ΣΤΗΝ περιοχή μας συντελούνται σημαντικές εξελίξεις. Είναι προφανές πως οι αλλαγές, η εν εξελίξει ανακατανομή ισχύος, διαμορφώνουν νέα δεδομένα και νέες συνθήκες. Δημιουργούν εν πολλοίς νέες ισορροπίες. Για την Κυπριακή Δημοκρατία το ζητούμενο είναι η δική της θέση σε αυτό το νέο περιβάλλον. Είμαστε, βέβαια, μια μικρή χώρα με περιορισμένες δυνατότητες. Αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα πως θα έχουμε μονίμως θέση κομπάρσου. Κι αυτό γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει γεωπολιτική προίκα, την οποία θα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο. Συνήθως, τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας τα αξιοποιούν τρίτοι, οι οποίοι διαχρονικά εκμεταλλεύονται την Κύπρο.
ΤΗΝ τελευταία περίοδο, η κατοχική Τουρκία προβαίνει σε διάφορες κινήσεις, ανοίγματα προς χώρες
της περιοχής. Προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Φαίνεται πως αυτά τα ανοίγματα αποδίδουν σε σχέση με το Τελ Αβίβ. Ο στόχος είναι από τη μια να σπάσει τη συνεργασία, την τριμερή Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ και από την άλλη να κλείσει ένα μέτωπο ανοικτό. Αυτό που έχει με το Τελ Αβίβ τα τελευταία χρόνια. Είναι σαφές πως υπάρχει μια εκατέρωθεν καχυποψία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, αλλά αυτό δεν εμποδίζει καμία από τις δύο χώρες να ξεκινήσει προσπάθειες επανασυγκόλλησης των σχέσεων. Προφανώς και εξυπηρετεί αμφότερα τα κράτη να μην βρίσκονται σε συνεχή κρίση στις μεταξύ τους σχέσεις. Είναι, όμως, προφανές πως τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις τους στην περιοχή δεν ταυτίζονται, καθώς είναι ανταγωνιστικές. Και οι δύο επιδιώκουν να έχουν ηγεμονικό ρόλο και δεν πρόκειται σε αυτό να υποχωρήσουν. Ενδιαφέρον θα έχει η επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Άγκυρα. Πρέπει να σημειωθεί πως θα προηγηθούν επισκέψεις σε Αθήνα και Λευκωσία. Κι αυτό είναι και ένα μήνυμα προς τον Ερντογάν.ΜΕΣΑ σε αυτό το παιχνίδι επικράτησης η Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρεί να διαμορφώσει συνεργασίες. Έχει, πέραν από τη γεωγραφική της θέση, κι ένα ακόμη πλεονέκτημα. Το γεγονός ότι είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τούτο συνιστά ένα σημαντικό στοιχείο. Είναι προφανές πως για την Αίγυπτο και το Ισραήλ, για παράδειγμα, αυτό είναι μια σημαντική παράμετρος, την οποία και λαμβάνουν υπόψη. Η Κύπρος είναι η σύνδεσή τους με την Ε.Ε. Όπως ασφαλώς κι άλλες χώρες. Τούτο επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στην Κύπρο. Το ίδιο και για τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία κ.ά. Επενδύουν στις σχέσεις τους με την Κύπρο.
ΟΙ εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, όπως στο ουκρανικό, επηρεάζουν και αυτό θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Πρωτίστως, επειδή οι επιπτώσεις αφορούν όλες τις χώρες. Και τα μικρά κράτη αντέχουν λιγότερο στις αναταράξεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες, οι οποίες θα είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης των δεδομένων και των δυνατοτήτων. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούμε να είμαστε απαθείς θεατές των εξελίξεων. Καμία εξέλιξη δεν διαδραματίζεται μακριά μας. Είναι κοντά, σχεδόν δίπλα μας, και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα όσα διαδραματίζονται. Δεν παρακαλάμε, διεκδικούμε ρόλο, στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων μας. Κομπάρσοι δεν πρέπει να είμαστε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου