιχάλη Παυλίδη.
Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, με αφορμή τις πληροφορίες για τις κινήσεις του ρωσικού στρατού και την ανάπτυξη αμερικανικών και νατοϊκών στρατευμάτων στην Ευρώπη:
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Αμερικανού προέδρου μπορεί να είναι μία ήττα στο ΝΑΤΟ, στην περίπτωση που αποφασίσει να ζητήσει την συναίνεση των χωρών-μελών για την ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων.
Φαίνεται ότι δύο χώρες, η Τουρκία και η Ουγγαρία, θα θέσουν εμπόδια στην ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων. Εάν συμβεί αυτό το κτύπημα στην Αμερική θα είναι τεράστιο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Βίκτορ Όρμπαν διατηρούν στενές φιλικές σχέσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα συναινέσουν στη συμμετοχή της Δυτικής Συμμαχίας σε μία πολεμική σύγκρουση της Μόσχας με το Κίεβο.
«Είναι μια αργή γραφειοκρατική διαδικασία που αναθέτει σε εξωτερικούς συνεργάτες τα συμφέροντα της ασφάλειας σε ηγέτες στη Γερμανία, την Ουγγαρία και την Τουρκία, οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα βέτο», δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post ένας ανώτερος αξιωματούχος του Κογκρέσου.
«Ο Πούτιν κατανοεί τη γραφειοκρατική φύση του τρόπου λειτουργίας του ΝΑΤΟ και είμαι βέβαιος ότι θα είναι επιδέξια ικανός να εκμεταλλευτεί αυτή τη γραφειοκρατία και τις διαιρέσεις μέσα στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσe.
Προς το παρόν οι 8,500 στρατιώτες βρίσκονται σε επιφυλακή, αναμένοντας την εντολή να αναχωρήσουν για την Ευρώπη. Στην ήπειρο βρίσκονται αυτή τη στιγμή 75 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες, που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στην στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας. Είναι στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία. 425 πεζοναύτες βρίσκονται στην Ελλάδα.
Ο κ. Μπάιντεν κάλεσε στην Ουάσιγκτον τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς, για να συνεννοηθούν σε μία κοινή γραμμή.
Η κ. Ψάκι δήλωσε ότι θα συζητήσουν «την κοινή δέσμευσή τους να συνεχίσουν τον δρόμο της διπλωματίας καθώς και να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».
Το δεύτερο θέμα της συζήτησης θα είναι ο αγωγός Nord Stream ΙΙ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο αγωγός δεν θα λειτουργήσει εάν η Ρωσία επιτεθεί στη Γερμανία.
Αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η συζήτηση θα είναι δύσκολη με δεδομένη τη θέση του Βερολίνου ότι δεν επιθυμεί προβλήματα με τη Ρωσία.
Τα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα της Γερμανίας με τη Μόσχα είναι αυτή τη στιγμή πολύ πιο σημαντικά από το πρόβλημα της Ουκρανίας.
Στο μεταξύ έγινε γνωστό από τη ρωσική πρεσβεία ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε εντολή απέλασης για 27 Ρώσους διπλωμάτες. Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, δεν πρόκειται για απέλαση, αλλά για ολοκλήρωση της αποστολής τους.
Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Omega Κύπρου και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:
ΠΗΓΗ hellasjournal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου