Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Toύρκοι στρατιωτικοί αναλυτές: Λάθος του Erdogan oι S-400 - Η Ελλάδα με τα Rafale άλλαξε τις ισορροπίες στον αέρα

Υπό τον τίτλο «SETA Security Radar-Turkey’s Geopolitical Landscape in 2022», η έκθεση του τουρκικού think tank SETA αναφέρεται στην τουρκική εξωτερική και αμυντική πολιτική

Έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA), τη χρηματοδοτούμενη από την τουρκική κυβέρνηση δεξαμενή σκέψης του κυβερνώντος κόμματος, αναφέρει ότι η διπλωματική και στρατιωτική ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει επιδεινωθεί εις βάρος της Τουρκίας και ότι θα ήταν καλύτερο για την Άγκυρα να εγκαταλείψει την αγορά μιας δεύτερης παρτίδας πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, προκειμένου να επιτύχει μια λεπτή ισορροπία στις διμερείς σχέσεις.


Η έκθεση, η οποία αναφέρει επίσης ότι η SETA έχει παραιτηθεί από τις προηγούμενες λαϊκιστικές της απόψεις, αποτελεί έμμεση παραδοχή των λαθών που έκανε η κυβέρνηση του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής.
Ειδικότερα, υπό τον τίτλο «SETA Security Radar-Turkey’s Geopolitical Landscape in 2022», η έκθεση του think tank αναφέρεται στην τουρκική εξωτερική και αμυντική πολιτική, καλύπτοντας εκτενώς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ «βλέπει» την Ελλάδα ως την πέμπτη μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία.

Σύμφωνα με ειδικούς της SETA, η Ελλάδα έχει βρει χώρο για διπλωματία ενώ τα αντιτουρκικά λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενισχυθεί, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα λόγω των πυραύλων S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία το 2017.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter, η αβεβαιότητα γύρω από την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70/72 και η αδυναμία εκσυγχρονισμού του γηρασμένου στόλου της F-16 έχουν προκαλέσει στην Ελλάδα, έχει επενδύσει πολλά στην αεροπορία της, για να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή.
Ekran-Resmi-2022-02-17-15.38.08.png
Tι αναφέρει η έκθεση

«Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού βάσει του οποίου αγόρασε 18 γαλλικά μαχητικά Rafale (+έξι αεροσκάφη).
Ενώ τα γαλλικά Rafales είναι τεχνολογικά ανώτερα ακόμη και από εκσυγχρονισμένα F-16, η πιθανή παράδοση F-35 στην Ελλάδα θα δημιουργήσει σημαντικό χάσμα δυνατοτήτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όσον αφορά την αεροπορική δύναμη, ευνοώντας την πρώτη.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές επενδύσεις της Ελλάδας στην αεροπορία της, ο εκσυγχρονισμός της αεροπορίας έχει αναδειχθεί ως σημαντική επιχειρησιακή ανάγκη για την Τουρκία», αναφέρει η έκθεση.
Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα ασκεί μια ολοένα και πιο επιθετική εξωτερική πολιτική με τη βοήθεια της αεροπορικής της υπεροχής στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, η έκθεση αναφέρει ότι η Άγκυρα πρέπει να εξισορροπήσει εκ νέου την αεροπορική της δύναμη, συνιστώντας την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16, δεδομένου ότι είναι απίθανο να συμπεριληφθεί ξανά στο πρόγραμμα F-35.
«Η κάλυψη των ολοένα και πιο πιεστικών αναγκών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.
Όπως δείχνει η επί δεκαετίες στρατιωτική εμπειρία, η παραλαβή του τελευταίου μοντέλου F-16 θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου για την Τουρκία», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Τούρκοι ειδικοί της SETA υποστηρίζουν ότι εάν η Τουρκία στραφεί στο γαλλο-ιταλικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ASTER 30 και εγκαταλείψει τους S-400, θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά το κλίμα υπέρ της, προσθέτοντας ότι η τριμερής συνεργασία μεταξύ Γαλλίας, Ιταλίας και Τουρκίας στον αμυντικό τομέα χρονολογείται από το 2017, όταν η Τουρκία υπέγραψε δήλωση προθέσεων για την κοινή παραγωγή συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας.
Ωστόσο, η διαδικασία σταμάτησε λόγω της πολιτικής στάσης της Γαλλίας και της Ιταλίας έναντι της Τουρκίας υπό το φως των εξελίξεων στη Λιβύη, τη Συρία, την ανατολική Μεσόγειο και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

www.bankingnews.gr

ΠΗΓΗ bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου