Αμερικανοί και Βρετανοί έπεσαν τόσο έξω στις προειδοποιήσεις ακόμη για σημερινή εισβολή, το μόνο βέβαιο είναι ότι η απόλυτη αυτή σύγχυση έχει έναν και μόνο κερδισμένο: την Ρωσία, η οποία βλέπει και το ταμείο της να γεμίζει από την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου αλλά και τη θέση της στην παγκόσμια σκακιέρα να αναβαθμίζεται.
Είναι γεγονός ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκμεταλλεύεται με εξαιρετική μαεστρία όλες τις αδυναμίες της Δύσης: την παντελή έλλειψη συνοχής του δυτικού μετώπου, την αδυναμία ουσιαστικής συνεργασίας ΗΠΑ και ΕΕ αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αμφότερες στο εσωτερικό τους. Και είναι επίσης σίγουρο ότι μια εισβολή δεν θα συνέφερε καθόλου τον Ρώσο Πρόεδρο, καθώς ουσιαστικά θα συσπείρωνε την διαιρεμένη Δύση με αρνητικές συνέπειες για την ίδια την χώρα του. Διότι αυτό που αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά είναι η κρίση που βιώνουν οι ίδιες οι δυτικές δημοκρατίες. Στις ΗΠΑ, αρκετοί ήδη αναπολούν την εποχή Τραμπ, με τον Μπάιντεν να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο συντριπτικής ήττας στις ενδιάμεσες εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου και να γίνεται αποδέκτης όλο και εντονότερης κριτικής και στο εσωτερικό των Δημοκρατικών, που έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν με τις επιλογές του εντός και εκτός τειχών.
Στην ΕΕ, η απουσία της Γερμανίας είναι έκδηλη, με την τρικομματική κυβέρνηση να αναζητεί ακόμη τον βηματισμό της και τον Γερμανό Καγκελάριο να υπολείπεται σημαντικά της προκατόχου του όσον αφορά στο πολιτικό εκτόπισμα και όχι μόνο. Μοναδική εξαίρεση η Γαλλία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να δείχνει νηφαλιότητα και ψυχραιμία, αποφεύγοντας εντέχνως τις αντιρωσικές κορώνες των ΗΠΑ και εστιάζοντας εξαρχής στην διπλωματία με σαφείς θέσεις και προθέσεις. Για την δε Βρετανία, η εικόνα της απέχει παρασάγγας από την άλλοτε κραταιά υπερδύναμη. Όλες οι διαπραγματευτικές της προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό, με την ρωσική πλευρά να κάνει λόγο για διάλογο «κωφαλάλων» κατά την τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο πλευρών στην Μόσχα. Το Λονδίνο επέμενε και χθες ότι ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής παραμένει, ωστόσο ούτε αυτό, ούτε κανείς υποστηρικτής αυτής της άποψης, δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα τι θα αποκομίσει η Μόσχα από μία τέτοια στρατιωτική επιχείρηση, όταν μάλιστα η Ρωσία έχει ήδη κερδίσει σχεδόν όλα τα εδαφικά οφέλη που επιθυμεί (Ντονέτσκ, Λούγκανσκ και Κριμαία) και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με αναλυτές, η Μόσχα είναι πιο λογικό και πιο ρεαλιστικό να μην προχωρήσει σε εισβολή, αλλά να συνεχίσει τον υβριδικό πόλεμο που αποσκοπεί στην περαιτέρω εξασθένηση και αποσταθεροποίηση του Κιέβου ώστε στο τέλος να επιβληθεί πλήρως η θέλησής της. Ενώ ταυτόχρονα κάνει επίδειξη δύναμης στην ΕΕ, εκμεταλλευόμενη την ενεργειακή της εξάρτηση, η οποία αντί να μειώνεται, διογκώνεται- βλέπε Nord Stream. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποκλείσει παντελώς το ενδεχόμενο έστω και περιορισμένης σύρραξης. Διότι οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί και το διακύβευμα μεγάλο. Η Ρωσία "θα απαντήσει", αν σκοτωθούν Ρώσοι πολίτες σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, περιλαμβανομένης της περιοχής Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο τον Ρώσο απεσταλμένο στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ. «Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, αν δεν μας προκαλέσουν να το πράξουμε», επεσήμανε ο Τσιζόφ σε ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. «Αν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε αν απαντήσουμε. Ή αν αρχίσουν να σκοτώνουν Ρώσους πολίτες οπουδήποτε --στο Ντονμπάς ή όπου αλλού», πρόσθεσε. Οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, τους οποίους στηρίζει η Μόσχα, καταγγέλλουν ότι η ουκρανική κυβέρνηση ετοιμάζει μια επίθεση εναντίον τους. Και το ενδεχόμενο μιας προβοκάτσιας δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ειδικά αν αναλογισθεί κανείς την αμερικανική και βρετανική υστερία για έναν πόλεμο, που ακόμη δεν έχει συμβεί.
ΠΗΓΗ energia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου