Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στην Λιβύη ένας δύσκολος γρίφος για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου που απεικονίζεται στην παράλληλη ύπαρξη δυο πρωθυπουργών που επιχειρούν να διασφαλίσουν την επικράτησή τους μέσω παρασκηνιακών και μη επαφών με διεθνείς παράγοντες.
Ο εκλεγμένος από το κοινοβούλιο [ελεγχόμενο από τον Χαλίφα Χάφταρ] νέος πρωθυπουργός Φαχτί Μπασάγκα ο οποίος θεωρεί τελειωμένη την θητεία του πρωθυπουργού της Τρίπολης Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά, έχει επιδοθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο για απόσπαση διεθνούς στήριξης:
Μέχρι στιγμής επισήμως μόνο η Ρωσία έχει δηλώσει την στήριξή της στο πρόσωπό του, αναφορές του Τύπου στην περιοχή, θέλουν και την Γαλλία παρασκηνιακά να τον στηρίζει, ενώ ο ίδιος ο Μπασάγκα εμφανίστηκε να επιχειρεί την απόσπαση στήριξης από την Τουρκία η οποία μέχρι σήμερα βρίσκεται στο πλευρό του αλ Ντμπεϊμπά.
Ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός δήλωσε σύμφωνα με τον Τουρκικό και Λιβυκό Τύπο πως συνδέεται με την Τουρκία με «πολύ δυνατή φιλία», παρά τις όποιες προσπάθειες “τρίτων” να τη διαστρεβλώνουν.
Οι δηλώσεις του Μπασάγκα στο λιβυκό κανάλι Αλ Ουασάτ προκάλεσαν αίσθηση καθώς απαντώντας σε ερώτηση για τον λόγο που η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη την κυβέρνησή του, ο Μπασάγκα απάντησε:
«Η σχέση μου με την Τουρκία είναι ισχυρή, με μια πολύ δυνατή φιλία».
Και συνέχισε: «Όμως υπάρχουν ορισμένα μέρη που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μου για να μπερδέψουν αυτή τη σχέση, αλλά η σχέση μας με το τουρκικό κράτος δεν επηρεάστηκε ποτέ και εξακολουθεί να είναι καλή».
«Μέλη του λιβυκού κοινοβουλίου από την ανατολική περιοχή [που ελέγχεται από τον Χαλίφα Χάφταρ και το κοινοβούλιο] και άλλες πολιτικές ελίτ προσφέρθηκαν να πάνε στην Τουρκία για να διευκρινίσουν τα πράγματα, καθώς και οι γιοι του Χαλίφα Χαφτάρ, οι οποίοι είναι ο Σαντάμ και ο αλ Σιντίκ, πήγαν στην Τουρκία για να διευκρινίσουν τα πράγματα. Υπάρχουν θέματα και τώρα ετοιμάζονται να πάνε και στο Κατάρ για να τα ξεκαθαρίσουν», πρόσθεσε.
Τα ξένα στρατεύματα στη Λιβύη
Σχετικά με τις μη λιβυκές δυνάμεις που είναι παρούσες στη χώρα , είπε:
«Απορρίπτουμε την παρουσία οποιασδήποτε δύναμης έρχεται σε αντίθεση με την κυριαρχία της Λιβύης. Οσο για τις τουρκικές δυνάμεις, ήρθαν βάσει επίσημης συμφωνίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Για τις υπόλοιπες δυνάμεις, όπως η ρωσική Βάγκνερ, θα το εξετάσουμε».
Οι σχέσεις με ΗΠΑ και Αίγυπτο
Στη συνέντευξή του, ο Μπασάγκα έθιξε τις θέσεις άλλων χωρών υπό το φως της πολιτικής διαίρεσης που βλέπει η Λιβύη, λέγοντας ότι «η Αίγυπτος δεν παρενέβη στον σχηματισμό της κυβέρνησής μου, αντίθετα με όσα φημολογούνται, και αυτό που κινεί το Κάιρο είναι η εθνική της ασφάλεια, η οποία αποτελεί μέρος της εθνικής ασφάλειας της Λιβύης».
Ανέφερε ότι είχε λάβει «πολύ θετικά επίσημα και ανεπίσημα μηνύματα από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχετικά με την κυβέρνησή του».
Οσον αφορά τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μπασάγκα είπε ότι «θα ενισχυθούν περαιτέρω στο εγγύς μέλλον».
Ενεργά στην τρέχουσα φάση εμπλέκεται από αμερικανικής πλευράς ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, ο οποίος στις 26 Μαρτίου επισκέφτηκε την Τουρκία για διαβουλεύσεις “με συμμάχους όπως η Τουρκία. Αυτές οι συνομιλίες, όπως και με τις συναντήσεις μου στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα, θα βοηθήσουν στην ενημέρωση της προσέγγισής μας για τη Λιβύη” όπως δήλωσε ο ίδιος.
Με πληροφορίες από middleeastmonitor/ dailysabah/yenisafak/
ΠΗΓΗ hellasjournal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου