Το μήνυμα που στέλνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει ως αποδέκτες τη Λευκωσία, την Αθήνα και όλες τις χώρες που εμπλέκονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως οτιδήποτε γίνεται στην περιοχή, για να μπορεί να προχωρήσει και να υλοποιηθεί, θα πρέπει να έχει την άδεια της Άγκυρας. Στα ενεργειακά υποστηρίζει πως μπορεί να βρεθεί ένας διακανονισμός και να μοιραστούν τα έσοδα.
Σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι ΤΡΤ Haber, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην
Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας πως Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι προσπάθησαν 9 φορές να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, αλλά δεν τους το επέτρεψαν. Όπως είπε, κάποιες φορές τις απέτρεψαν με διπλωματικές μεθόδους, κάποιες με μέτρα που έλαβαν οι ναυτικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού, κάνοντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις. «Δεν επιτρέψαμε την είσοδό τους και δεν θα την επιτρέψουμε ούτε και από εδώ και πέρα, η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη», ανέφερε. «Μόνο αν κάνετε συνεργασία με την Τουρκία μπορεί να γίνει. Επιστημονική έρευνα; Θα πάρετε άδεια από εμάς», ανέφερε.Για το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η μία διάσταση του είναι ο διαμοιρασμός των εσόδων στο θέμα των υδρογονανθράκων. Ανέφερε πως αν «οι Ε/Κ αν πουν ναι και αν είναι ειλικρινείς και αν η ΕΕ πιέσει λίγο τους Ε/κ, θα είναι πολύ εύκολο. Μπορεί να διευθετηθεί ο δίκαιος διαμοιρασμός εσόδων μεταξύ των δύο πλευρών, μεταξύ εταιρειών των δύο πλευρών, μέσω ΕΕ, μέσω ΟΗΕ».
Μετά από αυτό, συνέχισε ο Τσαβούσογλου, «δεν έχει σημασία ποιος έκανε γεώτρηση και ποιος όχι. Με αυτό τον τρόπο θα έχει λυθεί και το 51% των προβλημάτων έντασης στην Μεσόγειο». Αλλά, είπε, «δυστυχώς παρόλο που η Τ/κ πλευρά έχει επιδείξει εποικοδομητική στάση στο θέμα του διαμοιρασμού, η Ε/κ πλευρά το έχει απορρίψει αυτό. Και ο λόγος είναι καθαρός. Είναι μέλος της ΕΕ, έγινε μέλος αντίθετα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου με κάποιο τρόπο και γίνεται αποδεκτή μέσα στον οργανισμό με κακομαθημένη συμπεριφορά μέσα στο πνεύμα της αλληλεγγύης του οργανισμού».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «στην πραγματικότητα αν σκεφτούμε λογικά, και οι ίδιοι παραδέχονταν στο περιθώριο συναντήσεων για το Κυπριακό ότι ο αγωγός EastMed δεν ήταν εφικτός και ότι ήταν πολιτικό πρόγραμμα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα». Είπε ότι ο αγωγός «από εδώ μπορεί να πάει μέσω Τουρκίας και όλοι να κερδίσουν. Δηλαδή αναφερόμαστε σε έναν απλό διαμοιρασμό».
Για τη λύση του Κυπριακού ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι δεν ξανασυζητούν ομοσπονδία και κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι υποχώρησε και από τις συμφωνίες του με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί όπως στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και του διαμοιρασμού εξουσίας. «Ακόμη και αν διαπραγματευόμαστε για άλλα 100 χρόνια δεν θα καταλήξουμε πουθενά», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι πλέον η λύση πρέπει να αναζητηθεί στη βάση της ισότιμης κυριαρχίας.
Το ΡΤΚ υποστηρίζει τα ΜΟΕ
Θα πρέπει να διεξαχθούν διπλωματικές διαβουλεύσεις με τον ΟΗΕ και την ΕΕ σχετικά με τα MOE αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΡΤΚ υπογραμμίζοντας ότι η ομοσπονδία είναι η μόνη εφικτή λύση στην Κύπρο και το πεδίο σύγκλισης.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, το ΡΤΚ προσθέτει στην ανακοίνωση ότι αντί να απορριφθούν τα νέα ΜΟΕ, τα οποία φέρεται να καλύπτουν το Βαρώσι, το λιμάνι της Αμμοχώστου, το «αεροδρόμιο» στην Τύμπου και την κοινή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις με πολιτικά κόμματα και ενδιαφερόμενους φορείς.
Το τ/κ κόμμα σημειώνει ότι είναι αποδεδειγμένο γεγονός ότι τα ΜΟΕ αποτελούν σημαντικό μοχλό στη διαδικασία οικοδόμησης της ειρήνης στην Κύπρο, η οποία πραγματοποιείται στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής με πολιτική ισότητα ομοσπονδίας που βασίζεται στα ψηφίσματα και τις παραμέτρους του ΣΑ του ΟΗΕ. Τα ΜΟΕ, προσθέτει, είναι μέτρα που στοχεύουν στην οικοδόμηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, της συνεργασίας και στη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινής ζωής, τα οποία είναι απαραίτητα για την άμβλυνση των δυσκολιών μπροστά σε μια συνολική λύση.
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου