Μόσχα, 26 Ιανουαρίου 2022
Η Δύση βρίσκεται πλέον σε «στρατιωτικό παροξυσμό» και θέλει μια πραγματική πρόκληση στην Ουκρανία, αν και το ίδιο το Κίεβο ήδη ζητά ηρεμία. Η Ρωσία είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη των γεγονότων - όσοι της επιτέθηκαν έπαιρναν πάντα αυτό που τους άξιζε, δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Μιλώντας στην ώρα της κυβέρνησης στην Κρατική Δούμα, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα
δεν θα επιτρέψει να «συρρικνωθούν» οι πρωτοβουλίες της για τις εγγυήσεις ασφαλείας, μίλησε για μείωση της εξάρτησης από το δολάριο και δήλωσε: η Δύση προσπαθεί να «αντιταχθεί στην αντικειμενική πορεία της ιστορίας», αλλά αυτοί που θέλουν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά «για τους γηραιούς συντρόφους στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, ολοένα λιγοστεύουν.Για την κατάσταση στην Ουκρανία
Τώρα η Δύση «θέλει πολύ μια πραγματική προβοκάτσια»: «Βλέπουμε ότι οι δυτικοί συνάδελφοί μας βρίσκονται, χωρίς υπερβολή, σε κάποιου είδους στρατιωτικό παροξυσμό. Μιλούν μόνο για αυτό: θα σας τιμωρήσουμε [αν] επιτεθείτε, θα σας τιμωρήσουμε , θα σώσουμε την Ουκρανία, δεν θα φανεί αρκετό».
Η εκκένωση δυτικών διπλωματών προκαλεί μόνο υστερία, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Ουκρανοί πολιτικοί καλούν ήδη για ηρεμία: «Αλλά η Δύση δεν θέλει να ηρεμήσουν και δεν θέλει να ηρεμήσει η ίδια, αυτό είναι το θέμα».
Οι δυτικές χώρες, με την «σουρεαλιστική συμπεριφορά» τους προσπαθούν να κάνουν το Κίεβο «να ξεσπάσει σε στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς», ή αλλιώς να θάψουν τις συμφωνίες του Μινσκ. Ωστόσο, η Ρωσία συνεχίζει να επιμένει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτές.
Τώρα η Μόσχα είναι έτοιμη για κάθε σενάριο: "Είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε εξέλιξη των γεγονότων. Δεν επιτεθήκαμε σε κανέναν, πάντα μας επιτίθενταν και όσοι το έκαναν έπαιρναν πάντα αυτό που τους άξιζε".
Σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας
«Δεν θα επιτρέψουμε τα σχέδιά μας να τυλιχτούν σε ατελείωτες συζητήσεις, και μια τέτοια γραμμή είναι ξεκάθαρα ορατή, ειδικά στις προσπάθειες να εγκαταλειφθεί όλο αυτό το θέμα στον ΟΑΣΕ ή με επίμονες εκκλήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει μια θέση σε αυτές τις συζητήσεις, δεν θα τους δώσουμε αυτή τη δυνατότητα».
«Εάν δεν υπάρξει εποικοδομητική απάντηση και η Δύση συνεχίσει την επιθετική της πορεία, τότε η Μόσχα, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο πρόεδρος [της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν], θα λάβει τα απαραίτητα αντίποινα. Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να προχωρήσουν λαμβάνοντας υπόψιν γεγονός ότι η ασφάλεια της Ρωσίας και των πολιτών της αποτελεί άνευ όρων προτεραιότητα και θα είναι ασφαλής υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».
Ταυτόχρονα, η Ρωσία αναμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες τις υποσχόμενες γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις της αυτή την εβδομάδα: «Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά [δεν θα μας απογοητεύσουν] και θα κρατήσουν τον λόγο τους». Εάν ζητήσει η Ουάσιγκτον, η Μόσχα δεν θα δημοσιεύσει το κείμενο, αλλά θα μεταφέρει στο κοινό την ουσία και το περιεχόμενό του.
Για τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
"Ξέρετε, εδώ και καιρό δεν βλέπω τις δηλώσεις του. Κατά τη γνώμη μου, έχει ήδη χάσει την επαφή με την πραγματικότητα".
Για την πολιτική της Δύσης
«Οι δυτικοί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προσπαθούν να αντιταχθούν στην αντικειμενική πορεία της ιστορίας, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν ένα μονομερές πλεονέκτημα για τους εαυτούς τους», ενώ «οι διαφωνούντες που ακολουθούν μια ανεξάρτητη πολιτική -κυρίως η χώρα μας και η ΛΔΚ- προσπαθούν, όπως λένε, να τιμωρούνται με τη βοήθεια κάθε είδους άχρηστων εργαλείων όπως διαφόρων ειδών κυρώσεων, δαιμονοποίηση στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, προβοκάτσιες ειδικών υπηρεσιών και πολλά άλλα».
Η Δύση δεν είναι έτοιμη να δεχτεί τον αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο, αλλά «θυσιάζει θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα, αυτοί που βγάζουν, όπως λένε, τα κάστανα από τη φωτιά για τους γηραιούς συντρόφους από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες είναι όλο και λιγότερο πρόθυμοι».
Για την εμπιστοσύνη στο δολάριο
«Προσπαθούμε να μειώσουμε την εξάρτηση από το δολάριο και οι Αμερικανοί μας βοηθούν ενεργά σε αυτό, γιατί κάνουν σχεδόν ό,τι είναι δυνατό για να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη σε αυτό το νόμισμα, να το καταστήσουν επικίνδυνο για διεθνείς διακανονισμούς, όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά για οποιονδήποτε χώρα στον κόσμο».
Η τόνωση της μετάβασης από τη Μόσχα σε διακανονισμούς με εταίρους σε εθνικά νομίσματα «αρχίζει ήδη να προκαλεί στη Δύση <...> ανησυχητικές συζητήσεις μεταξύ πολιτικών επιστημόνων και οικονομολόγων», αλλά την ίδια στιγμή, οι ντόπιοι οικονομικοί φορείς «αισθάνονται ανακούφιση».
Το ρωσικό ανάλογο του SWIFT, που αναπτύχθηκε από την Κεντρική Τράπεζα, λειτουργεί, αν και δεν είναι τόσο καλά εδραιωμένο: "Νομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο. Είναι πολύ σημαντικό να μην βγάλουμε την οικονομία εκτός ισορροπίας".
Σχετικά με τα βιολογικά εργαστήρια
"Οι περισσότερες γειτονικές μας χώρες διαθέτουν αμερικανικά, και μάλιστα βιολογικά εργαστήρια του Πενταγώνου. Είναι πολύ, πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τι γίνεται σε αυτά. Και τώρα ολοκληρώνουμε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με <...> γειτονικές χώρες που έχουν τέτοια εργαστήρια, ώστε να λειτουργούν με διαφάνεια, ώστε να μην υπάρχει ξένο στρατιωτικό προσωπικό <...>».
Για τις σχέσεις με τη Λατινική Αμερική
Στη Λατινική Αμερική, η Ρωσία έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα και σε πρόσφατες τηλεφωνικές συνομιλίες ο Πούτιν και οι συνάδελφοί του συμφώνησαν να διερευνήσουν περαιτέρω τρόπους εμβάθυνσης της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε όλους τους τομείς ανεξαιρέτως».
Αλλά η Μόσχα δεν συνεργάζεται μόνο με αυτές τις τρεις χώρες - πρόσφατα ο αριθμός των φίλων της στην ήπειρο αυξάνεται: έχουν δημιουργηθεί στενές επαφές με την Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Βραζιλία, η νέα κυβέρνηση της Χιλής «ενδιαφέρεται ώστε οι σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μη πέσουν θύμα του λεγόμενου Δόγματος Μονρό» .
Bsgreeks.blogspot.com με πληροφορίες από TASS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου